Saturday, September 24, 2011

~ Kek Kukus Lapis Horlicks Versi 2...


Assalamualikum dan Selamat Petang .... Petang nie tak pergi jejalan ker? Diana hanya keseorangan sekarang nie... Anak² semua pergi jejalan ... hubby pula kerja... Ermmm.. Dok ler sorang² kat rumah nie kan... Bosan memang bosan sesangat.. Tambah² lagi tak ada karen.. Semua jadi tak seronok... dah ler badan kurang selesa ( macam rasa demam sikit )...D tambah lagi panas tak ada karen... Adeeeh... Kepala sakit berdenyut² rasanya.. Nie baru jer karen ada balik... Nasib baik tak sampai malam ek.. Kalau tak... Macam orang tak tentu arah d buatnya.. haahaaa... :D.


D sebabkan bosan sesangat... Diana ambil ler peluang nie untuk online... Tak nak ler memanjakan sangat badan nie kan.. Tak yah nak layan sangat rasa tak selesa badan tu.. Kalau tak nanti pasti menjadi ler demam tu kan.. Bukan apa.. cuaca hari nie kat Labuan memang panas sesangat ( yer ler memang Diana tau puuun.. nie panas dunia jer kan kan kan.. :D ).. Heeheee sebelum d tegur baik cakap dulu .. hahaha ;). Ermmm.. Hari nie Diana nak kongsikan resipi Kek Kukus Lapis lagi... Sebenarnya kek yang nie bukan ler kek pilihan Diana.. Sebab mungkin Diana nie bukan peminat setia horlicks... hiihii... Tapi kalau nak mencuba tu apa salahnya kan.. Semak jer resipinya kat bawah tu yer... ;)


~ Kalau ikut kan Diana... I lebih suka yang versi 1... Nak tengok resipi Versi 1 klik kat  SINI yer...

Bhn²
10 biji telur
1 2/3 cawan mentega
1 2/3 cawan gula halus 
1 3/4 cawan tepung gandum
325 gm susu pekat manis _ ( Diana guna susu krimer manis cap junjung ) 
2 cawan horlicks
240 gm jem buah²an
2 tsp esen vanilla
Pewarna merah jambu dan kuning


Cara²

  1. Pukul mentega bersama gula halus sehingga kembang dan gebu.
  2. Kemudian masukkan telur dan pukul lagi sehingga kembang.
  3. Masukkan tepung dan pukul lagi sehingga sebati.
  4. Bahagiakan adunan kepada 2 bahagian ~
  5. ~ 1 bahagian d campurkan horlicks, susu pekat dan pewarna kuning.
  6. ~ 1 bahagian lagi d campurkan jem, esen vanilla dan pewarna merah jambu..
  7. Ambik sedikit adunan horlicks.. Masukkan ke dalam loyang bersaiz 8" yang telah d lapis dengan aluminium foil.. Kukus sehingga kek masak.
  8. Setelah itu cucuk beberapa lubang dengan lidi pada kek dan tekan dengan lembut dengan sudu plastik lembut.. Lapis lagi dengan adunan jem.. Kukus sehingga adunan kek masak.
  9. Buat begini sehingga adunan kek habis.
  10. Jangan lupa setiap kali kita membuat kek kukus.. hendaklah d cucuk beberapa lubang dengan lidi dan tekan secara lembut dengan sudu plastik sebelum melapis adunan seterusnya. 
  11. Setiap kali ketika melapis adunan terakhir untuk apa jua jenis kek kukus lapis.. hendak ler d kukus selama 30 minit lamanya supaya kek masak sekata secara keseluruhannya.. Tetapi untuk adunan horlicks nie agak lambat sedikit ianya masak yer.. Jadi ianya memerlukan lebih masa mengukus berbanding adunan jem.
  12. Sejukkan dan simpan d dalam peti sejuk.. sebaiknya simpan semalaman baru ler d potong.
  13. Masa untuk mengukus kek nie dalam 4 - 5 jam lamanya menggunakan api sederhana.. 
  14. ** Jangan lupa setiap kali mengukus kek... air kukusan hendak ler d didihkan terlebih dahulu yer... dan balut penutup pengukus dengan aluminium foil atau tuala / kain bersih :)

::  Telur tu tak perlu d masukkan satu persatu.. masukkan kesemuanya sekali jer  ::


15 comments:

Cheq Sue said... Reply

slmt petang kak diana... aduhhhh cantiknya gambar (ehhhh???)... lemah sungguh tengok kek lapis ni...kalau nak buat kena separuh adunan je, xde orang nak makan...

Diana @ Melley Mey said... Reply

cheq sue ~
selamat ptg...terima kasih cheq sue.. ^_^.. a'aa cheq sue... adunan nie mmg banyak.. kalau tuk sorg mmg x abis ler kan...

Gee® said... Reply

Mak aiii....bestnyer tinggal sorang2 smbil buat kek... kalau k.gee tau Diana sorang td bleh k.gee dtg temankn sambil mkn kek lapis tu... aww!! sedapnya kek....

Diana @ Melley Mey said... Reply

gee ~
akak.. hehehee.. nie kek ari tu nie akak.. baru sempat post ari nie.. a'aa diana kesorgan nie.. meh cnie temankan diana .. kita buat kek lagi.. hehehehe

Chik Mimi said... Reply

Rajinnya Diana...

Diana @ Melley Mey said... Reply

chik mimi ~
hehehe.. nie buat tuk daughter bawa pergi jamuan sek dia ari tu.. yg sempat d gambar nie tinggal kat umah.. hehehee.. makan sndiri.. :)

nuwairani ismail said... Reply

assalamualaikum kak diana...pasni kalau nani nak buat kek lapis lagi dah boleh rujuk blog kak diana pulak. ada macam2 resepi kek lapis la kat sni. nanti nk try buat satu.

..::tarabozu::.. said... Reply

Diana~ yg ni harus dicuba ... dah lama teringin nak buat resepi ni..

quinnie said... Reply

kakdiana....tengok kek akak ni lagi menambah teringin nak makan kek..huhuhu..nak buat al-malasss..kekekke

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said... Reply

Salam Diana,cantik sungguh warna kek.Thank u sudi singgah dapur akak dan follow ya.Akak letak link diana juga.

Yatie said... Reply

Assalamualaikum Diana,
cantiknya kek lapis horlicks ni, akak mmng suka kek yg di kukus...lenkali leh cuba resepi Diana ni..tq..terliur je tngk.

Amie said... Reply

Assalamualaikum Diana,
seronok juga duduk sorang-sorang di rumah, banyak benda boleh buat... tapi kalau dah mati karan, sakitnya hatiiiiii....

teringin nak buat keka lapis-lapis macam Diana, banyak resepinya di sini, senang-senang nanti kalau nak buat, kak Amie copy resepi kek lapis dari sini ye dik...

Nina Suria said... Reply

salam aidilfitri Diana

Rupanya kitani hampir saja, cuma menyeberang Laut China Selatan. Nanti kalau ke Labuan boleh tah ziarah, tinggal di mana?

Btw nice pix, sharp n clear. Makanan pun nyaman2, SUKA :D

maaf zahir dan batin
xoxo

Sue @ Nenie said... Reply

Salam Kak Di..Wahhhhh..sedapnya kek lapis sini....kaler pun menarik

Anonymous said... Reply

akak, loyang yg dialaskan dgn aluminium foil prlu x digris dengan mentega lagi?