Monday, August 29, 2011

~ Kek Kukus Nakhoda...

Diana @ Melley Mey | 5:51 AM | |

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Apa khabar hari nie? Moga kita semua d berikan kesihatan yang baik.. sihat sejahtera... Amin.. Kepada yang hendak balik kampung pada hari nie... Hati² tau d jalan raya... Moga perjalanan kalian d lindungi Allah S.W.T.... Yang dah berada d kampung halaman masing² tu pasti seronok kan dapat bersama keluarga dan sanak saudara... Tradisi balik kampung nie macam seronok jer Diana dengar... Hehehee.. Tak pernah lagi melalui suasana balik kampung tu... Yer ler kan.. Kalau kat Labuan nie mana ada ler tradisi balik kampung nie.. Dekat² jer pun... ;). 

Baik ler... Dalam entri kat bawah .. Diana kata ianya adalah entri yang terakhir pada bulan Ramadan nie kan.. Memandangkan ada permintaan untuk resipi Kek Kukus Nakhoda nie ( kek fav Irfan nie )..  Diana buat entri nie khas bagi yang ingin mencuba resipi nie yer... :).. Jom tengok resipinya... Selamat Mencuba... ;)




:: Sumber ~ Makcik Norah ( MIL sis Diana ) TQ...

Bhn²
1 tin susu pekat ( 388 gm )
1 tin sederhana kaya ( 300 gm )
1 3/4 cawan tepung gandum  
1 botol kecil horlicks ( 350 gm )
4 sudu makan milo
16 oz mentega _ ( Diana guna SCS )
4 sudu makan browning _ ( Diana lebih kan sedikit )
3/4 cawan gula halus _ ( Diana guna gula pasir jer )
8 biji telur

Cara²
  1. Didihkan air kukusan terlebih dahulu sebelum mengukus kek yer.. Juga pastikan penutup pengukus d balut dengan kain atau aluminium foil supaya air wap tidak menitik d permukaan kek ketika mengukus.. Diana menggunakan aluminium foil dan lapkannya setiap 10 minit. 
  2. Pukul telur bersama gula sehingga kembang dan gebu.. Ketepikan.
  3. Kemudian pukul mentega, susu pekat dan kaya sehingga sebati.
  4. Masukkan adunan telur bersama gula tadi dan pukul lagi.
  5. Setelah itu masukkan horlicks, milo dan browning... Pukul adunan sebati.
  6. Masukkan tepung dan pukul lagi.
  7. Masukkan adunan ke dalam loyang bersaiz 8 inci ( jika nak kek nampak tinggi )... atau loyang bersaiz lebih besar sedikit ( jika nak kek nampak sederhana tinggi ) yang telah d lapis dengan aluminium foil.
  8. Kukus kek selama 4- 5 jam.. Diana kukus selama 5 jam d atas api sederhana.  Sebaiknya jangan menggunakan api kuat ketika mengukus kek.. Takut nanti permukaan kek akan menggelembung.
  9. Selamat Mencuba.


10 comments:

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said... Reply

sdpnya...........

salam lebaran:)

Diana @ Melley Mey said... Reply

hatikubaik|mohdhazlan dreadlock ~
salam lebaran juga buat u... :)

Wattie said... Reply

salam aidilfitri, maaf zahir dan batin untuk Diana sekeluarga

Wattie said... Reply

salam aidilfitri, maaf zahir dan batin untuk Diana sekeluarga

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said... Reply

Selamat hari raya akak ucapkan untuk Diana sekelurga.

Ummi said... Reply

Salam Aidilfitri buat Diana dan keluarga tersayang. Di kesempatan ini akak memohon berbanyak maaf andainya ada sebarang kesilapan dan mengusik rasa tanpa disedari dan tidak disengajakan....Moga Aidilfitri membawa seribu pengertian dan kebahagiaan buat Diana sekeluarga... Salam sayang dan ingatan ikhlas dr akak..muaahhh!

Yatie said... Reply

Selamat menyambut lebaran Diana, salam kemaafan dari akak andai selama ini ada kesilapan yg sengaja ataupun yg tidak di sengajakan...maaf zahir dan batin..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said... Reply

Salam Diana Kak datang nak raya, ada lagi ke Kek nakoda tu, sedap tenguk..... SELAMAT HARI RAYA BUAT DIANA SEKELUARGA

IXORAROXI said... Reply

Salam aidilfitri buat Diana sekeluarga ya

Ayu said... Reply

Salam Aidilfitri buat Diana & family..
Maaf zahir batin sekira ada silap bicara & gurau senda sepanjang perkenalan kita ya..Insyaallah nanti akak nak try goreng gajus macam diana kat bawah ni..