Wednesday, April 27, 2011

~ Super Moist Eggless Chocolate Cake DapurKu Sayang...

Diana @ Melley Mey | 12:32 AM | | |

Bersua kembali... Akhirnyaaa dapat juga update Super Moist Eggless Chocolate Cake resipi dari DapurKu Sayang nie.. Sebenarnya dah 2 kali dah i buat kek nie... Pertama kali buat kek nie.. i buat topping nyaa.. Hari nie pula tak buat d atas permintaan daughter... :). Sememangnya daughter suka makan macam nie jer ... Terima kasih kat DapurKu Sayang kerana berkongsi resipi yang tersangat ler sedapnya nie... Memang tak puas buat sekali jer.. Pasti nak .. dan naaak lagi buatnya... :). Diana minta izin c&p resipinya kat sini yer.. Terima kasih DJ..




:: Resepi oleh ~ DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com

Bahan-bahan : loyang 6-7 inci

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko  (DJ guna Cap Kijang)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :

  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga. 
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30 - 40 minit atau hingga masak. 
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.
::  Tadi potong kek nie panas² lagi sebab nak pergi keluar makan.. tu yang tak kemas tu potongannya.. hehehe  ::

::  Nie kek yang pertama kali i buat.. ::


12 comments:

Anne B. said... Reply

waahh!!! sedapnya :) macam devil food cake lah heheh next time mau cuba ni hehee

Diana @ Melley Mey said... Reply

hehhee.. mmg sedap kek nie anne.. rugi x cuba..

leng loy said... Reply

sedapnye kak~~
slalu je stalk akak nye dapor..
tp..xde brkmptn lg nk try..
huhu

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... Reply

cantik je tertenggek buah strawberry tu...kek ni memang sedap

OreO HitaM said... Reply

wow dlm dok blog walking jumpa blog makanan.....gila meleleh..sedap2..kipidap

Diana @ Melley Mey said... Reply

leng loy ~
hehhee.. terima kasih sudi jenguk kat dapur akak yer... nnt free bole ler try kan..heehe ;)

nazrah ~
hehe.. a'aa mmg best kek nie kan nazrah.. :)

oreo hitam ~
tq oreo hitam.. :)

K.Nor said... Reply

diana, ada kebun stoberi ke? bak sini stoberi 2 bakul hehe

Diana @ Melley Mey said... Reply

k.nor ~
hehehhee... kalau ada kebun strawberry tu akak.. punya ler best tu akak.. hehehhehe... boleh2... nnt poslajukan yer akak.. ermmm.. tapi nnt rosak plak bla dah sampai sana kan akak kan.. hehehehe

cik cek said... Reply

Salam Diana..

Cantik penampilan kek ni...pandainya berposing ...ada buah strwberry lagi...Wah! meriah n ceria...sayang pulak kak cek nak makan...:)

CT Delima said... Reply

Assakamulaikum Diana :D

Kak CT pun dah 2 kali buat kek ni, sekali tu percubaan pertama. Tapi bila ank2 buat request nak makan lagi terus buat 2 adunan sekali gus. Memang berbaloi sedap dan sedappp !

kaksu said... Reply

salam perkenalan diana, cantiknya deco kek tu ngan stoberi lagi...mesti makin sedap fuhhh...nak try jugaklah...

Diana @ Melley Mey said... Reply

cik cek ~
Wsalam... ehehhee... kebetulan kat peti ais ada strawberry .. tu yang hias tu.. hehhehe..

ct delima ~
wsalam akak..
a'aa .. memang sedap n berbaloi2 kan akak kan... x puas buat sekali jer.. hehhee.. :)

kaksu ~
salam perkenalan gak dr diana.. terima kasih.. :).. kalau diana n daughter mmg suka makan strawberry ngan coklat.. sedap.. hehehe