Sunday, July 31, 2011

~ Sedapnyaaa... Secantik Nama Mu...

Diana @ Melley Mey | 10:40 AM | |

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Hari nie pasti ramai yang pergi jalan² kan... Mesti ramai yang pergi shopping kan kan kan... Hehehee... Tapi Diana pula.. macam biasa ler.. Dok rumah juga.. Malas nak keluar dengan cuaca yang panas nie... Lagi pun hubby bukannya ada kat rumah.. Hari nie pun hubby kerja.. Huhuuuu.... Jadi.. baik dok rumah lagi best kan... Malam nanti baru keluar makan jer..


Baik ler... Pagi nie jom layan entri tertangguh... Sebenarnya semalam dan buat dah... Tapi mata nie macam tak sanggup ler plak menghadap lappy lelama semalam... Jadi tak sempat ler nak update semalam... Kek nie d beri nama Black Beauty Choc Cake... Memang sedaaap kek nie.. Seindah nama yang d beri... Diana tak buat topping dia... Tapi Diana gantikan dengan Sos Strawberry dan ice cream... Memang satu gabungan rasa  yang hebat ( tu bagi tekak kami sekeluarga ler yer :D.. lain orang.. lain pula citarasanya kan )... Tapi sampai bab ambil gambar memang sengsara... Huhuuu... Tengok ler ice cream mencair... Hehehee... Ambil gambar banyak kali ler tu.. Sampai ice cream pun cair dah... Huhuuuu... Tapi tak per kan... Layan jer.. :)


Sebenarnya daughter sememangnya suka makan choc cake barsama ice cream... Jadi Diana gabungkan dengan Sos Strawberry nie... Rasanya memang best... Cuma cara Diana membuat Sos Strawberry tu simple jer.. Hehehehe... Tak ada ler nak masaknya.. Lecek jer semua bahan... Siap ler tu... Hehhehee... Resipi nie dari dapur Maklang.. Lepas tu ternampak kat dapur Akak YatieAkak ItaAnna dan Mamasya... Memang dah lama dah dok tergoda tengok kek nie.. Tapi tak terbuat² lagi sampai ler semalam baru sampai seru nak buat... Hehehhee.. Buat Maklang... Izinkan Diana kongsikan resipi nie kat sini yer ... Terima kasih kepada Maklang dan semua... 

::  Nie kek kepunyaan daughter... Daughter hias sendiri.. heheheh  ::



~ Black Beauty Choc Cake...

:: Resipi oleh ~ Maklang's Kitchen Diary ( TQ )

Bhn² A
2 cawan tepung gandum / superfine
¾ cawan serbuk koko
2 sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu kecil baking powder

Bhn
² B
2 cawan gula castor
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak @ butter dicairkan ( saya guna butter )
1 cawan air panas suam
1 sudu besar coklat emulco
3 biji telur



Cara²
  1. Ayak Bhn² A.. ketepikan.
  2. Campur semua Bhn² B dan kacau sebati ( guna whisker aje ).
  3. Masukkan Bhn² A ke dlm bhn² B dan gaul rata.
  4. Bakar 50 minit - 1 jam pada suhu 150°C, api atas bawah atau sehingga masak.
  5. Guna loyang 8 x 8.



Topping mudah tapi sedap  ~ ( Diana tak buat )
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
2 1/2 cawan air ( saya guna susu cair )
1/2 cawan tepung jagung
2 sudu besar majerin / butter

Masuk semua bhn dlm bekas dan masakkan atas dapur dngan menggunakan api kecil, sentiasa dikacau. Bila dah siap, sejukkan sebentar dan sapu terus disekeliling kek. Hias ikut kreativiti masing2.



Untuk Sos Strawberry tu Diana guna buah strawberry, gula aising / gula halus dan sedikit jus lemon... Satukan kesemua bahan dan lecek sehingga hancur.. Siap! ^_^

::  Nak habis dah... Lupa pula jemput makan sama kan tadi... Hehehhe.. Cepat.. siapa nak?  ::

~ Ermmmmm... Lambat ler... Hehhehee... Tinggal buah strawberry jer yang tinggal nie.. Tu pun dah tinggal separuh jer... Hehehehehee ^_^....



19 comments:

IXORAROXI said... Reply

Salam Diana,cantiknya gambar jadi sungguh terliur tengoknya!

Mas said... Reply

perhhhh...sedappnya tengok kak...

dedetea said... Reply

sedaaaapppp,,,cocok untuk buka puasa tuh hehehe

ijayuji said... Reply

Salam kaka cantek! bwkkan akak kukis, sedapppnyerrrr tgk lelehan sos tu kat atas kek! tergugat iman tauu! pastu mkn dgn strawberry yg masam2 tuuu mmg ngam rasa dia! selamat berpuasa kak! :D

AZLITA AZIZ said... Reply

salam Diana... waaa... sedapnya makan dgn aiscream lagi lah bertambah sedap!

salam Ramadhan dari akak untuk Diana dan keluarga

Mieza said... Reply

sedapnyer kak dianaaaaa...nak sikit kak..terliur tgk BBCC ni dihidang dgn sos n strwberry tu...huwaaaa nakkkkk

Amie said... Reply

sedapnya.... terasa sejuk masuk ke tekak.....sudahlah di luar panas terik kering kontang!mengancamlah strawbery tu,aiskrim tu, cokelat tu...

Kak Amie tak larat nak keluar shopping hari ni, baru balik minum dengan kawan tadi pun terperangkap dalam traffic.....

nur easy said... Reply

kombinasi y sempurna..;)

nOOrsha said... Reply

uhuhuh..terliurnyeerr!~ sedap sgt nampakkkk..presentatin yg superb..yummy!!~tengok gambo pun da berkeroncong perut..klo bln pose ni tgk gambo mknan akak nih blh batal pose...eheheh... :)

Gee® said... Reply

aaargggghhhh....!! nasib baik hr ni belum puasa lagi... terlior k.gee dibuatnya....
Slmt Berpuasa buat Diana & family, maaf zahir & batin

Cendana Kasih said... Reply

huish,,tak tahan tgk stoberi dalam eskrem cair tu....

Mamasya said... Reply

Salam Ramadan Diana

Cantik kek posing dg buah strawberry...mmg kek ni sedap seindah namanya...!

Juwita Jamaludin said... Reply

selamat berpuasa kak.. nasib baik puasa kalau tak nak kek akak tu.. hihihihihi.. suka tgk gambar2 tu

izahdaut said... Reply

woo kek ni mmg best kan kak.. akak selamat berpuasa ye.. semoga kite beroleh kebekatan di ramdhan ini.. nanti amik kad saya jugak.. tq

Nuridah said... Reply

Salam Ramadhan buat Diana sekeluarga, moga amalan dibulan ini terima Allah begitu juga pada seluruh umat Islam didunia ini.

Akak tk sanggu nk tengok lama2 gambar Diana yg cantik meletup ini...sabar2!

♥♥azatiesayang ♥♥ said... Reply

Salam Diana.Fuhh!!tgk gambar pon dah trliur..opsttt...puasa!
Selamat menyambut bulan ramadhan al-mubarak tuk Diana skluarga

dZana said... Reply

selamat berpuasa D.. tak thn menengoknya.. huuu

Deliah's Deli said... Reply

x nak tnggu gambar loading smpai habis..takut lapar! :)))) slmt berpuasa diana! :)

nuwairani ismail said... Reply

adeh! tak tahan tengok ais krim yg mencair itu...