Monday, April 23, 2012

~ Lemon Olive Oil Cake...

Diana @ Melley Mey | 9:47 PM |

Assalamualaikum dan Salam penuh kerinduan kepada semua pengunjung SBK yang d sayangi.. Dah beberapa hari tak bersiaran... Memang terasa rindu sesangat kat semua orang... Ermm.. Rindu kat Diana tak? Hehehee... Tak der ler saja jer tanya.. gurau gitu kan... ^_^. 


Buat masa sekarang nie Diana masih lagi mengejar masa.. Eh jap... tapii mana boleh kejar masa kan? Hihiii.. Kejar macam mana pun memang tak terkejar jawapanya.. Cuma kita mesti selari dengan masa kan kan.. Bila sibuk melanda diri.. Tanggungjawab terhadap keluarga pasti masih d tangga teratas.. Tu ler prinsip diri Diana.. Dalam melayan kesibukan.. Sempat juga Diana buat kek lemon minyak zaitun nie untuk d makan semasa minum petang... Kek yang sangat mudah nak d sediakan.. Dan yang pastinya menepati citarasa kami sekeluarga..


Kat rumah nie memang Diana menggunakan minyak zaitun d dalam masakan harian Diana.. Kecuali untuk menggoreng dan masakan berempah kari memang Diana menggunakan minyak  masak yang lain.. Kalau memasak menu yang lain tu pastinya menggunakan minyak zaitun.. :). Jadi mungkin d sebabkan tu ler kenapa kami sekeluarga memang suka sangat makan kek nie kan.. Tapi memang betul tau.. Kalau ikut tekak kami nie memaaang kek nie sedap.. Kalau nak tau sedap ker tak.. nanti cuba ler buat eh.. Hehehee ^_^.. 


Sepatutnya resipi nie Diana buat siang tadi... Tapi tak sempat buat entri... Maaf tau.. Resipi nie Diana ambil dari blog Completely Delicious dan resipi nie berasal dari blog Epicurious... Terima kasih buat Annalise @ Completely Delicious kerana mengetengahkan resipi yang sedap nie.. Terima kasih juga buat tuan empunya resipi asal kek nie.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini yer.. Cuma ada sedikit olahan yang Diana buat... Dan Diana buat ikut cara Annalise.. Terima kasih.. Muahsss


:: Sumber Dari ~ Annalise @ Completely Delicious  ( TQ )
:: Adapted from Epicurious

Makes 1 loaf cake or 8 inch cake
Ingredients
3/4 cup olive oil*
1 large lemon
1 cup all-purpose flour
5 egg yolks
4 egg whites
3/4 cup plus 1 1/2 tablespoons sugar
1 cup powdered sugar

Method

  1. Preheat oven to 350 degrees F. Grease an 8 inch springform, or 9 x 5 inch loaf pan with olive oil and line with parchment paper. Grease the parchment paper and then dust with flour.
  2. Grate the lemon zest from the lemon ( 1 1/2 tsp ) and mix together with the flour in a medium bowl. Juice the lemon.
  3. In the bowl of a stand mixer fitted with a whisk attachment, beat together the egg yolks and 1/2 cup sugar at high speed until thick and pale, about 3 minutes. Reduce the speed to medium and slowly add the olive oil and 1 1/2 tablespoons of lemon juice ( mixture may appear separated ). Add the flour mixture and fold in gently with a wooden spoon or spatula.
  4. Spoon the batter into a large bowl and wash and dry the bowl and whisk attachment for the stand mixer. Add the 4 egg whites to the bowl of the stand mixer and beat on high speed with the whisk attachment until foamy. 
  5. Continue to beat on high, slowly adding 1/4 cup of sugar. Beat just to soft peaks. Fold the egg whites into the cake batter until just combined. 
  6. Pour into the prepared baking pan and sprinkle with the remaining sugar.
  7. Bake until a toothpick inserted into the center comes out clean, about 45 minutes. Cool for 10 minutes in the pan, then remove to a wire rack to cool completely.
  8. Prepare the glaze by whisking together the powdered sugar 1 tablespoon of the fresh lemon juice. Add more lemon juice if necessary to get the desired consistency. Pour over the cooled cake.
  9. *I’ve exclusively used extra-virgin olive oil in this cake, but from a very standard grocery store brand, nothing expensive or fancy. Epicurious indicates that both extra-virgin and regular olive oil produce great results.

Diana juga bubuh lemon filling dan blueberry filling kat kek nie.. Lepas tu setelah kek masak Diana tuangkan glaze dan taburkan buah anggur d atasnya.. Jika nak guna strawberry ker... atau apa² jer ler buah segar pun boleh.. Tu terpulang ler pada citarasa masing².. Nak biarkannya macam resipi asal pun sedap.. Diana pernah buat juga yang tak bubuh lemon dan blueberry filling tu.. Cuma buat glaze nya tu... Puuun sedaaap tau... :)






12 comments:

Qasey Honey said... Reply

yeahh QH spi dulu...hehehe...nmpk mmg sedap la kak kek tu...tgk bahan2 pon senang...bahan2 pon mmg dh tsedia ade ni...cuma tingal utk mmutarnya saje...xpe QH simpan dlu yer resepi ni...mmg nk tau sgt cmne rasanya kek tu...tq Kak Diana cayangggg...

Gee® said... Reply

Adoyaiii Diana cayang, telan air lior sudah... tergodaaaa kek yg menggiurkn iteww....

zila 4ever said... Reply

salam diana
wahhh malam2 ada kek..h ehehee sedapnya :)

ummiakid-lily said... Reply

nampak sedap kek tu, bahan² pun mudah. Terus lapar memalam ni...

ijayuji said... Reply

Salam kaka cantek! salam winduuuu!!! byk menu akak cantek kita dah ketinggalan, sedap tgk kek ni kak, kita suke kek yg isinyer padat gini :D tgk anggur2 yg di potong potong tu pun alahaiiiiii rasa mcm nak makan anggur pulak ehehe..

Mas said... Reply

salam kak diana..
cantikk gebu kek akak tu...
sedappnya tengokk...

Nina Mirza said... Reply

As'salam Diana ....

Nina dah tengok resepinyer. Memang mudah. TQ yea.
Nanti free2 Nina nak try ;)

tun_telani said... Reply

salam kak diana.. simple je bahan2 dia.. tun pun masak guna olive oil. mmg menarik resepi nih. gebu je nmpk. tunggu berat tun turun sket lagi blh la stat makan kek. hihi..

Shahriah Abdullah Novelis said... Reply

Salam diana yang comey.. akak rindu kat diana heheh dengan masakan dan gambar yang cantik2 tu..

Wahh kek ni mesti sedap, lembut, harum baunya dan semestinya lemak dan masam manis dek lemon tu kan.... nak cuba nanti... tq dear muahhzz

rahel said... Reply

Pagi Diana...nampak gebu dan lembut kek lemon ni..tentu tak berminyak sebab guna olive oil kan..

izahdaut said... Reply

akak.. skrg ni kalau saya masuk blog kak D dah macam masuk blog standard2 omputih punya blog kak. sukeeeeee

Ummi said... Reply

Assalam Diana cayang...apa kabar? sibuk lg ke tu...hehe..xpa la slow2 update, janji ada, akak selalu jeling2 tgk entry baru Diana naik..hehe. Sedap sangat nampak kek olive oil lemon tuh...akak nak tumpang sepotong boleh kooottt.. ^__^ take care dear, muaahhh!