Thursday, April 14, 2011

~ Ayam Goreng Madu.. Terima Kasih...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... Pagi nie bangun dengan kepala yang teramat sakit... Mungkin kurang tidur dan terlalu penat... Tapi hati nie mesti juga nak tengok blog... :). Sebenarnya apa yang i sajikan kat atas tu adalah entri tertunda gitu... Ermmm.. Sebelum i cerita pasal menu kat atas tu.. i nak ambil kesempatan nie nak ucapkan ribuan terima kasih d atas kunjungan semua yang melawat father in law  ( Mr Goh ) kat ICU... Dengan doa kalian semua.. father in law dah semakin pulih hari nie...Terima kasih sekali lagi daripada kami semua...:) Ok ler.. berbalik kepada menu kat atas tu... Ayam Goreng Madu.. mari terus jer tengok resipinya yer.. 




Bhn²
1 kg dada ayam _ d potong dadu kecil
150 ml cuka
3 batang serai _ d titik
2 biji bawang besar _ d hiris bulat
5 ulas bawang merah _ d hiris
6 ulas bawang putih _ d hiris
1 inci halia _ d hiris
8 biji cili padi ( Bird's Eye Chillies berwarna hijau )
3 batang daun kari
Minyak untuk mengoreng


Bhn² Perap
1 tbsp kicap cair
1 tsp serbuk lada hitam
3 tbsp tepung jagung
1 tbsp madu
1/2 tbsp serbuk kunyit
1/2 tsp garam 
1 tbsp gula


Bhn² A
1 1/2 tbsp kicap cair Loon Kee
1 tsp seasoning Maggi
2 tbsp madu
1 tsp perencah pati ikan bilis Tumix
Garam dan gula secukup rasa ( jika perlu )


Cara²
  1. Cuci ayam bersama cuka.. Kemudiam cuci dengan air seperti biasa.. Toskan.
  2. Perap ayam bersama bhn² perap selama 1 jam atau lebih.
  3. Goreng ayam d dalam minyak yang banyak sehingga masak kekuningan.. Angkat dan ketepikan.
  4. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan serai sehingga terbit aromanya.
  5. Kemudian masukkan cili padi dan daun kari.. Tumis seketika lagi.
  6. Setelah itu masukkan ayam dan bhn² A.. Gaul dan masukkan bawang besar.
  7. Masak seketika dan angkat.
  8. Makan ketika ianya masih panas bersama nasi putih.

6 comments:

hani said... Reply

kak diana,
mata saya pedih la tgk ayam tu...hihihiiii

izahdaut said... Reply

dah sihat ye..
semoga terus sihat fil diana hendaknya.
wahh cute nye ayam goreng gitu,,sah sah wangii je.bebudak suka sangat ni kan

Diana @ Melley Mey said... Reply

hani ~
hehhehe... nnt kita mkn sama2 yer.. :)

izah ~
terima kasih izah... Dah beransur pulih sikit.. Cuma masih dalam kawalan lg sebab berkaitan ngan jantung.. kekdg penyakitnya tetiba jer mendatang serius.. Moga fthr in law sembuh seperti sedia kala..
ayam goreng tu rasanya sedikit pedas tapi anak2 suka mkn.. sbb anak2 diana suka pedas kecuali yong2.. :)

K.Nor said... Reply

salam diana, k.nor copy & save resipi ni ya.. menggoda jer nampak tu.. thanks ya..

Cendana Kasih said... Reply

pergh..tak tahan tengok ayam tu..makan ngan bubur nasi pun sedap kan (utk org sakit ler...) semoga FIL Diana cepat sembuh...

Diana @ Melley Mey said... Reply

k.nor
wsalam k.nor.. boleh2.. heheh.. sama2 k.nor..

cendana kasih ~
a'aa akak.. ngan bubur nasi pun boleh...:)
terima kasih akak..