Wednesday, August 17, 2011

~ Biskut Nastar / Tart Nenas

Diana @ Melley Mey | 10:27 AM |

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Dah 17 hari kita d dalam bulan Ramadan... Tak rasa masa tu berlalu begitu cepat sekali kan... Baik ler... Semalam i sempat juga buat Tart Nenas... Buat 1 kg seorang² dari pukul 5 lebih petang semalam... Siapnya pukul 9 pm... Adeeeh!! Penat sesangat... Mula tu niat d hati nak buat Tart gulung.. Tapi tak tau mana perginya menghilang acuan tart nenas gulung tu.. Baru jer nampak hari tu dah tak ada dah.. Huhuuu... Cari punya cari tak jumpa .. buat jer ler macam kat atas tu.. Heeheee....


Resipi nie memang Diana dah banyak kali buat... Dulu tiap² tahun mesti buat ikut resipi nie... Cuma beberapa tahun lepas memang Diana tak buat biskut raya.. Beli jer.. Jadi tahun nie atas permintaan.. Diana buat juga... Resipi nie memang sedap pada tekak kami sekeluarga dan teman²... Resipi nie Diana ambil dari Buku Koleksi Senirasa Chef Zaidah.... Terima kasih buat Chef Zaidah kerana berkongsi resipi yang sedap nie yer... Izinkan Diana kongsikannya kat sini pula yer... Terima Kasih... Muahhhsss  


:: Resipi oleh ~ Chef Zaidah _ Koleksi Senirasa ( TQ )

Bhn²
500 gm tepung gandum
400 gm mentega
120 gm gula aising
100 gm tepung jagung
75 gm susu tepung
1 sudu teh garam
1 sudu teh vanilla
Kuning telur untuk d sapu pada biskut

Cara²
  1. Campurkan tepung gandum, tepung jagung dan susu tepung... Ketepikan.
  2. Putar gula aising, mentega, garam serta vanilla kira² 10 - 14 minit.. Diana putar pada kelajuan kuat selama 10 minit.
  3. Masukkan campuran tepung dan susu tepung tadi ( no.1 ) dan putar sebati.
  4. Picit adunan menggunakan acuan nastar.
  5. Isikan dengan jem nenas dan gulung dengan kemas.. ( Diana tak gulung )
  6. Sapu adunan dengan kuning telur.. ( Diana tak buat sebab anak² Diana tak suka baunya ).
  7. Bakar pada suhu sederhana sehingga biskut masak.. ( Diana bakar pada suhu 150°C selama 15 - 18 minit bergantung pada oven masing² yer ).
  8. Sejukkan sebelum d masukkan ke dalam balang. 

~ Jem Nenas...

Bhn²
3 cawan nenas yang d parut
1 1/2 cawan gula
Sedikit pewarna kuning ( Diana tambah )
Garam secukup rasa ( Nie pun Diana tambah )
Perasa nenas jika suka ( Diana tak bubuh )

Cara²
  1. Masak kesemua bahan d atas sehingga pekat.
  2. Sejukkan terlebih dahulu sebelum d masukkan ke dalam peti ais.
  3. Sedia untuk d gunakan.
** Diana buat 6 cawan nenas parut dan 3 cawan gula cukup untuk 2 kali adunan  biskut d atas.





21 comments:

izahdaut said... Reply

memang cantikkk je sekut tart tu.. kemas je akak buat. rajin je membiskut.... saya je bila la nak datang semangat ni.kot kalau dah mula membiskut tak leh berenti lak kan. hehee

Diana @ Melley Mey said... Reply

izahdaut ~
hehhehe... betul ler izah.. kalu dah mula membiskut tu susah nak berhenti.. hehehee... cam ada jer nak d buat lg n lg.. :D. x per izah... masih ada masa lg tu.. nanti jap lagi datang ler 'R' tu izah.. hehehee

ijayuji said... Reply

Salam kakak cantek!!! cantekkkkkkkk tuuuuuu kita sbb tak de cetak tekan2 ni lah kita main gulong2 nak tutup jerrr! hihihi.... ada lagi tak kak? sedap niiii nak tumpang makan umah akak pulak :D dah nak last raya nii nanti rugiii sbb irfan makan sbb kuning kikiki...

Diana @ Melley Mey said... Reply

ijayuji ~
wsalam ika akak cayang..
hehehheee... a'aa kan kuning.. perasan x cawan kertas tuk biskut oreo akak tu pun warna kuning.. hahaha.. tu irfan gak yg pilih.. hehehhe
akak plak x der acuan yg gulung tu.. tu yg buat mcm nie jer tu ika... ada lg ika.. banyak lg tu.. meh ler cnie makan sama2 ek

Nazrah said... Reply

ari ni adik kita beli kan kita cetak kuih tart sampai 3...boleh ler wat lagi secantik awak nya...

Kak Sam said... Reply

Ya Allah menggoda sungguh. Sib baik saya kurang sikit ngan tart nenas ni kalau tak mahu menagis dibuatnya.

fiza damia said... Reply

kak diana..cantik je biskit tu..nak sebalang..saya punya dah habis kena makan dgn bapak budak..

tun_telani said... Reply

cantik! cantik!! tun xpenah wat tat nenas.. hihi..

Nuridah said... Reply

Diana,

terpesona ku memandangnya....cantik2 tart mu itu...kak nur suker tengok!!

quinnie said... Reply

salam kakdiana...saya teringin nak buat tart bentuk cam gini...selalu buat yg gulung je....tapi nak kena buat byk inti la pulak..heheheh..

Mieza said... Reply

kak diana..cantiknya sekut kak diana..kalau la mieza pandai buat sekut..sukerrr

Cheq Sue said... Reply

alahai...bila tgk tat akak ni teringat masa baru2 nak belajar dulu... guna jem nenas yg orang sapu kat roti...bila bakar meleleh aje jemnya... aduiiiiii sadis betul bila ingat2 balik...

Anawahid said... Reply

siyes cantikkk.. woo dh start wat kuih raya ye diana... ;)

Yatie said... Reply

Assalamualaikum Diana,
cantiknya kuih tartmu itewwww, kuih kegemaran akak sekeluarga ni...dah tak sabar nak wat sekut raya ni..tapi anak2 tngh exam..tu yg lum wat lagi..nnti diaorang sibuk nak menolong..buku ntah kemana...hehehehe..

Amie said... Reply

Dianaaaaa...
bila open house? boleh tempah tiket awal nak pi umah Diana....sedapnya tart nenas tu, hu hu hu... ni dari Labuan nak balik Lahad Datu leleh liur jatuh kat Gunung Kinabalu, kat Telupid, kat Sungai Kinabatangan...

Mamasya said... Reply

Aslmkum Diana

akak tertinggal k.api...dah berderet2 biskut Diana keluar....semua menarik hati..comeiii.Tat nenas ni favorit kat rumah....sedap anak2 suka. kalau buat tat gulung lagi cepatkan tp tat bunga ni nampak menarik .....

ady said... Reply

as-salam diana
comel2nye tart nenas tu...kalau kuih macam ni kegemaran sekeluarga..

nuwairani ismail said... Reply

assalamualaikum kak diana...rajinnya kak diana mengetart...terliur tngok! bulat2 elok je jem nenas tu..

Juwita Jamaludin said... Reply

lawanya kak biskut aka tu.. kemas je kak... posing pun cun.. ita dah ada biskut ni sebalang mak mertua poskan .. hihhihi tu yang tak buat tu

Ida,Japan said... Reply

tart yg comei...berbaloi buat w'pun berjam2 kak....rajinnyer mngukis...ida ni entah la,ngaper malas sgt nk mengukis..sbb raya kt perantauan kut...kalau d'malaysia dulu,...tunjuk2 jer...heeee

Oh Oeya said... Reply

Seninya awak Diana.. :)

Nampak menarik dan sedap sungguh :)