Thursday, April 26, 2012

~ Macaroons Oh Macaroons!!!.. Opss!! Silap?!...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Jutaan terima kasih Diana ucapkan kepada semua kerana masih sudi bersama SBK d kala Diana sibuk nie.. Diana nie macam biskut eh? Kejap adaaa.. Kejaap tak adaaa... Tapi kekadang tu tenggelamnya lebih lama dari timbulnya kan.. Haih!! Maaf sesangat tau.. Keadaan sekarang nie masih tidak mengizinkan Diana online lelama.. InsyaAllah jika ada masa terluang sedikit pasti Diana akan online yer.. :)

Untuk entri nie tiada resipi yang akan d kongsikan bersama... Hanya nak tunjuk gambar macaroons yang telah gagal d buat nie jer.. Huhuuuu... Memang sediiih sesangat.. Kecewa tu tak ler sangat bila hubby.. anak²... mama... adik Diana memuji yang macaroons nie tersangaaat ler sedaapnya... Cuma rupanya jer jer yang tak menjadi... Rasanya Diana tau penyebabnya... :D. Diana nak cepat.. Jadi tak dapat tunggu sampai adunan macaroons nie sampai kering baru ler d bakar.. Semasa Diana sentuh dengan jari adunan nie masih lagi melekit kat jari.. Tapi masuk juga dalam oven.. Heeheee.. Salah siapa kan? Tanggung ler sendiri.. Nasib baik sedap.. Kalau tak.. Pasti Mr T yang kenyang.. :D.. Tapi tu biasa ler kan dalam dunia masak memasak nie.. Hehhee.. Kekadang tu menjadi.. Kekadang tu tak menjadi... Tak apa ler kan.. Lain kali cuba lagi dan lagi sampaiiii jadi... ^_^. Dan yang paling penting jangan memandai nak bakar semasa masih melekit lagi... Kena pasti kan kalau nak buat lagi nanti pada hari yang tak sibuk.. Hehhehee... Jadi.. Kita jamu mata jer ler dengan gambar macaroons yang tak menjadi nie... ^_^


~ Opss!!! Macarons eh? Hehehee... Kita pun selalu keliru.. Macarons vs Macaroons.... ^_^ ;)
Sebenarnya Diana nie ikut jer nama yang d beri kat resipi nie.. Resipi nie Diana ikut kat blog INI yang mana dia pun tulis Macaroons... Makanya kita pun ikut jer ler kan... Hiihiii... Rupanya silap yer... Terima kasih ler kepada Anon yang telah memperbetulkan kesilapan nie yer... ;). Sesangat menghargainya.. Sebab kalau tak... sampai bebila pun asyik tulis Macaroons jer kan kan kaaan.. :D. Terima Kasih... Tu ler yang Diana suka... Jika ada kesilapan Diana dalam blog nie.. Terus jer tegur yer... Jangan malu.. Jangan segan... Hehehe.. Diana memerlukan tunjuk ajar dari anda semua... ;).



10 comments:

Mas said... Reply

kak diana..
kira cantikk la tu maracon akak..
tak pe..
boleh usaha lagi..
lagi pun rasanya memang dah sedapppkan...
mas juga tak berani mencuba lagi..he3

HaSue said... Reply

Assalamualaikum kak diana..
lama tak tembus ke sini..rindu lak nak tengok masakan2 akak ni ha..
Pembetulan sikit ye kak,ni macaron bukan macaroon..kalo macaroon tu dier tak rumit penyediaannya cam macaron ni leceh sket kan..hehe...

kire ok laa tu akak dah buat wpun belum jadi,sy lum try pun buat sndiri...tp dah penah la merasa macarons cikmin.com ,dah dpt free masa tu kan..sedap..hehe... takpe kak,nanti cuba lg ye.. :D

Tina Othman said... Reply

cantik dah tu kak diana, kurang2 boleh makan, tina try dulu, mmg ke cik tong jawabnya, tak jadi langsung, lagi frust

Sari Yusa Ibrahim said... Reply

Cantik jugak D, cuma kaki jer takde.. rasa tak berubah, betul, kalau nak bermacaron tu kena ada masa yang panjang

Nuwairani Ismail said... Reply

assalamualaikum kak diana...nani pun pernah buat pastu tak menjadi, terus tanak buat lagi dah

Ummi said... Reply

Assalam Diana cayang...kira ok la tu ada keberanian dah nak mencuba...xpa la utk first timer, dah dpt detect mana salah silapnya tuh..insyaAllah kali ke2 mesti jadik punyer...

Akak ni pun smlm nampak Najwa duk scroll je resepi macarons lagi, dia nak buat lgk kot..hehee, *dia tgh bercuti seminggu ni..* Kalau dia buat, merasalah...kalau nk tunggu maknya ni buat, adeeii ntah bila laaa...

ibh_sue said... Reply

Aslmkum kak diana.
Ok la tu kak. Dah cukup ok la tu. X pa lain kali boleh buat lg. Sue jg x try. . Sbb takut keciwa. . Heeeee

Anonymous said... Reply

Salam Diana,

Macaron and macaroon tu two different things. Just sharing okay ;)

Macaron:
The shells are often made of egg whites, icing sugar, granulated sugar, almond powder or ground almond, and food coloring and usually filled with a flavored buttercream, ganache or jam.

Macaroon:
Macaroons also call for egg whites in addition to ground or powdered nuts (which I’ve never seen) or coconut (which apparently is the American way).

try google for images. :) Just sharing, like i said earlier ;)

CtAyue said... Reply

sis.. nampak dah comel dah tu. ayu pun takut nak cuba. nak jugak try rasa..

faa.rosli said... Reply

sama laa kite. time macaroon tu melekit lg, da masok oven. hape nak jd. meleper je. hihi