Wednesday, April 27, 2011

~ Mexican Coffee Buns...

Diana @ Melley Mey | 9:39 PM |

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Ermmm... Akhirnyaaaa... Hehehee... dapat juga buat Mexican Coffee Bun nie... Walaupun tak secantik yang K.Nor buat .. tapi ok ler kan buat untuk pertama kalinya... Hehehe... Semua nie hasil tergoda kat dapur K.Nor @ Secubit Garam... Hehehee... Kalau masuk kat dapur K.Nor tu kaaaan... Tak sah kalau tak tergoda taaaau... Semuanya mengoda dan sentiasa akan tergoda lagi oleh masakan² K.Nor.. Siapa tak kenal K.Nor kan.. Mesti masuk kat Dapur K.Nor tiap hari tau... ;). Baik ler... Untuk resipi doh i guna resipi dari Agnes Chang .. Mari tengok terus resipinya... I salin terus jer kat sini yer.. Malas nak terjemahkannya.. :D


:: ~ Basic Sweet Bun Dough...


Ingredients
A
400 gm high protein flour _ sifted
100 gm low protein flour _ sifted
1 tsp bread improver _ optional ( i bubuh )
10 gm milk powder
1 tsp salt
1 tbsp instant yeast
100 gm castor sugar
1 egg
220 ml water


B
75 gm butter 


Method
  1. Put all ingredients A into a bowl and mix into a smooth dough.. ( I guna petua K.Nor.. meletakkan gula dan yis d satu penjuru manakala garam d penjuru lain ).
  2. Add B and continue to knead until gluten has developed and it can be stretched into a very thin layer.
  3. Cover with a piece of damp cloth and leave to rise until it doubles in bulk.
  4. Punch down and knead again until smooth.
  5. Divide into desired portions and shape into balls.
  6. Cover with damp cloth and rest for 10 - 15 minutes before forming into different shapes. Different fillings may be used.
::  Main hentam jer buat.. hehehe.. tengok ler tu.. memang tak kemas kan.. Huhuuu  ::



Akak Nor.. minta izin untuk c&p resipinya kat sini yer akak... Terima kasih akak.. :)


FILLING & TOPPING (MEXICAN BUN)
Sumber : Lilydvalley MyResipi
Sumber: K.Nor@SecubitGaram

Filling
200 gm mentega
1/2 teaspoon vanilla essence
70 gm brown sugar

Topping
200 gm mentega (100gm)
160 gm gula icing (80gm)
3 biji telur grade A- pukul sedikit (1 1/2 bj telur A)
1 sudu kecil perisa kopi- boleh diganti dgn melarutkan 2 sudu besar instant coffee dengan 1 sudu besar air panas. (1 sudu besar nescafe +1 sudu besar air panas)
200 gm tepung gandum (100gm)

Cara:
Filling - Pukul mentega dgn mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan essence & gula perang. Simpan di dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.

Topping - Putar mentega dgn mixer pada kelajauan sederhana selama 5 minit. Perlahan2 masukkan telur,gula icing, & coffee flavoring. Ayakkan tepung kedalam adunan and putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Simpan di dalam petisejuk sehingga sedia utk digunakan. (k.nor masukkan dlm piping bag)

*yg berwarna merah adalah yg K.Nor buat





Cara² 
  1. Bahagikan doh kepada 60 gm setiap satu. Letakkan  inti d tengah²nya dan letakkan d atas baking tray.
  2. Paipkan topping d atasnya dan rehatkan doh sehingga saiznya menjadi 2 kali ganda.
  3. Bakar d dalam oven yang telah d panaskan pada suhu 210°C selama 12 - 15 minit.

8 comments:

K.Nor said... Reply

tahniah!! sampai hajat nak MB ya... :)

FARISZ@AZ.Com said... Reply

Pernah makan roti macamni , masa tu beli di Roti Boy's. Yang bestnye kawasan luar roti rangup sedikit seperti biskut.

YANA SHAIFUL said... Reply

dah tergoda gak nii..tgu ms sesuai nk buat MB sndiri..asyik beli jeee hehee

Diana @ Melley Mey said... Reply

k.nor ~
terima kasih akak.. hehehhe... alhamdulillah akhirnya tercapai juga walaupun lambat.. hehhee

farisz ~
a'aa.. tu yg best tu kan.. bahagian luar roti yu.. suka sgt :)

yana shaiful ~
tu ler kan yana... kal;au dulu asyik beli jer kan.. skg tak nak dah.. baik buat sendiri lg best.. hehehe

Nieza said... Reply

sedap mexican bun ni..lama dah tak buat...suka bau harum bun masa bakar tu..hmmm terliur dh ni bila nk rajin yer...hehe

3C said... Reply

assalamualikum.... wah sudah jadi chef ye... den milk powder tu apa??? susu tepung??

Diana @ Melley Mey said... Reply

nieza ~
a'aa nieza... fav akak gak nie..kalau dulu main beli jer akak.. baru 1st time buat nie.. sedap tau filling n topping tu.. nieza rajin2kan buat.. x rugi tau mencuba.. sedap tu filling n topping tu..

3c ~
wsalam...
treas... hehehhe...chef kampungan ja bha nie.. masak d rumah ja.. hehehe... awu treas.. tepung susu tu.. :)

leng loy said... Reply

wahhhhhhhhhhhhh~~~
akak da mkin terror bab2 pastry nih...
bkak kdai jom...
hehe..