Tuesday, January 11, 2011

~ Kek Batik.. Permintaan Irfan cayang.. ^_^

Tuk menunaikan janji kat Irfan.. petang tadi i dah buatkan Irfan Kek Batik permintaannya.. Happy tgk dia suka n tak sabar² nak makan tadi... Alololoooo... Comey jer dia tadi... :)




:: Kek Batik yg dah d simpan semalaman kat peti sejuk :: Kemas jer kalu d potong.. ::

Resipi  nie mama i yg ajar sejak i darjah 4 lagi.. yer ler kan skg dah tukar dari darjah ke tahun kan... ermmm .. kalu zaman kita dulu²... kecik² lg dah suka belajar memasak n buat kek kan kan kan... cuma dulu kami cuma guna biskut marie jenis lain .. Munchy's x der lg kan masa tu kalu x silap... :D 


Bhn²
6 biji telur
Butter 250 gm
2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula
1 1/2 cawan milo
2 cawan Nestle nestum original ( boleh d kurangkan dan kalau tak suka tak bubuh pun boleh )
1 tin kecil susu pekat ( susu krimer manis cap junjung )
 Biskut Marie Munchy's 
Choc Rice secukupnya


Cara²
  1. Pukul gula bersama butter hingga kembang.
  2. Kemudian, masukkan telur n pukul lagi hingga sebati.
  3. Masukkan susu pekat n pukul lagi.
  4. Tambahkan tepung gandum, milo n nestum... pukul adunan sampai ianya bebetul sebati.
  5. Masak adunan menggunakan kuali.. ( spt membuat dodol tu.. e'eeh btl ker tu ek? i pun tak perna buat dodol.. cuma tgk jer kat tv... heehee :D )
  6. Setelah adunan bebetul pekat bolehlah d angkat.
  7. Sediakan bekas n letakkan sedikit adunan kek tadi.. ratakan.
  8. Kemudian susun biskut marie d tasnya .. (spt dlm Gambar A : : d bawah ). Lapiskan berselang seli sehingga adunan habis.
  9. Taburkan atasnya dgn choc rice... Simpan dlm peti ais sebelum d potong...

 :: Nie tadi i buat tuk 2 adunan..::


Gambar A : : Susun Roti berselang seli dgn adunan


************************ Dah   Siap *******************************


Yg nie plak kek yg belum d simpan kat peti sejuk.. kalu potong nmpk x kemas..

Kalu nak dpt potongan yg cantik n kemas :: Biarkan kek semalaman kat peti sejuk yer.. kat atas nie i potong sebelum simpan kat peti sejuk lagi.. Biskut tu nmpk hancur.

19 comments:

XANNA DZUL said... Reply

haah kan ingat lagi masa sekolah2 dulu i pun pernah buat jadi...tapi bile da remaja2(hahahhahaa perasan) ni buat tak jadi sgt.maybe tersilap resepi la..nanti nk try u punye resipi la..cantik dan kemas je kek tu..i loike!!

Diana @ Melley Mey said... Reply

heheheee.... dah remaja x jadi ler plak yer.. heehee... x per2 nnt u try resipi yg kat atas nie.. ramai gak yg x jadi.. sbernarnyer dorg x masak adunan tu bebtl pekat.. tu ler sbb nyer tu xanna

neena said... Reply

wah, cntiknya kek ni, bole le akak cuba nnti, pasti sedap rspi ni. Bole akak publish rspi ni dlm blog akak. Kak dah flw Diana, thank you link akak cni.

Diana @ Melley Mey said... Reply

akak neena...sudah pasti bole... ;) thanx gak kat akak.. nnt akak bole ler try resipi nie kan...

faradaniacouture said... Reply

betul la u..i rase sebb nk cepat kan tu yg tak menjadi..nanti nk try ur recipe la plak...hehehhehee

Diana @ Melley Mey said... Reply

a'aaa.. kalu masa memasak adunan tu kena api yg sederhana tau.. jgn terlalu besar nnt takut plak hangus kan... hehhehee

Sofiah Najihah said... Reply

boleh tak nak copy kat blog?

Diana @ Melley Mey said... Reply

boleh cuma akak nasihatkan sofiah bagi backlink pada sumber asal dari mana sofiah dapat resipi tu.. tu adalah lebih baik yer sofiah.. yer ler mana ler tau nanti ada masalah akan timbul...Akak dah tgk dah blog sofiah.. semua resipi tu tak d bg backlinks...

NOUR said... Reply

nk cuba resepi akak la...mcm sedap...sbb x penah plak susun dia layer2 mcm tu...comel je~

suhaini said... Reply

salam k'diana..just nak sharela kek batik tu lepas layerkan,tekapnya bagi padat x?utk nmpk'n layer tu rapat...

Diana @ Melley Mey said... Reply

nour ~
heheh... terima kasih ;)

suhaini ~
wsalam...semasa melapis tu hendak ler d tekan bagi memadatkan adunan kek tu.. lepas tu baru d lapis dengan biskut marie.. kemudian lapis lagi dengan adunan kek dan tekan bagi ia padat.. buat sehingga habis dgn cara mcm tu yer su...

ayin~weeweet said... Reply

salam kak.nak tanya,kalau saya alter resepi,gula tu kurangkan then milo lebihkan bole x?then tepung tu mmg kena pakai ek hehe

Diana @ Melley Mey said... Reply

wsalam ayin ~weeweet...
ooo bole jer kalau nak kurangkan gulanya tu.. n milo tu akak x perna pula lebihkannya.. tp kalau nak cuba x der salahnya kan.. ;). ermm.. bab tepung tu.. mesti guna sbb perna org dah cuba x guna tepung ngan resipi nie.. hasilnya mmg boleh d makan tapi memang hasilnya kurang memuaskan ler yer.. akak x pasti plak kan... coz akak x nampak n x makan hasilnya tu... ;).. tapi ada baiknya guna tepung ler yer..

Totie@Tomy said... Reply

wah sedapnya biasa kalau masak tak pernah letak nestum..tp ni ada nestum sedapnya ..nak cuba ar..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said... Reply

Salam Diana akak baru buat semalam..betul kata Diana kena betul2 sejuk baru cantik potong, Akak ni kesabaran kureng..jadi kureng cantik

mulan said... Reply
This comment has been removed by the author.
mulan said... Reply

suka sangat2 resepi kek batik yg kak masak ni,terima kasih sudi kongsi resepi ni,.;)

Alysa Sofea said... Reply

Hi kak :D
Saye nak tanye kenape adunan saye pekat sangat tapi warna cair..
& macam mane saye nak betulkan ni??

Diana @ Melley Mey said... Reply

@Alysa Sofea

Hi alysa sofea...

Adunan tu pekat sgt mcm mana tu ye? Kena pastikan sukatan tepung tu tepat ye.. N apa kata alysa tgk kat entri tu ( kat link yg akak bg kat bawah tu ) Semuanya akak ada terangkan kat entri tu ye... Terima kasih... Aa2 yg x faham lg nnt bole tanya akak ye... ;)

http://skybluemelleymey.blogspot.com/2011/11/kek-batik-lembik.html