Friday, May 27, 2011

~ Chocolate - Bottom Banana Squares..


Seperti yang i maklumkan dalam entri sebelum nie.. I ada buat Chocolate - Bottom Banana Squares.. Pagi nie baru dapat potong dan ambil gambar.. I nampak resipi nie kat blog Nasi Lemak Lover.. Masa tu tengok bersama Irfan.. Memang Irfan tergoda tengoknya.. Hehehhe.. Tu yang terus buat tu semalam... :).



Ifran memang menanti² masa nak bubuh chocolate chips tu... Irfan ler yang taburkan semuanya tu... hehehe.. I kata dah cukup dah.. tapiii Irfan kata tak nak.. Nak tabur lebih juga.. :D. Tengok ler tuu.. Habis penuh permukaan kek tu.. heheheh... Semalam lepas jer masak kek nie.. Irfan tak sabar nak suruh i potong.. I potong ler tuk dia semasa masih panas².. Ermm.. Terus Irfan kata " mmmm.. sedaaap!! "... Suka ler dia tu kan.. 


Tapi bahagian yang paling Irfan suka makan kat bawah tu.. yang d campur dengan serbuk koko tu... yang tu dulu habis dia makan.. Ingatkan dia nak habiskan bahagian yang ada chocolate chips tu.. Sebab kan dia juga yang beria² nak bubuh lebih.. Akhirnya mummy dia ler yang habiskan bahagian tu.. Hahahaa.. Irfan²... :). Tapi kek nie memang sedap ler... Terima kasih kat empunya resipi nie kerana sudi berkongsi resipi yang sedap nie yer... Dan izinkan Diana pula kongsikannya kat dapur Diana yer.. Tq! :)




~ Chocolate-Bottom Banana Squares..
:: Diana c&p dari blog ~ Nasi Lemak Lover ( TQ )

Ingredients: 
125g butter, softened
120g sugar

1 egg (lightly beaten)
1 tsp vanilla / Rum
220g ripe bananas (mashed) 

180g cake flour
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda
1/2 tsp salt

2tbsp cocoa powder
1/2 cup chocolate chips

Method

  1. Line the base of a 8” square baking pan (removable base) with baking paper.
  2. Sieve flour, baking soda and baking powder, add in salt and set aside.
  3. In mixing bowl, cream butter and sugar till light and fluffy. 
  4. Drizzle in the eggs, vanilla / Rum and mashed bananas, beating thoroughly.
  5. Add in flour mixture and mix it well.
  6. Divide the batter into half. Add the cocoa powder to one portion of the batter. Spread cocoa batter in the baking pan then followed by another half of plain batter. Smooth the top.
  7. Sprinkle top with chocolate chips.
  8. Bake at pre-heated oven at 180°c for 30 mins or test batter done with a toothpick or fork.
  9. Cool and cut into squares to serve.

13 comments:

chikadakbiru said... Reply

sedap nih.....suke sgt CBBS nih
lawaa gambar..nak sepotong lehh..ade lg ke tuh

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... Reply

kita pun dah lama simpan angan2 nak buat ni...tak kesampaian..memang nampak sedap

Diana @ Melley Mey said... Reply

chikadabiru..
a'aa sedap sgt..
ada2.. masih ada lg bbrpa potong tu.. jap ek ambilkan.. Hehhee

Zaliedana said... Reply

Akak sedapnyer cbbs nih..Dahla coklat chip byk irfan tabur..Rajin irfan tlg mummy..

Diana @ Melley Mey said... Reply

nazrah ~
akak... mmg sedap akak kek nie.. diana tgk ada 1 versi lagi kan kek nie.. yang tu diana pun lom try lg..

Diana @ Melley Mey said... Reply

zaliedana ~
a'aa sedap... ermmm... Irfan mmg suka kalau bab2 mcm nie.. kekdg tu akak yg tak benarkan... Hehhehe.. tp mmg seronok kalau buat ngan anak2 kan :)

Ummi said... Reply

Assalam Diana, bila nak pos yang ni pulak ke Kuantan eh...hehehhehe...Mmg nampak sungguh sedap la kek nih..harus la akak buat nampkanya...tuang ganache ok tak? Manis sgt ke Dian? hehe

Yatie said... Reply

Assalam Diana,
Akak pun dah pernah buat CBBS ni, sedapkan...tapi terliurlah tngk Diana punya..kaya dngn chocolate chips...sedap tu...

Nieza said... Reply

Assalam kak Diana...CBBS ni memang sedap....nieza pun dah pernah buat dulu...memang mabeles:)

Mas said... Reply

mas suka CBBS ni...
sedapppp....
dah banyak kali buat tau..kikiki

Ayu said... Reply

asslam diana,
cantiknya presentaions mu itu..
coklat chips kat atas tu..verylah tempting..ada lagi tak... kasi akak yang dalam kotak tu ya..

Gee® said... Reply

wow!! yummy & gojes....!!

Diana @ Melley Mey said... Reply

ummi ~
wsalam akak...
hehehe... boleh jer akak tapiiii kan akak.. belum sampai lg kek nie kat tgn akak.. dah hancur semuanya.. hehehehe.. macam mana tu akak? hiihiii ermm.. diana pun kurang pasti akak.. nie 1st time diana buat kek nie.. tp rasanya ok ler x ler manis sgt..

yatie ~
wsalam akak..
a'aa akak.. sedap! :)hehehe.. tu kerja irfan tu akak.. :D

nieza ~
wsalam nieza ..
tu ler kan nieza... mmg sedap kek nie...

mas ~
oo yer ker mas... kalau akak tau sedap... awal2 lg akak dah buat tau... hiihii :)

ayu ~
wsalam akak..
terima kasih akak.. :)
hehehe.. dah licin dah akak... nnt diana buat lg yer akak... bg kakt akak.. :)

gee ~
tq... ^_^