Wednesday, May 25, 2011

~ Taugeh Goreng Belacan...

**  Update ~ Mama kata kan.. kaan.. hehhee.. Mama tak bubuh sos tiram.. mama diana cuma bubuh kicap cair sikit kalau masak Taugeh Goreng Belacan nie.. ^_^  


Nie pula Taugeh Goreng Belacan... Pasti semua orang tau cara memasaknya kan... Tapi bagi Diana.. setakat nie hanya Taugeh Goreng Belacan yang d masak oleh mama Diana yang menjadi idaman hati Diana.. Rasanya adik² Diana pun sama.. kan kan kaan.. ;). Masakan mama yang terbaik bagi kami.. Kali nie Diana masak taugeh goreng belacan sendiri.. pasti masih terasa kekurangannya... Masih juga tak sama macam yang mama masak tu.. Huhuuu... Biasanya memang Diana nak mama juga yang memasaknya.. Tapi kali nie biar ler masak sendiri.. Hentam jer ler.. Janji boleh d makan.. hehehe.. Nie pula cara Diana memasaknya yer.. 


Bhn²
275 gm taugeh
2 keping tauhu goreng _ d potong kecil
1 biji cili merah _ 1/2 biji d hiris bulat & 1/2 lagi d tumbuk
2 ulas bawang merah - d tumbuk
1 ulas bawang putih _ d tumbuk
Sedikit belacan _ d tumbuk
Segenggam udang kering _ d rendam, d toskan dan d tumbuk
1 tbsp cili kisar ( boleh ganti dengan cili padi atau serbuk cili tapi jangan ler bubuh sampai 1 tbsp yer.. hehehe )
Sedikit sos tiram _ ( tak bubuh pun tak apa )
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis


Cara²
  1. Panaskan sedikit minyak.. Tumis bhn² yang d tumbuk bersama cili kisar sehingga garing.
  2. Kemudian masukkan tauhu goreng dan gaul rata. Goreng seketika.
  3. Masukkan sos tiram, taugeh, cili merah dan garam secukup rasa. Gaul rata dan biarkan seketika.
  4. Tutupkan api dan hidang.
::  Nak juga yang mama masak tu... Rinduuu... hehehe  ::


12 comments:

Citarasa Rinduan said... Reply

selamat malam diana

aduh.. tauger nie banyak khasiat...
cuma agak hairan ramai budak2 era kita tak suka dgn tauger. siap order mee atau apa2 makanan tanpa tauger..

pelik

PS: sangat2 menyelerakan bila di goreng belacan..

Diana @ Melley Mey said... Reply

selamat malam akak ayu..
a'aa akak.. memang ramai yg x suka taugeh kan akak... tp diana mmg suka makan taugeh.. sedap kan akak.. :)

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... Reply

simple tapi sedap

Naz said... Reply

Diana, simple2 cam ni yg selau hancuss diet ni sbb tak sedar makan nasi bertambah2..hehehe... Cantik aaaarrr picture yg you amik...

DJ Dayang said... Reply

knock2...assalamualaikum...ade org kat umh x pagi2 ni??...kek ombak dah sampai...hehe

meh tukar ngn sayur tauge ni..fav akak gak tuu...

ijayuji said... Reply

salam kak diana, mekaseh dtg singgah, kita link akak sekali ya kat list blog kita :-) salam kenal! Tak pernah buat taugeh goreng belacan nanti nak cuba jugak lah mesti sedap! sbb kita suke belacan dgn taugeh hihihi...

noorsafone said... Reply

Diana...ada kelainan...letak belacan ya..ok nanti mama nk try la...

Mimiey.. (^-^) said... Reply

sedapnye akak...
mie xpenah makan tauge grg belacan...
nnt bila2 nk try jgkla...
hehheheheh....

Ummi said... Reply

Diana...wpun hanya sayur taugeh...tp nampak sungguh mengancam...mst best nih ada belacan.....terangkat! hehee..jgn gatal hidung n telinga pas makan dah laa..hehe

HaSue said... Reply

ratah pun best nih kak...

ady said... Reply

as-salam
kalau kangkong goreng belacan pernah mkn tapi taugeh goreng belacan tak pernah mkn....something new lah ni...

btw thank you so much for your birthday wishes...

Diana @ Melley Mey said... Reply

nazrah ~
yg mcm nie ler yg sedap d mkn bersama nasi panas kan akak..:)

naz ~
hehehhe... betul betul betuuul.... kalau x kawal mau lepas 2 pinggan.. hiihii..
tq.. :)

dj dayang ~
wsalam... sila masuk ke dlm.. hehehhe.. akak.. kek ombak tu nmpk sedap tau... terima kasih bawakn tuk diana... hehehehe ;)

ijayuji ~
wsalam ika..
terima kasih gak sudi singgah blog akak nie yer... nie sayur fav akak nie ... tapi yg mama akak masak.. :).sedap tau ika taugeh nie + belacan sikit..

noorsafone ~
a'aa mama... letak belacan ckit.. sedap tu mama.. bg diana ler yer.. :)

mimiey ~
oo yer ker mimiey.. x per nnt boleh try yer.. ;)

ummi ~
hehehehe.. akak... nasib baik kan x gatal hidung.. kalau x... hehehehe...^_^

hasue ~
a'aa sue.. sedap gak tu... :)

ady ~
wsalam abg ady..
oo yer ker... ^_^.. nnt boleh try ler yer abg ady...

wcme abg ady... ^_<