Thursday, March 31, 2011

~ Comel Tak? Heee Heee Heee...


Assalamualaikum.... Pagi tadi buat cookies bersama Irfan cayang... Nie pun permintaan dia sejak 3 hari lepas lagi.. D sebabkan i sibuk memanjang jer dalam minggu nie.. Terpaksa ler tertunda sehari demi sehari... Cian Irfan kan.. Hari nie i curi ler masa tu sikit untuk buat cookies nie... Buat serba kelam kabut gitu.. Hasilnya macam tu juga ler kan.. berserabut juga.. Hehehee... Cookies nie Irfan ternampak semasa i jenguk dapur Zoe.. Irfan nie memang pantang nampak Teddy bear.. mesti nak jugaaaa... hehe.. Sejak dia dalam pantang lagi kami dah biasakan ngan teddy bear tu.. sampai sekarang ler dia tak boleh berenggang ngan teddy bau dia tu.. hahahaa.. Irfan²... 




 ~ Horlick Teddy Bear Cookies...


Sumber  ~ Bake for happy kids  &  Nasi Lemak Lover  (  Minta izin salin resipinya yer .. Thanks for sharing .. )
Kalau nak tengok resipi asal boleh klik kat -->> SINI ( Zoe ) & juga kat  -->> SINI ( Nasi Lemak Lover ).
I salin jer kat sini yer.. ehhehee... kes malas ler nie kan... :D


Ingredients
Butter 250g
Horlick 120g
Corn flour 40g
Milk powder 40g
Cake Flour 250g
Caster sugar 30g
Egg Yolk 1

Preheat the oven to 150°C. Beat butter and sugar till light and creamy. While beating, add egg yolk until combined. Add Horlick, flour and milk powder and mix well to combine (Do not overmix). 

Weight 10g of dough each and shape into small round ball and decorate each with 2x Nestle KoKo Krunch as ears, 1x chocolate chip as nose and 2x chocolate rice as eyes. Bake for 25mins. Allow to cool completely on tray. To avoid the cookies becoming soggy, store immediately in airtight container after they are cooled completely . 



Terima kasih kepada Zoe dan Nasi Lemak Lover kerana sudi berkongsi resipi cookies yang sangat sedap dan comel  nie... Anak² i semuanya suka tengok dan makan... sukaaaa sesangat... TQVM!!




::  I buat ler lebah juga.. hehehehe  ::


10 comments:

Ummi said... Reply

Waaaaaaaaaaaahh Diana...rajinnya mengukis dengan bentuk2 menarik camtu..mst budak2 cepat jek sambar eh...bagus dan kreatif idea nih...tp akak x rajin lgsung..hahahaha

Diana @ Melley Mey said... Reply

hehehee... akak.. nie diana kena kuatkan semangat nie akak..sebab buat tadi cuma mencuri masa sibuk diana... buat khas untuk Irfan.. hehehe.. suka tu dia.. :)

MaDiHaA a.k.a Ratna said... Reply

Diana..... kiut giler kukis niii........... hehehe.. kanak2 ribena pasti suka kan... geram pulak tengokkan...

izahdaut said... Reply

dianaa..memang ciut dan comel cantik kukis tu...rangup ye..mcm nak try jugak.ee banyaknya dah masuk dlm list resepi diana ni.entah bila la nak dtg seru nak try ni.hehe

norlie said... Reply

ala comelnye...cm ni sayang nak habiskan..huhuhu

Yatie said... Reply

comelnya cookies ni...rajin betullah adik akak sorang ni....nak orderlah mcm ni...suka tngk...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... Reply

tul la..comel dan rajinnya ..kita pun nak order gak..nak buat malas...

nOOrsha said... Reply

waaaahhh.canteknye kukis!~ kids mesti tertarik nih kan bentuk bear, bentuk bee..suke²..nanti nak simpan resepi ni nak main masak² ngan anakanda.. ehehhe

Diana @ Melley Mey said... Reply

madihaa ~
a'aa akak.. anak2 mmg suka tgk.. irfan tadi tak sabar nak tunggu ianya masak... hehehe

izah ~
tu ler kan.. diana pun suka tgk mula2 nmpk resipinya tu.. apa lg irfan.. terus nak i diana buatkan.. nnt try ler buat izzah.. pasti lg cute..nie diana buat dlm kelam kabut gitu.. nak kejar masa.. :)

norlie ~
kalau irfan makan cookies nie tadi.. dia tenung2 dulu .. pas tu baru makan.. hehehee

yatie ~
hehehe.. terima kasih akak.. nie pun diana buat cepat2 nak siap .. nasib jadi... :)

nazrah ~
heeheee... diana pun pertama kali buat cookies nie.. tp mmg sedap tau... nnt try ler yer..

noorsha ~
a'aa noor... tambahan lagi kalau mereka sendiri turun ke dapur kan... pasti seronok tu... kita pun seronok tgk mereka.... hehehee

ain (sweet thots) said... Reply

comelnya lebah tu ... suka3x ... clap2x.. kreatif!