Tuesday, October 11, 2011

~ Yorkshire Puddings...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Ermm .. semalam niat d hati nak update beberapa resipi.. Tapi d sebabkan ada sedikit hal.. Tergendala ler nak post entri.. Huhuuu... Hari nie pun lewat bersiaran.. Adeeh.. Banyak benda kena d uruskan sebenarnya beberapa hari nie... maaf sesangat tau tak dapat nak BW dan membalas komen yang ada.. InsyaAllah malam akan BW mana yang tersempat nanti... Pasti banyak dah yang Diana ketinggalan kan.. Huhuuu..


Hari nie Diana buat Yorkshire Puddings atas permintaan Irfan... Sebenarnya semalam dah  buat dah tapi guna resipi yang lain.. Hari nie buat lagi untuk Irfan .. Cuma mencuba resipi yang lain pula... Yang nie Diana ikut resipi dari BBC Good Food... Cuma Yorkshire Puddings yang Diana buat nie tak ler cantik.. Tapi tak kisah ler kan.. Asal dapat d makan dan mengenyangkan.. Terima kasih kepada BBC Good Food d atas resipi nie.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini yer.. 



:: Resipi dari ~ BBC Good Food ( TQ )


Ingredients
140 g plain flour ( this is about 200ml / 7fl oz )
4 eggs ( 200ml / 7fl oz )
200ml milk
Sunflower oil, for cooking _ ( Diana guna minyak zaitun )
Salt and pepper



Method 
  1. Heat oven to 230°C/fan 210°C/gas 8. Drizzle a little oil evenly into 2 x 4-hole Yorkshire pudding tins or a 12-hole non-stick muffin tin and place in the oven to heat through.
  2. To make the batter, tip the flour into a bowl and beat in the eggs until smooth. Gradually add the milk and carry on beating until the mix is completely lump-free. Season with salt and pepper. Pour the batter into a jug, then remove the hot tins from the oven. Carefully and evenly pour the batter into the holes. Place the tins back in the oven and leave undisturbed for 20-25 mins until the puddings have puffed up and browned. Serve immediately. You can now cool them and freeze for up to 1 month.



8 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said... Reply

Sedapnya Diana.Kak ros suka dan selalu buat yorkshire pudding.

Diana @ Melley Mey said... Reply

puan ros @sinaranmenu.blogspot~
diana pun suka makan.. lagi2 ler irfan.. smlm buat gak.. pg tadi dia pun nak lagi.. biasanya makan kat luar jer... hehhehee

tun_telani said... Reply

wahh.. kak diana, nak 2 ketul!! tun x pernah buat dan x pernah makan nii.. sedih x? nnti tun nk try lah ^^

Zack Zachoes said... Reply

kakak, sy sgt teruja tgk yorkshire pudding kakak tau? hehe.. nk buat..tp ada telur T_T takpe2, nnt nk makan puas2 (bnyk dh ni senarai nk makan) :P

nuwairani ismail said... Reply

assalamualaikum kak diana...adoi.....bende baru ke nieh...? kenapa tak pernah dengar ye? (jakun betol!).tapi kalau nani memang suke bende2 macam ala2 dessert. sumbat banyak2 pon masih mampu.huhuh

liemaopurut said... Reply

tak penah makan pun....nak rasa sket yorkshire pudding tu....

Ummi said... Reply

Salam Diana cayanggg...amboiii makan ala2 minah saleh gitu eks...lepas ke Yorkshire dah dia...nak tempah tiket jgk laa ke sana...hehehhehe, nmpak sedap puding tuh...sekali tgk mcm muffin pun ada...satu kelainan ni eh!

quinnie said... Reply

dah salin hari tu resepi ni kat blog kak ros@sinaran menu...hari ni tengok akak lak buat...aduiii bila saya nak buat nih....teringinnya nak makan....:)