Friday, January 28, 2011

~ Udang Masak Minyak Bijan...

Diana @ Melley Mey | 10:14 PM |


Bhn²
Udang _ d bersihkan
Halia muda _ d hiris kasar
Bawang merah _ d hiris nipis
Bawang putih _ d hiris nipis
Minyak bijan
Garam
Gula
Serbuk lada putih
Air secukupnya
Serai _ d titik






Cara²
  1. Panaskan sedikit minyak bijan.. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan serai hingga wangi.
  2. Masukkan udang dan gaul rata. Masak seketika.
  3. Kemudian.. Tambahkan air secukupnya ( separas udang ).
  4. Biar sehingga mendidih. Masukkan garam, serbuk lada putih dan gula. Gaul sebati.
  5. Biar sehingga udang masak.
  6. Angkat dan hidang dengan sos.


~ Sos Kicap...

Bhn² Sos
Sos cili thai kimball
Air limau kasturi
Kicap pekat manis Cap Ayam
Cili merah _ d cincang
Daun sup _ d cincang

** Campurkan kesemua bhn² sos.. gaul sebati.






2 comments:

izahdaut said... Reply

slalu je kalau gi supermerket ambik minyak bijan, letak balik, dah pegang letak balik..hahaa..was was nak beli ntah nak masak apa..rupanya banyak menda boleh dibuatkan..sedap nampak tuu

Diana @ Melley Mey said... Reply

hehehee... kalu diana kan.. tak boleh berenggang ngan minyak bijan... minyak bijan nie kalau d gabungkan dengan serbuk lada putih dan udang mmg best.. untuk memerap pun sedap tau izah...