Tuesday, October 25, 2011

~ Ayam Kicap Berlada Hitam.. Cuti Berblog...

Diana @ Melley Mey | 11:21 PM |

Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... Sebenarnya beberapa hari nie memang Diana sibuk sedikit... Hanya dapat jenguk blog dari BB jer.. Gitu juga FB.. Tak boleh nak online lelama.. Huhuuu... Memang rugi rasanya ketinggalan banyak entri menarik dari akak².. abang².. adik² juga teman² blogger yang lain.. Maaf tau semua.. Malam nie pun Diana kena update beberapa entri sekaligus.. Sebab Diana nak cuti dari berblog dan fb beberapa hari atas sebab tertentu.. Atas sebab yang tak dapat d elakkan... InsyaAllah... Kita akan jumpa lagi setelah habis cuti Diana tu yer.. :)


Baik ler.. Resipi kali nie hasil dari selongkar dapur Akak Dayang Jack Cayang.. Memang sedap Ayam Kicap Berlada Hitam nie.. Ngam kat tekak kami sekeluarga.. Terima kasih kat Akak Dayang kerana sudi berkongsi resipi nie.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini yer akak... Muahsss 

:: Resipi Oleh ~ Akak DayangJack @ DapurKu Sayang ( TQ )

Bhn²
1/2 ekor ayam ( dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak )
1 labu bawang besar ( dihiris bulat dan digoreng )
1 sudu makan biji lada hitam ( ditumbuk )
1 sudu makan cili kisar / cili giling
1 sudu makan kicap pekat
1/2 sudu makan sos tiram
Sedikit kicap manis
Sedikit hirisan daun sup
Sedikit madu / gula dan garam
Sedikit air asam jawa
Rempah 4 sekawan ( kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga )

Bhn² Kisar 
5 biji bawang merah 
2 ulas bawang putih
1 inci halia 
1 batang serai

Cara²
  1. Gaul-gaulkan ayam yang sudah digoreng tadi bersama lada hitam dan kicap pekat. Perapkan sebentar selama 1/2 jam. 
  2. Sediakan minyak masak untuk menumis. Tumis rempah 4 sekawan dan bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan cili giling. Tumis lagi hingga pecah minyak. 
  3. Masukkan sos tiram dan kacau sebati.
  4. Kemudian masukkan ayam. Gaulkan rata-rata. 
  5. Masukkan air secukupnya. Kacau dan biarkan ia mendidih seketika. 
  6. Masukkan pula kicap manis, garam, gula / madu dan air asam jawa. Akhir sekali dimasukkan daun sup. Setelah kuahnya kelihatan pekat, tutupkan api. Masukkan bawang goreng tadi dan gaul-gaulkan. 
  7. Hidangkan panas-panas bersama nasi putih, nasi beriani, nasi serai, nasi tomato dan sebagainya. Sedap!


2 comments:

Sheila Shafeareen said... Reply

As'salam...harap sihat ye..npk kat sini resepi ayam kicap..lama pulak x masak manu ayam..menarik ni nak pulak mkn sama nasi pns2...hheheh sdp npk air bandung tu...

Diana @ Melley Mey said... Reply

sheila shafeareen ~
wsalam.. Alhamdulillah sihat.. resipi akak Dj nie mmg best.. makan ngan nasi putih panas.. sedap! heehee air bandung fav diana tu.. heehee :)