Tuesday, October 18, 2011

~ Kek Batik Coklat...

Sheery Dream Cakes | 10:12 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Sebenarnya masa singgah kat dapur Izah hari tu.. Memang Diana tergoda tengok Kek Batik Coklat nie.. Memang nampak sedap sangat.. Terima kasih buat Izah & Mylla kerana berkongsi resipi yang sedap nie.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini ya.. 

Kepada sesiapa yang belum mencubanyanya tu bolehlah cuba ya.. Resipinya ada di bawah..



::  Mula² cairkan mentega di dalam kuali... Masukkan susu pekat manis dan milo sedikit demi sedikit.. kacau sehingga sebati dan milo hancur..  ::


::  Setelah itu masukkan serbuk koko.. gaul tanpa henti sehingga halus dan tak berketul.. :: 


::  Susun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan.. Susun lagi biskut marie dan lapis lagi dengan adunan coklat.. Buat begini sehingga adunan habis  ::




:: Resipi Oleh ~ Mylla @ My Resipi ( TQ )

Bahan-Bahan ( 1 kg )
  • 200gm milo
  • 250gm mentega
  • 3 sudu makan serbuk koko
  • 1 tin kecil susu pekat manis
  • Biskut meri secukupnya

Cara-Cara
  1. Sediakan loyang yg dialas plastik bersih ( tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dari loyang tanpa mencacatkannya ).
  2. Cairkan mentega dalam kuali atas api yang kecil sekali.
  3. Setelah cair masukkan susu, milo sedikit demi sedikit gaul sehingga milonya hancur.
  4. Seterusnya masukkan serbuk koko, gaul tanpa henti sehingga halus dan tak berketul lagi.
  5. Setelah pekat, boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan.
  6. Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
  7. Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis.
  8. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.
  9. Potong dan siap untuk dihidangkan. 







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ YORKSHIRE PUDDINGS & SALAD UDANG...

Sheery Dream Cakes | 1:00 PM | | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan bertemu kembali.... 

Kali ini Diana ingin kongsikan pula Yorkshire Puddings dari resipi yang lain.. Memang Diana suka mencuba pelbagai resipi Yorkshire Puddings ni.. Lagi pun memang banyak versi  resipi ni.. Tak apa.. Yang penting semuanya sedap... :).. Resipi kali ni dari Food.com.. Tapi ada sedikit Diana olah sebab nak cuba buat yang sedikit manis.. Alhamdulillah menjadi... 



:: Resipi Asal ~ Food.com ( TQ )
:: Olahan oleh ~ Sky Blue's Kitchen ( dalam tulisan berwarna merah )

  • cup beaten egg
  • cup plain flour
  • 1/2 cup milk _ ( Diana gantikan dengan 1 tbsp susu pekat manis )
  • 1/2 cup water _ ( Diana bubuh 1 cawan )
  • Salt
  • Pepper
  • 1 -2 tablespoon cooking oil or 1 -2 tablespoon dripping


Directions:

  1. 1
    Preheat your oven to 240°C, 475°F or gas mark 9. ( If you are cooking roast beef and/or roast potatoes, make sure the beef has been removed to "rest" before carving and that the potatoes are moved down to the bottom shelf and NEED browning still. ).
  2. 2
    Pour a scant amount of oil or dripping into your Yorkshire Pudding tins. ( A large roasting tin can be used too. If you do not have a Yorkshire Pudding tin which has 4 wide and shallow cups of about 4" in diameter, then use a large muffin tin.).
  3. 3
    Put the tin into the pre-heated oven about 5 minutes before you want to cook the Yorkshire Puddings.
  4. 4
    Empty the flour, salt & pepper into a large roomy bowl.
  5. 5
    Make a dip in the centre and add the beaten eggs bit by bit, mixing as you go along.
  6. 6
    Add the water/milk mixture gradually and whisk in between each addition.
  7. 7
    Keep whisking until all the liquids have been added. The batter may still be lumpy - this does not matter.
  8. 8
    Cover and leave to rest for up to 1 hour.
  9. 9
    Just before cooking, whisk thoroughly again to break down any lumps & add some more air.
  10. 10
    Carefully take out the tin/s. Pour the batter into the tin/s and QUICKLY return to the oven.
  11. 11
    Cook for about 20 minutes until well risen and golden brown. DO NOT open the oven in the first 10-15 minutes or they will DROP!
  12. 12
    If you have two tins cooking, rotate the tins from top to bottom shelves after the 10-15 minutes so they cook evenly.
  13. 13
    Serve with Roast Beef and lashings of gravy.

Untuk mendapatkan Yorkshire Puddings yang baik, pastikan suhu oven, minyak dan acuan muffin dalam keadaan yang cukup panas ya... barulah dibubuh adunan tu.. Jika tidak cukup panas, ianya mungkin menyebabkan Yorkshire Pudding anda kurang berjaya.. Kali ni Diana gabungkan Yorkshire Puddings ni dengan Salad Udang.. Gabungan rasa keduanya memang terbaik bagi tekak kami.. Apa-apa pun terpulang kepada selera masing-masing ... 


~ SALAD UDANG...

:: Oleh ~ Melley Mey's Kitchen

Bahan-Bahan

  • 200 gm udang _ dikupas dan bersihkan _ cincang halus
  • 1/2 tbsp minyak zaitun
  • 1/4 tsp serbuk cili
  • 1/4 biji bawang besar _ dicincang
  • 2 ulas bawang putih _ dicincang
  • 1 tangkai daun bawang _ dicincang
  • 2 tsp jus limau kasturi
  • 5 tbsp mayonis
  • 1 tbsp susu pekat manis
  • Garam
  • Serbuk lada hitam

Cara-Cara

  1. Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih dan bawang besar sehingga wangi dan sedikit garing.
  2. Masukkan serbuk cili, serbuk lada hitam, garam dan udang. Masak selama 2 - 3 minit di atas api kuat.
  3. Masukkan daun bawang cincang dan gaul rata. Tutupkan api dan angkat.
  4. Campurkan mayonis, susu pekat manis dan jus limau kasturi.
  5. Gaul sebati dan jika suka boleh d sejukkan di dalam peti ais.
  6. Makan bersama Yorkshire Puddings atau roti.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, October 12, 2011

~ Fragrant Fish Curry..

Sheery Dream Cakes | 1:05 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sayang…

Sememangnya menu ini kegemaran kami sekeluarga... Semasa menumis tu memang wangi satu dapur... Gabungan kari, daun kari dan sos tu sememangnya gabungan yang sangat sedap dan tepat.. Resipi ni sebenarnya Diana olah dari resipi Fragrant Curry Fish Head dari Fish Galore… 


Menu ini sesuai sangat dimakan dengan nasi putih panas tau... Tapi jika sesiapa yang tak gemar kering-kering macam ni memang kurang suka kot.. Tapi terpulang la kepada selera masing-masing.. Dalam resipi ni memang tak menggunakan air pun... Setitik air pun Diana tidak bubuh.. Nak tau resipinya jom tengok kat bawah


:: Resipi Olahan Oleh ~ Melley Mey's Kitchen

Bahan-Bahan
  • 600 gm ikan putih _ dipotong kecil
  • Garam
  • Tepung jagung secukupnya
  • Minyak untuk menggoreng

Bahan-Bahan A
  • 4 tangkai daun kari
  • Segenggam udang kering _ direndam dalam air panas, toskan dan ditumbuk kasar
  • 4 ulas bawang putih _ dicincang 
  • 4 ulas bawang merah _ dicincang
  • 1 biji cili merah _ dihiris
  • Cili padi jika nak bubuh _ ( Diana tak bubuh )

Bahan-Bahan B
  • 1 1/2 tbsp serbuk kari Baba's
  • 1/2 tbsp sos tiram Maggi
  • 1/2 tbsp kicap cair Loon Kee
  • 1 1/2 tbsp kicap pekat Loon Kee
  • Gula secukup rasa


Cara-Cara
  1. Lumurkan ikan bersama garam dan saluti dengan tepung jagung.
  2. Goreng ikan di dalam minyak yang panas sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
  3. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.
  4. Kemudian masukkan udang kering dan tumis sehingga garing.
  5. Masukkan cili merah dan daun kari. Tumis sehingga wangi.
  6. Masukkan serbuk kari dan goreng sehingga terbit aromanya.
  7. Setelah itu bolehlah dimasukkan kesemua baki bahan-bahan B dan tumis seketika.
  8. Masukkan ikan goreng dan gaul rata.
  9. Masak selama 3 minit di atas api kuat dan angkat.
  10. Sedap dimakan bersama nasi putih panas.
  11. Untuk resipi ini jangan tambahkan air ya.

* NOTA ~  Sedap juga jika ikan digantikan kepada ayam.





Fragrant Curry Fish Head  

:: Resipi Dari ~ Buku masakan Fish Galore  ( TQ ) 

Ingredient 
  • 500 gm salmon head ( cut into pieces )

Side Ingredients
  • 20 gm curry leaf
  • 20 gm dried shrimp
  • 5 gm minced garlic
  • 5 gm shallot
  • 5 gm chilli padi

Seasonings
  • 1/2 tsp curry powder
  • 1 tsp oyster sauce
  • 1 tsp light soy sauce
  • 1 tsp sugar
  • 1 tbsp dark soy sauce

Method
  1. Clean fish head, drain dan coat with some cornstarch. Set aside.
  2. Heat up oil in a pot, the oil should be enough to cover the fish head. Deep fry fish head in hot oil over high heat until fragrant. Drain sand set aside.
  3. Heat up oil in the pot again, sauté minced garlic and shallot. Stir in remaining Side Ingredients, stir evenly over high heat.
  4. Add deep fried fish head. Stir in Seasonings, braise over high heat for 3 to 4 minutes.
  5. Remove from head. Serve.

** NOTE ~ Deep fry the fish head before braising so that it will not crack easily. Do not add water during the cooking process.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, October 3, 2011

~ Bergedil Ayam...

Sheery Dream Cakes | 1:44 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera….

Hari ini nak kongsikan resipi Bergedil Ayam yang Diana ambil dari resipi Bergedil Daging yang sesangat sedap tu... Memang sedap sangat .. Sebenarnya memang dah lama tergoda oleh bergedil daging ni.. Dah ramai dah buat Bergedil Daging ni kan... Terima kasih kepada empunya resipi kerana berkongsi resipi yang sedap ni.. Dan kat Mas  juga kerana mengetengahkan resipi ni... Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya.. Owh ya… Ianya lebih sedap dimakan bersama soto makasar ni… Jom tengok resipinya..



~ Bergedil Daging / Ayam...

:: Resipi oleh ~ DianaA @ My Resipi ( TQ )
:: Sumber dari ~ Mas @ Duniaku ( TQ )

Bahan-Bahan  ( 30 biji bergedil )
  • 1 kilo kentang - dikupas kulitnya dan dipotong bulat - Mas potong dadu sederhana besar
  • 300 gram daging cincang _ ( Diana guna ayam )
  • 2 biji telur, asingkan kuning dan putih
  • 3/4 cawan bawang goreng
  • Secekak daun sup -  dicincang
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sudu teh serbuk lada putih
  • Sedikit kiub ikan bilis - Mas tambah _ ( Diana pun bubuh )
  • Garam secukup rasa

Cara²
  1. Panaskan kuali dan goreng kentang yang telah dipotong bulat. Bila sudah masak angkat dan toskan. Kemudian ditumbuk lumat. Mas lenyek dengan garfu masa kentang masih panas².
  2. Tumbuk bawang putih bersama garam dan serbuk lada putih. Kemudian tumis dengan sedikit minyak sehingga naik bau dan masukkan daging cincang. Masak sehingga daging bertukar warna dan airnya kering.
  3. Campurkan daging yang telah digoreng tadi ke dalam kentang yang telah ditumbuk lumat. Masukkan juga 2 biji kuning telur, bawang goreng dan daun sup. Gaul rata adunan. Kemudian bentukkan seperti bergedil. Bentuk ikut citarasa sendiri.
  4. Panaskan minyak, biar minyak betul-betul panas kalau tidak bergedil senang pecah bila digoreng. Celup bergedil yang telah dibentukkan kedalam 2 biji putih telur tadi dan kemudian goreng. Teknik supaya bergedil tidak pecah ialah jangan dibalikkan bergedil sehingga ia betul-betul garing. Insyallah bergedil tidak pecah, gorengnya pun lawa.
  5. Apabila bergedil garing, angkat dan toskan...sedap dimakan dengan soto atau dicicah ngan sos..makan gitu jerk pun sedappp...





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>