Saturday, March 24, 2012

~ Chocolate Peanut Butter Marbled Banana Bread...

Diana @ Melley Mey | 2:55 PM | | |

Assalamualaikum dan bertemu kembali... Satu lagi resipi yang Diana ingin kongsikan bersama petang nie ialah Chocolate Peanut Butter Marbled Banana Bread.. Nama sebenar resipi nie Nutella Marbled Banana Bread.. Tetapi oleh kerana Diana dah tukar kepada coklat dan mentega kacang... Terpaksa ler d tukar nama resipi nie.. Boleh yer.. :).


Ianya juga sedap d makan bersama lebihan peanut butter with chocolate stripes + dark chocolate tu.. Sengaja Diana buat lebih untuk nie.. Hehhehee... Alahai!! Memang sedap sangat.. Tapi macam mana nak diet kalau macam nie kan... :D



Resipi nie Diana ambil dari dapur Akak Ummi cayang... Terima kasih kat Akak Ummi kerana mengetengahkan resipi nie.. Ianya memang sedap dan menepati citarasa kami sekeluarga... Memang berbaloi mencubanya.. Nak buatnya pun mudah jer.. Kan Akak Ummi kan... Hehehee... Terima kasih juga kepada tuan empunya resipi dan izinkan Diana pula kongsikannya kat sini yer... Terima Kasih... Muahsss 


~ Nutella Marbled Banana Bread...

:: Resipi Oleh ~ Angie's Recipes ( TQ )
:: Sumber Dari ~ Akak Ummi @ Home Sweet Home ( TQ )

Ingredients
220 g German #405 flour ( *akak guna tepung serbaguna biasa tu la )
3/4 tsp Baking soda
1/2 tsp Salt
120 g Golden caster sugar ( *akak guna brown sugar )
50 g Kellygold Butter, softened ( *akak guna SCS butter ) _ Diana pun guna SCS
3 Ripe bananas
2 Eggs
1/2 tsp Vanilla extract
150 g 3.5% Vanilla yogurt _ ( Diana guna yogurt berperisa blueberry )
100 g Nutella _ ( Diana gantikan dengan peanut butter with chocolate stripes + 70% dark chocolate )
1 Banana, peeled and sliced


Method
  1. Preheat the oven to 175°C/350°F. Butter and flour a loaf pan. Whisk together the flour, baking soda, and salt in a mixing bowl.
  2. Stir the softened butter and sugar until they are well mixed. Add in bananas, eggs, vanilla extract and vanilla yogurt. Mix well. Sift in the flour mixture and mix until just incorporated and free of lumps. Pour the batter into the prepared pan.
  3. Warm up the nutella with a bowl of hot water until it reaches the runny consistency. Swirl the Nutella with the batter to create the marble effect. (My marble effect was just on top only, just a so so...hehe, maybe my nutella was not melt enough)
  4. Peel and slice the banana. Place them on the center of the batter, sprinkle with the cinnamon sugar and bake in center of the preheated oven for 45 minutes.



Untuk buat marblenya tu Diana hanya bubuh sedikit adunan tu dan kemudian diana lapis dengan choc peanut butter tu.. Lepas tu Diana lapis lagi dengan adunan roti  kek nie ( hehehe.. roti juga kek juga eh.. :D ). Kemudian lapis lagi dengan choc peanut butter tu.. Tapi Diana sengaja tak bubuh banyak untuk marblenya tu sebab nak  tuangkan atasnya semasa menghidang.. :). 




8 comments:

ibh said... Reply

Fuhh!!! penatnya..laju2 datang sini sbb takut habis kek ni nanti..Heeee

Umm Mymoonah said... Reply

Yummy bread, gorgeous pictures.

ummiaisyah said... Reply

wallllaaaa...sgt suka tengok tea set itu...putih mulus....keknya pon cantik marble nya!

ijayuji said... Reply

Salam kaka cantek!!! ohhhhh! sgt tergoda dgn cekelat cekelat tu sume! akak sihat ke kak? harap2 sentiasa sihat n kuat! insyaAllah! kita mkn sepotong ajer tauu, skrg ni dah tak leh mkn cekelat byk2 sgt perut dah tak leh terima ehehe...

Gee® said... Reply

panjangnya nama...aduhhh!! lapar laa tgk coklat yg cair meleleh tu Diana...

ummiakid-lily said... Reply

fuhhhh...punye lah mengiurkan kek tu...dari tgk kat rumah sis Ummi nak buat tapi dok tangguh jer....kali ni harus disegerakan...

tun_telani said... Reply

kak diana cayang... tun pun cair tgk coklat cair tuu.. kek2 yg ada pisang n coklat ni mmg feveret tun.

quinnie said... Reply

sedapnya kak...saya memang tengah teringin nak makan kek pisang..tapi tersangat lah malas nak memasak....hehehhe..tengok gambar akak je la nampaknya..:)