Wednesday, January 18, 2012

~ Ayam Ala Bali...


Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... Pagi nie sempat juga BW sekejap.. Tu pun mana yang sempat dulu.. InsyaAllah nanti Diana sambung balik yer.. Semalam pun Diana tak sempat nak online.. Huhuuu... Lepas melayan Irfan dengan homework dia terus Irfan tak nak bagi mummy dia online.. Semalam dia nak mummy dia nie yang tolong ajarkan dia.. Biasanya kalau homework bahasa cina memang hubby yang tolong ajarkan.. Tapi semalam angin dia bertukar pula.. Nak mummy dia nie yang layan dia.. Hehehe.. :)


Ayam Ala Bali nie sebenarnya entri tertangguh nie.. Masak pada 10 hb Jan ari tu... Tak ingat pula nak kongsikannya kat sini... Tu ler kan banyak sangat gambar yang masih menunggu untuk d kongsikan.. Tangguh lagi kan.. Haih!! Masa Diana singgah kat blog Akak Ummi cayang hari tu .. Ternampak ler nasi impit dengan serunding.. Terus teringat kat gambar nie.. Hehehhee... Ayam nie kegemaran hubby sebenarnya.. Hubby suka sangat makan ayam nie.. Resipi Ayam Ala Bali nie hasil olahan dari resipi Udang Balinese Style.. Masak dengan ayam lagi sedap rasanya ( tu ikut tekak masing² juga ler kan.. ).. Masakan kat Bali memang sedap ( tu pengalaman Diana ler yer ).. Apa kata kita tengok pula olahan yang Diana buat nie.. Hanya Ala² Bali jer.. :D 


Lumurkan ayam bersama serbuk kunyit dan garam.. Kemudian goreng hingga masak tapi jangan terlalu garing yer.. Angkat dan toskan.. Ketepikan.. Tumis pula bahan kisar hingga terbit aromanya.


Masukkan halia dan lengkuas dan tumis lagi hingga pecah minyak.. Masukkan serai dan daun limau purut dan gaul rata.. 


Selepas tu masukkan pula bahan A dan gaul lagi.. Setelah kuahnya mendidih dan kelihatan pekat.. Bolehlah d masukkan ayam goreng tadi dan gaul.. Masak seketika dan tutupkan api.. Angkat dan sedia untuk d hidang bersama nasi putih panas.. 




Bahan²
950 gm ayam yang telah dibuang kulitnya dan dipotong kecil
1 inci halia _ dihiris
1/2 inci lengkuas _ dihiris
2 batang serai _ dihiris menyerong
2 - 3 helai daun limau purut _ dimayang / dicarik²
Serbuk kunyit
Garam
Minyak untuk menggoreng


Bahan² Kisar ( Kisar menggunakan food processor )
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
6 tangkai cili kering ( boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa masing² )


Bahan² A
2 tbsp ABC soy sauce
2 tbsp sos tomato Maggi
2 tbsp sos cili Maggi
1 tsp perencah pati ayam Tumix
Gula merah secukup rasa _ boleh juga menggunakan gula melaka
Garam jika perlu


Cara²

  1. Lumurkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam.
  2. Panaskan minyak yang banyak.. Goreng ayam sehingga masak tapi jangan terlalu kering.. Angkat dan toskan.. Ketepikan.
  3. Di dalam kuali yang lain.. panaskan sedikit minyak ( boleh juga menggunakan kuali dan minyak gorengan ayam tu tadi.. tinggalkan sedikit minyak tu untuk menumis ) dan tumis bahan² kisar hingga terbit aromanya.
  4. Kemudian masukkan halia dan lengkuas.. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  5. Masukkan serai serta daun limau purut dan tumis lagi seketika hingga wangi.
  6. Tambahkan bahan² A dan gaul rata.
  7. Setelah mendidih dan sedikit pekat.. bolehlah dimasukkan ayam goreng tadi dan gaul rata.
  8. Masak seketika dan sesuaikan rasa.
  9. Tutupkan api dan sedia untuk dihidang bersama nasi putih panas.




19 comments:

Mas said... Reply

wahhhhhhh..tergoda nengok ayam tu...
masuk list......he3

Diana @ Melley Mey said... Reply

@Mas hehehe.. ^_^

Qasey Honey said... Reply

wahhh...mintak sikit kalau buat lagi...hehehe...terus aje rasa lapo tgk menu yg sedap ni...

Zaliedana said... Reply

Assalam akak cantik manis,tungguh ngan resepi nih kak,amik dulu resepi,nnti2 leh la wat,coz lunch rini dah wat ayam msk kicap kak..

Zaliedana said... Reply

Adeiii kak diana cayang,nak kta berkenan sungguh,jadi tungguh lak,sorry..

tun_telani said... Reply

wahh.. dh sampai ke bali! hihi... nmpk sedap bangat ayam ni.. penuh dh list queue nih.. tiap2 hari masak lauk lain2 nk habiskn q.. hihi

ibundo said... Reply

hmmmmm.... syedapnyer diana...
kecur air lio ni.

Liza said... Reply

salam D...liza pun tergodajugak ni...masuk list jugak la, rasa2nya kalau mkn ngan nasi berperisa pun sodap ni kan....

CT Delima said... Reply

As'salam Diana Manisss

betulalah kata Izah, nak cari resipi ayam kena masuk blog Diana ni, macam2 ada tu yang seronok dok tenggek lama2 kat sini..hehehe. kot2 ada yang berselerak tu k.ct punya kerjalah tu Diana..haha

satu lagi menu yang best boleh cuba untuk hidangan anak2 yang sememangnya suka dengan ayam :) Tq Diana ..muahh!

Gee® said... Reply

Waaa...tokey ayam... tumpang semangkok

Yatie said... Reply

mmng nampak sedap sangat ayam ni, lenkali akak nak cuba resepi ni plk..tq Diana yg manis...

cik cek said... Reply

Ku tergoda sudah...nampak sedappppp sgt...:)

kakna said... Reply

terliurnya..sedap dan mudah nampaknya.

Oh Oeya said... Reply

Masakan ayam dr dapur Diana ni memang selalunya menggoda taw ;-)

Ummi said... Reply

Assalam Diana cayanggg, muaahss muaahsss, adeh bz akak sehari dua ni..byk entry blogger x dan nak jenguk.. Waaaahh, tengok ayam ni berselaput jek dgn rencah, terus terliur...owh hari tu wat udang eks..ok nnt nak cari udang besor2 sikit laa...chuuupp dulu resepi ni eh Diana...lebiiuuuu

Paty's Kitchen - Cook with passion. said... Reply

salam diana..pagi dah ziarah akak hari ini..sorry ya lambat balas..akak kalau dah kerja ni tengah malamlah baru boleh buka blog

quinnie said... Reply

berselera tengok ayam akak ni...kat sebelah tu serunding ye kak? lama betul saya tak makan serunding..nak buat sendiri memang malas...beli pun bila time raya je...kekeke

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said... Reply

sedapnyee....

bagus akak ambil pict mase masak tu sekali...senang nak refer... :))

Nieza said... Reply

sedapnya! rasanya dah pernah msk dah ayam msk bali ni tapi tak sure resepinya sama ke tdk..menarik ni:)