Saturday, May 28, 2011

~ Muffin Yogurt...


Assalamualaikum dan Selamat petang semua... Petang nie tak ke mana² ker? Ermmm... I pula memang malas nak keluar petang nie... I tengok cuaca kat luar tu mendung jer tapi terasa panas dan bahang... Rasanya elok dok kat rumah jer kan ketika cuaca macam nie.. Tambahan lagi sekarang nie musim batuk demam...  D tambah lagi cuaca macam nie... Aduh!! ( Opss!! Mengeluh plak kan.. Tak baik tuuu.. Hehehehe ^_^ ). 



Pagi tadi i buat Muffin Yogurt yang d ambil resipinya dari dapur Izah.. Muffin nie memang sedap sesangat.. I dan anak² pun macam selera Izah nampak gayanya... Memang suka muffin yang macam nie... Sedap makan yang kat atas tu.. Rangup² gitu... Memang Terbaik bak kata Izah.. kan Izah kaaan... ;). Memang berbaloi mencuba muffin nie tau... Tadi i buat 3 adunan resipi kat bawah nie... Nak bawa pergi rumah aunty sikit.. ;). Untuk Izah akak sayang... Izinkan akak c&p resipinya dari dapur Izah yer... Terima kasih Izah ❤.


~ Muffin Yogurt...


:: Resipi Oleh ~ pReCiouS MoMentS
:: Sumber n Diana c&p dari ~ Izah @ Izah Muffin Lover ( TQ )


Menghasilkan 10 biji muffin


Bhn²
120 gm tepung
70 gm gula kastor
1 tsp baking soda
1/4 tsp garam
150 gm plain yoghurt @ yogurt berperisa
1 biji telur
50 gm minyak sayuran
1 tsp vanilla essence

Filling pilihan mengikut selera masing²
coklat chip, kismis, oreo, filling coklat, blueberry, strawberry


Caranya
  1. Panaskan oven ke 180°C.
  2. Campurkan sebati semua bahan kering dalam mangkuk besar. Ketepikan.
  3. Sebatikan pula semua bahan basah kecuali filling.
  4. Tuangkan bahan basah ke dalam bahan kering. Kacau perlahan-lahan. Masukkan coklat chip atau pilihan masing². Kacau perlahan sekadar bahan bersatu. Jangan overbeat  nanti muffin keras.
  5. Ceduk ke dalam muffin cup 1/2 ke 3/4  penuh. Bakar selama 20 - 25 minit bergantung pada oven masing².




~ Nota: Jika mahu intikan muffin dengan filling kesukaan, cedukkan setengah adunan, masukkan filling dan tutup semula dengan adunan muffin 3/4 penuh cup. Muffin jenis ni , masa menggaulkan bahan² tu pun, adunan dah menggebu sebab yogurt ngan soda tu bersatu. Jadi jangan terlebih gaul untuk mengekalkan kelembutan dan kegebuan muffin.





10 comments:

Mas said... Reply

rajinnya akak memapin....
tergoda mas nengoknya tau....

Diana @ Melley Mey said... Reply

mas ~
hehehe... nie hasil godaan dr dapur izah ler nie mas... tu yg buat hari nie tu...
mas... buat tau muffin nie.. mmg terbaiiik mcm kata izah... ;)

Yatie said... Reply

lama akak tak buat muffin..jadi teringin lerrrrrr...nak buat gaklah...

Diana @ Melley Mey said... Reply

yatie ~
yer akak... nnt boleh ler buat muffin kan akak... yg nie mmg sedap akak.. semua org dlm umah nie kata sedap n suka mkn.. :)

ijayuji said... Reply

Salam kak diana! nak muffin 3 ketul :D baru balik dating :D kita pun plan nak buat muffin ni tunggu stok yogurt ada :D suke muffin jenis cupcake ni lembut!

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... Reply

sukanya kita tengok..nak wat gak ler..

Anna Qawina said... Reply

sedap...elok je taruyk filling tu...haritu saya buat letak choc.cip je..hehe

Diana @ Melley Mey said... Reply

ijayuji ~
wsalam ika..
heheh... x per ika ..akaka bg lebih ckit pun x per.. :D. a'aa ika.. muffin jenis nie mmg sedap.. akak pun suka..

nazrah ~
buat akak... muffin nie mmg sedap akak.. :)

anna ~
hehehe.. x per nxt time buat boleh buabuh filling... sedap kan muffin nie.. :)

izahdaut said... Reply

akakkkkkk..
canner tak perasan ada muffin yogurt ni. tu la kengkadang bloglist tu mcm mengelat je, kadang2 ada nampak yang update kadang tak de. hehe..salahkan bloglist lak kan.

akak..mekasih cube muffin ni. sedapkan.. selera kite sama la nampaknya. makan panas2 memang terbaik.. sedap la nampak filling tu. strawbery ye. waduh masam2 lawan manis2 memang sedap laaaaa..

comel!!

Diana @ Melley Mey said... Reply

izah ~
a'aa izah.. kekdg bloglist tu mmg mcm tu kan skg.. akak pun alami masalah yg sama gak... kekdg tu lambat sgt baru nmpk.. hehehhe.. mmg salah bloglist tu izah.. :)

sama2 izah.. mmg sedap giler muffin nie izah.. akak n ahli keluarga kat umah nie mmg suka makan.. sedaaaappp!!! a'aa akak taruh filling tu.. nie nnt hubby akak nak suruh buat lagi muffin nie kalau senang2.. :)