Monday, August 29, 2011

~ Kek Kukus Nakhoda...

Sheery Dream Cakes | 6:00 AM | Be the first to comment!


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Apa khabar hari ni? Moga kita semua diberikan kesihatan yang baik.. sihat sejahtera... Amin.. Kepada yang hendak balik kampung pada hari ni… Hati-hati tau di jalan raya... Moga perjalanan kalian dilindungi Allah S.W.T.... Yang dah berada di kampung halaman masing-masing tu pasti seronok kan dapat bersama keluarga dan sanak saudara…  

Baik la... Dalam entri kat bawah .. Diana kata ianya adalah entri yang terakhir pada bulan Ramadan ni kan.. Memandangkan ada permintaan untuk resipi Kek Kukus Nakhoda ni..  Diana buat entri ni khas bagi yang ingin mencuba resipi ni ya... :).. Jom tengok resipinya... Selamat Mencuba... ;) 





:: Sumber ~ Makcik Norah  TQ...

Bahan-Bahan
  • 1 tin susu pekat ( 388 gm )
  • 1 tin sederhana kaya ( 300 gm )
  • 1 3/4 cawan tepung gandum  
  • 1 botol kecil horlicks ( 350 gm )
  • 4 sudu makan milo
  • 16 oz mentega _ ( Diana guna SCS )
  • 4 sudu makan browning _ ( Diana lebih kan sedikit )
  • 3/4 cawan gula halus 
  • 8 biji telur

Cara-Cara
  1. Didihkan air kukusan terlebih dahulu sebelum mengukus kek. Juga pastikan penutup pengukus dibalut dengan kain atau aluminium foil supaya air wap tidak menitik di permukaan kek ketika mengukus. Lapkannya setiap 10 minit. 
  2. Pukul telur bersama gula sehingga kembang dan gebu. Ketepikan.
  3. Kemudian pukul mentega, susu pekat dan kaya sehingga sebati.
  4. Masukkan adunan telur bersama gula tadi dan pukul lagi.
  5. Setelah itu masukkan horlicks, milo dan browning. Pukul adunan sebati.
  6. Masukkan tepung dan pukul lagi.
  7. Masukkan adunan ke dalam loyang bersaiz 8 inci ( jika nak kek nampak tinggi )... atau loyang bersaiz lebih besar sedikit ( jika nak kek nampak sederhana tinggi ) yang telah di lapis dengan aluminium foil.
  8. Kukus kek selama 4- 5 jam.. Diana kukus selama 5 jam di atas api sederhana.  Sebaiknya jangan menggunakan api kuat ketika mengukus kek. Takut nanti permukaan kek akan menggelembung.
  9. Selamat Mencuba.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, August 18, 2011

~ White Choc & Nuts Cookies...

Sheery Dream Cakes | 8:59 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sayang... 

Ini la pertama kalinya Diana buat biskut ni... Rasanya ok.. tak begitu manis walaupun ada bubuh choc dalam biskut ni...  Tapi ianya terpulang la kepada citarasa masing-masing ya.. Jom kita semak resipinya


:: Bentuk adunan ini dengan menggunakan 2 batang sudu kecil.. Caranya seperti di atas  ::


:: Resipi dari ~ I Can Bake.. Agnes Chang ( TQ )

Bahan-Bahan

A
  • 250 gm mentega / margarine _ ( Diana guna mentega )
  • 120 gm soft brown sugar

B
  • 2 biji telur
  • 1 tsp esen vanilla

C ( Di Ayak Bersama )
  • 350 gm tepung gandum
  • 1 tsp bicarbonate of soda
  • 1/4 tsp garam

D
  • 180 gm white choc _ dipotong kecil-kecil
  • 100 gm almond nibs _ ( Diana bubuh 50 gm almond nibs + 50 gm gajus panggang cincang )

Cara-Cara
  1. Pukul A sehingga kembang dan gebu.
  2. Masukkan telur satu persatu ( dipukul sehingga creamy ya lepas tu bubuh sebiji telur lagi dan pukul )
  3. Kemudian masukkan esen vanilla dan pukul sebati.
  4. Masukkan C dan gaul sebati ( gaul sekejap sahaja). Boleh juga gaul guna spatula sahaja.
  5. Masukkan pula D dan gaul mengguna spatula sahaja sehingga sebati.
  6. Bentuk adunan menggunakan 2 batang sudu ( rujuk gambar kat atas ) dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170°C selama 20 - 25 minit sehingga biskut masak. 
  7. Keluarkan dari oven dan biarkan biskut sejuk sebelum d simpan di dalam balang.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, August 17, 2011

~ Biskut Nastar / Tart Nenas

Sheery Dream Cakes | 10:27 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Dah 17 hari kita d dalam bulan Ramadan... Tak rasa masa tu berlalu begitu cepat sekali kan... Baik ler... Semalam i sempat juga buat Tart Nenas... Buat 1 kg seorang² dari pukul 5 lebih petang semalam... Siapnya pukul 9 pm... Adeeeh!! Penat sesangat... Mula tu niat di hati nak buat Tart gulung.. Tapi tak tau mana perginya menghilang acuan tart nenas gulung tu.. Baru jer nampak hari tu dah tak ada dah.. Huhuuu... Cari punya cari tak jumpa .. buat jer ler macam kat atas tu.. 




Resipi nie memang Diana dah banyak kali buat... Dulu tiap² tahun mesti buat ikut resipi nie... Cuma beberapa tahun lepas memang Diana tak buat biskut raya.. Beli jer.. Jadi tahun nie atas permintaan.. Diana buat juga... Resipi nie memang sedap pada tekak kami sekeluarga dan teman²... Resipi nie Diana ambil dari Buku Koleksi Senirasa Chef Zaidah.... Terima kasih buat Chef Zaidah kerana berkongsi resipi yang sedap nie yer... Izinkan Diana kongsikannya kat sini pula yer... Terima Kasih… 


~ Biskut Nastar / Tart Nenas


:: Resipi oleh ~ Chef Zaidah _ Koleksi Senirasa ( TQ )

Bahan-Bahan
  • 500 gm tepung gandum
  • 400 gm mentega
  • 120 gm gula aising
  • 100 gm tepung jagung
  • 75 gm susu tepung
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh vanilla
  • Kuning telur untuk disapu pada biskut

Cara-cara
  1. Campurkan tepung gandum, tepung jagung dan susu tepung. Ketepikan.
  2. Putar gula aising, mentega, garam serta vanilla kira² 10 - 14 minit. Diana putar pada kelajuan kuat selama 10 minit.
  3. Masukkan campuran tepung dan susu tepung tadi ( no.1 ) dan putar sebati.
  4. Picit adunan menggunakan acuan nastar.
  5. Isikan dengan jem nenas dan gulung dengan kemas.. ( Diana tak gulung )
  6. Sapu adunan dengan kuning telur.
  7. Bakar pada suhu sederhana sehingga biskut masak.. ( Diana bakar pada suhu 150°C selama 15 - 18 minit bergantung pada oven masing² yer ).
  8. Sejukkan sebelum d masukkan ke dalam balang. 



~ JEM NENAS


Bahan-Bahan
  • 3 cawan nenas yang diparut
  • 1 1/2 cawan gula
  • Sedikit pewarna kuning ( Diana tambah )
  • Garam secukup rasa ( Diana tambah )
  • Perasa nenas jika suka ( Diana tak bubuh )

Cara-Cara
  1. Masak kesemua bahan di atas sehingga pekat.
  2. Sejukkan terlebih dahulu sebelum d imasukkan ke dalam peti ais.
  3. Sedia untuk digunakan.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, August 16, 2011

~ Biskut Oreo Black Beauty...

Sheery Dream Cakes | 10:53 AM | Be the first to comment!


Assalamualaikum dah Salam Sayang...

Hari nie tak nak la banyak membebel kan.. Penat sesangat.. Ni tadi pukul 9pm baru habis buat tart nenas... Mula dari pukul 5 lebih petang ... Buat dalam 1 kg gitu... Seorang² pula tu.. Memang mencabar rasanya... Nasib baik tak buat tart nenas gulung... Kalu tak.. Ntah pukul berapa baru siap kan...


Baik la.. Berbalik kepada Biskut Oreo Black Beauty ni... Biskut ni Diana buat bersama daughter pada Ahad lepas... Daughter yang buat spiral tu... Bermacam² bentuk dan rupa dah daughter buat.. Hehehheee... 


Biskut ni Diana tergoda semasa singgah kat dapur Akak Ita  hari tu.. Tengok biskut yang Akak Ita buat tu memang cantiik sesangat... Suka tengok kejadiannya... Tu yang buat tu...  Buat Akak Ita dan tuan punya resipi .. Terima kasih bebanyak kerana sudi berkongsi resipi ni.. Izinkan Diana kongsikannya kat sini pulaya..


:: Resipi oleh ~ Citarasawan  ( TQ )
:: Sumber ~ Akak Ita @ Masam Manis  ( TQ )

Bahan A
  • 280 gm mentega
  • 200 gm gula castor

Bahan B

  • 250 gm tepung gandum
  • 50 gm serbuk koko
  • 30 gm tepung jagung
  • 20 gm biskut oreo - dikisar halus buang dulu krim dia
  • 1/2 sudu teh baking powder

Hiasan

  • Putih telur - ita tak letak _ ( Diana pun tak letak )
  • Biskut oreo - dikisar halus buang dulu krim dia
  • Coklat masakan putih cairkan
  • Croquant - ita tak letak _ ( Diana pun tak letak )

Cara-Cara
  1. Pukul bahan A hingga kembang.
  2. Semua bahan B satukan, kemudian ayak dan masukkan dalam bahan A dan gaul sebati hingga menjadi doh yang lembut.
  3. Masukkan adunan dalam piping bag dengan nozel bentuk bulat dan memanjang.
  4. Tekan atas tray hingga habis.
  5. Sapukan atasnya dengan putih telur dan taburkan serbuk oreo di atasnya.
  6. Bakar pada suhu 150C selama 25-30 minit
  7. Keluarkan biskut setelah masak. Tunggu biskut sejuk.
  8. Paip kan dengan coklat putih.

Cara Ita ( Diana ikut cara Akak Ita )
  1. Doh yang telah siap ita gentel bulat2 bentukkan seperti guli angaran berat 6 - 8 gm.
  2. Kemudian ita golek2kan atas oreo hancur tu.
  3. Susun dalam paper cup dan bakar.
  4. Selepas tu boleh lah melorek atasnya.

Biskut ni masa kita masak dia naik cantik tau membulat. tapi bila dah kita keluarkan dari oven dia akan turun.. jadi jangan panik! dan ingat tak jadi pulak..





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, August 15, 2011

~ German Cookies...

Sheery Dream Cakes | 7:32 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

Terima kasih kerana sudi singgah di blog Diana ni walaupun tuan rumahnya kejap ada kejap tak ada.. E'eeh!! Macam iklan biskut pula ya... Hehhehee... 

Semalam Diana sempat buat 3 jenis cookies... Salah satu cookies yang Diana buat semalam ialah German Cookies.. Cookies ni memang sedaaaap...

Terima kasih kepada Rima kerana sudi kongsikan resipi ni.. Izinkan juga Diana kongsikannya di sini ya.. 



:: Resipi oleh ~ Rima @ Bisous a Toi ( TQ )
:: Sumber ~ Akak Nor @ Secubit Garam  dan  Ika @ Arah ( TQ )

Ingredients
  • 125g butter 
  • 40g icing sugar ( sieved )
  • 125g potato starch
  • 80g superfine flour ( I used Plain Flour ) _ Diana guna superfine flour
  • Caster sugar n lil bit colouring >> yg ni utk hiasan kita tambah _ Diana pun ikut ika.. tambah nie.. ;)

Method
  1. Beat butter and icing sugar till fluffy and lighter in colour.
  2. Sift in potato starch and plain flour, mix to form a soft dough.
  3. Roll into small balls ( about 7g each ) and arrange on lined baking tray - i used 1/2 tbsp to get the same size
  4. Dip the tip of the fork in a bowl of water and press on cookie dough.
  5. Bake in preheated oven at 170 deg C for 15 min.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, August 13, 2011

~ Rich Choc Pudding Bersama Kuah Kastard...

Sheery Dream Cakes | 10:54 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Pagi tadi Diana sempat buat Rich Choc Pudding... Resipi ni Diana nampak semasa singgah kat dapur Abang Ady.. Terus jatuh cinta kat puding ni...Buat la kan pagi tadi untuk berbuka nanti... Simpan dalam peti ais... Makan sejuk-sejuk...

Jom tengok resipnya...



Terima kasih buat tuan empunya resipi,  Abang Ady dan Akak Ita kerana sudi berkongsi resipi yang sedap ni... Izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya Abang Ady dan Akak Ita.. Terima kasih ..



~ RICH CHOCOLATE PUDDING...


Bahan-Bahan
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 2 sudu besar choc emulco
  • 1 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan susu tepung
  • 1/2 sudu teh garam
  • 4 1/4 cawan air
  • 4 sudu besar tepung jagung
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 4 sudu besar butter
  • 1 paket serbuk agar-agar ( 10-11gm )

Cara-Cara
  1. Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
  2. Masukkan butter, kacau hingga pekat.
  3. Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yang disukai. 


~ KUAH KASTARD...

:: Resipi oleh ~ Akak Ita @ Masam Manis ( TQ )

Bahan-Bahan
  • 1 tin susu cair
  • 2 gelas air
  • 5 sudu besar gula pasir
  • secubit garam
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1 sudu teh esen vanila
  • Fruit coktail - untuk hiasan


Cara-Cara

  1. Masak susu, air dan gula dgn api yg perlahan sampai didih. Bancuh tepung kastard dengan sedikit air dan tuangkan dalam adunan kuah. 
  2. Tambahkan secubit garam dan esen vanila.
  3. Biarkan kuah mendidih.
  4. Biarkan sejuk masukkan dlm peti ais supaya sedap di makan bila sejuk.
  5. Untuk menghidang masukkan kuah dalam mangkuk besar. Letakkan ais dan fruit coktail dan letakkan puding kegemaran tadi dan siap untuk di hidangkan. 





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, August 8, 2011

~ Puding Tauhu...

Sheery Dream Cakes | 9:08 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sayang…

Alhamdulillah hari ni dah pun selesai kita menunaikan ibadah puasa pada hari ke 8... Bersyukur kepadaNya di atas segala nikmat yang telah dianugerahkan olehNya.. Pejam celik... Pejam celik dah 8 hari kita berpuasa... Memang tak rasa betapa masa itu berlalu dengan cepatnya kan… 



Hari ni Diana buat Puding Tauhu... Puding Tauhu ni sememangnya terbaiiikkk!!! Sedap!!  Terima kasih buat Akak Nor kerana sudi berkongsi resipi puding yang sedaaap ni ya akak... Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya... Terima kasih akak… 


:: Resipi oleh ~ Akak Nor @ Secubit Garam ( TQ )


Bahan-Bahan
  • 1/2 paket agar-agar strip ( direndam , pastu toskan ) ~ lebih kurang 18gm
  • 1 1/2 liter air
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 tin kecil susu pekat manis
  • 1 tin susu cair
  • 4 sudu besar gula
  • 2 helai daun pandan - disimpulkan

Untuk kuahnya

  • 1 tin laici - laici tu di siat-siatkan ( boleh juga guna fruit koktel )
  • 2 tin air ( gunakan tin laici sebagai sukatan )
  • 8 sudu besar gula ( bagi penggemar manis bolehlah lebihkan ikut citarasa sendiri ya ) 
  • 3 sudu besar perasa laici ( seperti brand tamin ) - yang ni optional, tak letak pun tak apa, cuma nak lebihkan rasa laici jer kuah dia
  • ** Diana saja jer bubuh sedikit pewarna perang.. :)

Cara-Cara
  1. Mula-mula buat kuah dia supaya cepat sejuk. Bila dah sejuk skit boleh lah letak dalam peti ais. Masukkan kesemua bahan utk membuat kuah kedalam periuk ( kecuali laici atau fruit koktel ) dan masaklah hingga mendidih. Rasakan sendiri manisnya mengikut citarasa anda.
  2. Untuk membuat pudingnya, masakkan agar-agar dengan air hingga mendidih dan larut agar-agar tadi. Masukkan sekali gula dan daun pandan.
  3. Satukan santan dan kedua-dua susu dalam sebuah bekas. Kacau hingga sebati.
  4. Masukkan adunan susu kedalam periuk berisi agar-agar dan masaklah hingga mendidih, jgn lupa mengacaunya ya. Bila dah mendidih terus padamkan api dan jangan biarkan mendidih lama takut nanti pecah minyak.
  5. Biarkan hingga suam-suam kuku dan hendaklah ditapis sebelum dicurahkan ke dalam loyang atau bekas acuan kecil-kecil. Jangan sekali-sekali tuang ke dalam loyang ketika masih panas kerana nanti akan terbentuk lapisan yang tak cantik ( dan tak sedap nak makan ) kat atasnya.
  6. Bila dah sejuk, masukkan kedalam peti ais. Bila nak menghidangnya, cedukkan dgn senduk ke dalam bekas ( seperti taufo fah ) dan letakkan laici dan kuah ke atasnya.
  7. Boleh juga kalau nak letak dalam bekas kecil dan hidangkan bersama laici atau fruit koktel. 






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>