Sunday, February 27, 2011

~ Kepingan Ikan Bersos Plum...

Diana @ Melley Mey | 9:36 PM | | | |


Ok... Nie pula  Kepingan Ikan Bersos Plum.. Pilihan untuk sesiapa yang tak nak makan nasi malam nie.. :). Tapi... ianya tetap mengenyangkan.. Ia terdiri dari ikan.. ubi kentang.. broccoli.. tomato dan bawang besar... Pasti kenyang kan kan kaan... ^_^. Mari tengok apa bahan² yang d perlukan ...




:: Bhn² Untuk Ikan
2 keping isi ikan
Serbuk lada hitam
Serbuk lada putih
Garam
Minyak zaitun


Cara²
  1.  Campurkan kesemua bahan² dan gaul rata.. Perap 15 minit.
  2. Panaskan sedikit minyak zaitun. Goreng kepingan ikan sehingga masak.
  3. Angkat dan toskan.
:: Bhn² Sos Plum
1 tbsp sos plum
1 tbsp sos cili maggi
3 ulas bawang putih _ d cincang
Sedikit air
Minyak untuk menumis

Cara²
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga sedikit garing.
  2. Masukkan sos plum dan sos cili.
  3. Tambahkan sedikit air.. Gaul sebati.
  4. Angkat dan tuang d atas ikan, ubi kentang, dan bahan² lain yang telah d susun d atas piring.
::  Pasti mengenyangkan... ^_^  ::
:: Bhn² A
Broccoli
Tomato _ d potong kecil
Ubi kentang _ d kupas kulitnya
Bawang besar
Garam


Cara²
  1. Ubi kentang d rebus sehingga masak. Kemudian lecek hingga hancur. Buatkan bulat semasa ianya masih panas.. Ketepikan.
  2. Broccoli d rebus / d kukus sekejap.. Angkat dan campurkan sedikit minyak zaitun / mentega.. Ketepikan.
  3. Bawang besar pula d panggang / d goreng d dalam minyak yg sedikit.. Ketepikan.
  4. Susun broccoli, tomato, ubi kentang, kepingan ikan dan bawang besar d atas piring.. Kemudian tuangkan sos plum d atasnya.
  5. Hidang.




5 comments:

fara dean said... Reply

sedapplahhhh..
sesuaii gitu..
mesti masam2 manis..

Diana @ Melley Mey said... Reply

a'aa fara... masam2 manis gitu.. suka sgt mkn nie kalu x ambik nasi... :)

Bahulu said... Reply

As salam kenal@ziarah kat sini puan umah,
sedapp2 makanan kat sini.tapau byk bawa pulang,
60..siap lapor diri kat sini,leh jugakk makan free

Uncle Lee said... Reply

Hello Diana, wow! I have never seen or eaten this before.
You are very good!
Looking at your this masterpiece, I guess it requires dexterity, delicacy, finesse, coordination and patience on your part, not to mention the ingredient called, 'love'.

I can see you ada Black Belt in cooking. Outstanding!
Would you mind if I copy your, ikan goreng, ikan sumbat chillie and this ikan bersos plum?

Bila saya naik angin and post cherita about beautiful women who have black belts in cooking, I will display your this dishes...credit you, of course.

Boleh? No need sign surat lawyer?
Okay, outang you teh tarek lambong tinggi.
You have a nice day, happy cooking and keep a song in your heart.
Lee.

Diana @ Melley Mey said... Reply

~ Bahulu ...
salam kenal.. hehehe... boleh jer makan free.. x der masalah tu... ^_^..

~ Uncle Lee...
Hi! Tq.. No prob uncle lee.. boleh punya..:)Ermm.. Black Belt in cooking.. Hee hee.. x ada le uncle lee... ;)jst main campak2 jer... hihii