Thursday, August 18, 2011

~ White Choc & Nuts Cookies...

Diana @ Melley Mey | 8:59 AM | |

Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... Apa khabar hari nie? Moga semuanya sihat² hendaknya... Diana sejak semalam dah batuk² sikit dan rasa macam nak demam pun ada... Huhuuu.. Mungkin terlalu penat ler tu kan.. Semalam i buat WCNC nie.. Buat dari 5 petang gak... Siap pukul 9 pm.. Buat 2 kali adunan.. Masih lagi buat seorang²... Siap jer cookies nie... Kepala terasa berat sesangat.. Batuk pun mula dah sikit... Pagi nie terasa macam nak demam pula.. Niat d hati masih lagi nak buat 3 jenis biskut raya.. Tapi memandangkan i macam nak demam.. hubby tak nak bagi dah... Uwaaaa... Tau apa kata hubby... 3 jenis cookies yang tak buat lagi tu simpan tuk tahun depan ek... Hahahahahaaa... :D


Ni pertama kali i buat WCNC nie... Rasanya ok.. tak begitu manis walaupun ada bubuh choc kan dalam tu... Mula tu ingatkan cookies nie manis sangat tau... Tapi bila dah makan.. ok jer rasanya.. Tak  tau ler kat tekak orang lain kan... Baik ler... Jom kita semak resipi cookies nie...

::  Adunan nie d bentuk menggunakan 2 batang sudu kecil... Letak jer macam kat atas tu yer.. Kemudian bakar... Mudah kan  ::


:: Resipi dari ~ I Can Bake.. Agnes Chang ( TQ )

Bhn²

A
250 gm mentega / margarine _ ( Diana guna mentega )
120 gm soft brown sugar

B
2 biji telur
1 tsp esen vanilla

C ( Di Ayak Bersama )
350 gm tepung gandum
1 tsp bicarbonate of soda
1/4 tsp garam

D
180 gm white choc _ d potong kecil²
100 gm almond nibs _ ( Diana bubuh 50 gm almond nibs + 50 gm gajus panggang cincang )

Cara²
  1. Pukul A sehingga kembang dan gebu.
  2. Masukkan telur satu persatu.. ( d pukul sehingga creamy yer baru ler d bubuh sebiji telur lagi dan pukul lagi )
  3. Kemudian masukkan esen vanilla dan pukul sebati.
  4. Masukkan C dan gaul sebati ( gaul sekejap jer yer ).. Boleh juga gaul guna spatula jer.
  5. Masukkan pula D dan gaul mengguna spatula sahaja sehingga sebati.
  6. Bentuk adunan menggunakan 2 batang sudu ( rujuk gambar kat atas yer ) dan bakar d dalam oven yang telah d panaskan pada suhu 170°C selama 20 - 25 minit sehingga biskut masak. 
  7. Diana bakar pada suhu 150°C  selama 25 minit.. Setiap 5 minit Diana akan pusingkan dulang yang berisi biskut tu.. Dengan cara nie biskut tu akan cantik jer masaknya.. Terpulang ler pada masing² kan..
  8. Keluarkan dari oven dan biarkan biskut sejuk sebelum d simpan d dalam balang.


16 comments:

anymz said... Reply

baru jumpa resepi ni.izinkan akak copy ya diana..:)

Fitri Senin said... Reply

blh makan dengan susu..sedapnya

che'iza said... Reply

Assalam Diana...

Aduh godaan lagi di pagi hari.... Okey ni... tak manis sangat kan Diana... memang mencari2 kukis yg sederhana manisnyer....

Anawahid said... Reply

rajinnya dia... sedap nampaknya tu diana... rasa nk capai je... hehe

Lovely Kitchen said... Reply

get rest sis...nnt x sihat x best nak raya tau....senang keje resepi simple2 cam ni...e-na ambik resepi yer...

ady said... Reply

as-salam diana
Sedapnya...itu belum makan lagi tu..!! Baru tengok gambar jer..

hazila said... Reply

Salam,
dah banyak buat kuih raya? Saya masih dok berfikir lagi..

quinnie said... Reply

salam kakdiana..saya tak start buat biskut pun lagi..kejap semangat mendatang..sekejap semangat menghilang..kekekke...nampak sedap biskut akak ni..rupa cam famous amos nye biskut pun ada bentuk nya..senang je tak yah bentuk..sudukan jek...hehhhe

Mieza said... Reply

kak diana yang santekkk jelita..pasti ku cuba resepi ini wiken ni..hoyehhhhhh!

nuwairani ismail said... Reply

wah! meriahnya dapur kak diana sekarang..dulu bukan main sedih lagi dia kene cuti. heheh...best2! tapai xde stok white choc pulak..

Ummi said... Reply

Assalam Diana cayanggg....waaah dah start gear 5 mengukis eh...sedap2 jek nampak kukis Diana buat nih..akak ni nak wat tart x lepas2 lgk..jem pun ntah kemana hala lgk...hehe

Cendana Kasih said... Reply

akak suka plak kukis cenggini, senang nk buat dan sedap dimakan..hehehe...

harap cepat sembuh, lagi brapa hari ni raya ni....

Gee® said... Reply

wow!! akak nk try la kukis ni... nmpk rangup jer... wallaaa

ijayuji said... Reply

Salam kakak cantek!! dtg lambat sikit ntah bz kan apa ntah kita ni dr pagi sampai skrg nak kata tido tak jugak tido nak kata buat beskut pg td awal2 dah siap, ntah kenapa malas betulll hihihi.... Nak ambik resepi ni lah, nmpk sedap tu kak, rangup gitu!! kalau letak kacang2 ni mesti sedap kan :D

Rtp Farra Arisha said... Reply

sedap untuk dimakan! ;)

izahdaut said... Reply

GAMBAR LAST TU CANTIK LA KAK. NAMPAK RANGUP JE SEKUT NI