Friday, October 21, 2011

~ Kari Ayam Bernenas...

Diana @ Melley Mey | 9:03 PM |

Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... Rindunya kat semua orang.. Rindu kat blog.. Rindu juga nak BW... Pasti banyak entri menarik yang Diana tertinggal.. Huhuuu... Diana mohon maaf sesangat kerana terpaksa biarkan dapur nie tak ada penghuni beberapa hari nie... Sebenarnya Diana kurang sihat.. Hari nie Alhamdulillah.. Dah sihat dah cuma kalau nak dok depan lappy tu kena pantau sikit ler kan.. Hehehee.. Adeeh.. pantau? Hahahaa.. Betul ker bahasa Diana tu? :D.. Bak kata orang sini.. Bha agak² la bha dulu kan.. Heeheee ;). InsyaAllah... Nanti kalau rasa sakit kepala tu lagi kena stop dulu kot.. Esok siang baru sambung balik yer :)




Diana nak ucapkan ribuan terima kasih kepada Akak Nor d atas petua tu yer akak.. Dengan izin Allah.. Alhamdulillah Diana dah sihat dah... Terima kasih juga kepada semua yang mendoakan kesihatan Diana yer.. Sayang semua.. Muahsss... Baik ler.. Kali nie Diana nak kongsikan resipi Mother In Law Diana.. Cuma Mother In law tak menggunakan serbuk kari Baba's.. MIL menggunakan serbuk kari brand lain... Kari Ayam Bernenas nie fav hubby dan anak² sebenarnya.. Diana pernah masak ketika rumah terbuka hari raya beberapa tahun yang lepas.. Alhamdulillah tetamu suka makan.. Tapi tu terpulang ler kepada selera masing² kan... ^_^.. Jom semak resipinya.. 


 ::  Tumis bhn² kisar bersama sedikit minyak sehingga wangi dan sedikit garing..  ::

Kemudian.. masukkan serai dan dan goreng sehingga wangi.. Masukkan serbuk kari yang telah d bancuh dengan sedikit air panas serta sedikit gula dan tumis lagi sehingga pecah minyak.. Setelah itu masukkan ayam dan masak selama 5 minit.. Tambahkan air nenas dalam tin tu dan masak sehingga ayam empuk.. Masukkan nenas dan masak seketika.. Bubuh garam dan cili merah.. Angkat.. Siap... ;)


Bhn²
1 ekor ayam ( angaran dalam 1 - 1.1 kg ) _ d potong kecil
2 batang serai _ d titik
1 tin nenas kiub
3 tbsp serbuk kari Baba's _ d bancuh dengan sedikit air panas
1 biji cili merah _ d hiris menyerong
Minyak untuk menumis
Sedikit gula
Garam secukup rasa

Bhn² Kisar
2 inci halia
4 biji cili merah
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih

Cara²
  1. Panaskan sedikit minyak d dalam kuali.. Masukkan bhn² kisar dan tumis sehingga sedikit garing.
  2. Masukkan serai dan tumis lagi sehingga wangi.
  3. Kemudian masukkan bancuhan serbuk kari dan sedikit gula.. Goreng sehingga pecah minyak.
  4. Masukkan ayam dan masak selama 5 minit.
  5. Tambahkan air nenas dalam tin dan masak sehingga ayam empuk.
  6. Bubuh garam dan sesuaikan rasa.
  7. Masukkan cili merah hiris dan gaul rata.
  8. Tutupkan api dan angkat.
  9. Hidang dengan nasi putih panas.
::  Sekarang nie musin hujan kat sini.. Jadi masa ambil gambar nie memang sangat mencabar.. Memang susah nak dapatkan cahaya yang cukup semasa ambil gambar² nie... Ermmm  ::



18 comments:

Nieza said... Reply

kak diana cyng, tak sihat ke? harap cepat baik yer. tgk lauk kari akak ni memang menyelerakan ada nenas lagi tu ...sedapx2:)

Citarasa Rinduan said... Reply

assalmualaikum diana

ayu pun dah beberapa hari bercuti berblog..
nie baru on semula pc.
tekak dah lain macam sure nak demam nie...
agak2 rindu kat diana kot..

hehehe

nanas?? wahhhhh sedapnya

tun_telani said... Reply

alhamdulillah.. dh sihat sikit ye.. rasa mcm pajeri nenas ke kak diana? tun suka mkn pajeri nenas. tp x penah lg mkn kari ayam campur nenas.

anymz said... Reply

semoga cepat sembuh ya diana..rindu nak tgk diana beraksi aktif semula..meh sikit ayam bernenas ni akak nak rasa..air tangan org baru nak sehat ya..:)))

rahel said... Reply

Diana,
menyelerakan betul ko punya masakan ni..telan liur jak nampak..hihihi..

Kak Sam said... Reply

Diana jangan paksa diri. Pastikan dah betul2 sihat baru buat keje yea. Bukan apa berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. hehehe ada kaitan ke komen ni.

quinnie said... Reply

kak diana..patut la cantik rupa nenas akak tu..rupanya pakai yg dalam tin...hehehhe...suka la tengok bentuk tu..tak terpikir pun..lain kali nak buat la potong nenas cam gini...nampak cantik..hehehe...

saya ni...kari everday pun tak pe..hehhehe

Qhaifa Nur said... Reply

unik resepi ni jarang kita letak nenas...itu semua terpulang pada citarasa kita sendiri...terliur juga

mother in law saya pulak dia masukkan cili kering dan ikan bilis, dah try sedap juga...cara masak masing2, yang penting hepi..

kasihredha said... Reply

tak dapat kari tu...dapt rasa air hijau tu pun dah takpedah ok dah :)
Kalau diberi pilihan sure le nak kari tu ;-))

Yana Shaiful said... Reply

best jgk kan kak klu ltk nenas.. asyik msk gulai nenas dgn ikan kering jee..nnt nk try kari ayam bernenas plak..:=)

Amie said... Reply

Assalamualaikum,
Diana masih kurang sihat ye... kena rehat cukup-cukup ye dik, nanti kalau paksa diri buat kerja sakitnya lambat sembuh tau sayanggg....

sedap sangat ayam kari dengan nenas tu...kakak suka!

ibundo said... Reply

salam diana. semuga bertambah sihat. Bundo kalau masak dengan nanas, bundo guna buah nanas. Tak pernah guna yang dalam tin. Nanti bundo nak cuba pakai cubes macam diana buat ni. tk.

hazila said... Reply

Saya pun suka guna nenas dalam tin tapi belum pernah masak kari dengan ayam. Kalau buat pajeri nenas guna nenas dalam tin lagi sedap.

Naz / Nadz COSK said... Reply

Huhuhuuu...Diana, sedapnya... Naz suka makan nenas.. Dulu ada kawan Naz masa belajar panggil Naz nenas sbb nama mmg dah ada bunyi "nas", pas tu suka lak makan nenas..hehehe..
Best arr lauk ni letak nenas..nyumm...

Ida,Japan said... Reply

alahai kak diana, nmpk sedap sgt kari ayam b'nenas akak ni, lum pernah lagi ida msk kari ayam buh nenas kak...selalu buh kentang, carrot jer...

Sue @ Nenie said... Reply

Salam Kak Diana...Wahhhh nampak sedapnya kari ayam ni..stok nenas pun ada siket lagi untuk di abiskan...boleh cuba gak resipi ni...

nuwairani ismail said... Reply

assalamualaikum kak diana.... harap2 cepat sembuh la ya...minggu lalu nani pon demam juga...alhamdulillah dah sihat..

menarik tengok resepi ayam ni. macam terbau2 rempah2 tu...

eus said... Reply

suka entry yg ade gambar cara2 memasak mcm ni.. hehe... *harap diana dh sihat sepenuhnya saat ni...