Saturday, March 24, 2012

~ Chocolate Peanut Butter Marbled Banana Bread...

Sheery Dream Cakes | 9:18 AM |

Assalamualaikum dan bertemu kembali...

Satu lagi resipi yang Diana ingin kongsikan bersama petang ni ialah Chocolate Peanut Butter Marbled Banana Bread.. Nama sebenar resipi nie Nutella Marbled Banana Bread.. Tetapi oleh kerana Diana dah tukar kepada coklat dan mentega kacang... Terpaksa la ditukar nama resipi ni.. 



Ianya juga sedap dimakan bersama lebihan peanut butter with chocolate stripes + dark chocolate tu.. Sengaja Diana buat lebih untuk ni.. Hehhehee... Alahai!! Memang sedap sangat.. 


Resipi ni Diana ambil dari dapur Akak Ummi cayang... Terima kasih kat Akak Ummi kerana mengetengahkan resipi ni.. Ianya memang sedap dan menepati citarasa kami sekeluarga... Memang berbaloi mencubanya.. Nak buatnya pun mudah ja.. Terima kasih juga kepada tuan empunya resipi dan izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya... Terima Kasih... 



~ Nutella Marbled Banana Bread...

:: Resipi Oleh ~ Angie's Recipes  ( TQ )
:: Sumber Dari ~ Akak Ummi @ Home Sweet Home  ( TQ )

Ingredients

Method
  1. Preheat the oven to 175°C/350°F. Butter and flour a loaf pan. Whisk together the flour, baking soda, and salt in a mixing bowl.
  2. Stir the softened butter and sugar until they are well mixed. Add in bananas, eggs, vanilla extract and vanilla yogurt. Mix well. Sift in the flour mixture and mix until just incorporated and free of lumps. Pour the batter into the prepared pan.
  3. Warm up the nutella with a bowl of hot water until it reaches the runny consistency. Swirl the Nutella with the batter to create the marble effect. (My marble effect was just on top only, just a so so...hehe, maybe my nutella was not melt enough)
  4. Peel and slice the banana. Place them on the center of the batter, sprinkle with the cinnamon sugar and bake in center of the preheated oven for 45 minutes.


Untuk buat marblenya tu Diana hanya bubuh sedikit adunan tu dan kemudian diana lapis dengan choc peanut butter tu.. Lepas tu Diana lapis lagi dengan adunan tu. Kemudian lapis lagi dengan choc peanut butter tu.. Tapi Diana sengaja tak bubuh banyak untuk marblenya tu sebab nak  tuangkan atasnya semasa menghidang.. :). 





0 comments: