Thursday, April 19, 2012

~ Rustic Apple Tart...


Assalamualaikum dan bertemu kembali d entri ke 2 untuk hari nie... Ermm.. Sekarang nie cuaca kat labuan memang kurang elok.. Boleh d katakan hari² hujan.. tak kira ler siang atau malam hari.. Jadi kepada sesiapa yang memandu tu berhati² tau.. Jalan yang licin dan penglihatan yang terhad semasa hujan lebat nie memang sukar kepada pemandu².. Kesabaran pun menjadi keutamaan juga tu kan kan.. ;)


Hari tu Diana pernah beritahu yang Diana tergoda sesangat tengok Rustic Apple Tart kat blog Akak Sha kan... Godaaan tu memang sampai ke malam dan bersambung pula ke siang hari.. Adeeh!!! Bagai terasa² keenakannya kat tekak nie dan terbayang² rupa apple tart tu... Heeheee :D.. Nak tak nak kena buat juga walaupun ada kerja yang menanti.. Macam mengidam ler pula eh.. Hahaaaa.... 


Sememangnya epal ada kat peti sejuk tu.. Jadi keinginan nak menikmati Rustic Apple Tart nie semakin ler berganda²... Maka buat juga ler kan... Kebetulan daughter ada kat rumah nie boleh ler tolong Diana kan... Jadi nak siapkannya pun lebih cepat dengan adanya bantuan daughter.. Kalau hanya Diana seorang memang lambat ler nak siapnya bila buat semasa tengah ada kerja lain yang menanti kan.. :)


Cuma... Cumaaaa... Tolong abaikan kehodohan tart crust yang Diana buat tu yer.. Heeheee ^_^... Diana memang kurang reti lagi bab buat pie dan tart nie.. Nie ler pertama kali Diana buat Rustic Apple Pie nie tau... Tu ler sebab kenapa rupa tart nie tak cantik kot... Lagi pun Diana simpan adunan doh tu agak lama dalam peti ais tu.. Tu ler kan siapa suruh buat semasa tengah sibuk dengan kerja lain... Hehhee.. Namuuuun.... Kecantikannya tu terserlah ketika menikmati gigitan pertama taau... Tersangat ler sedapnya tart crust tu... Kami semua suka makan... Daughter puji sambil tambah dan tambah lagi... ;). Irfan tak payah cerita ler kan.. Belum habis lagi sepotong tu dah tambah sepotong lagi... Hihii.. 


Rustic Apple tart nie Diana hidang bersama biji gajus panggang cincang, biji labu panggang cincang dan kacang pistachio cincang.. Diana sapu juga dengan sedikit jem oreng yang telah d panaskan... Ermm.. Untuk inti apple tu.. Diana lupa salin hari tu kat blog Akak Sha.. jadi Diana buat jer ler seperti yang pernah Diana buat dulu... Boleh yer Akak Sha... Ampun akak sebab lupa pula salin.. cuma salin resipi tart crust nya jer.. 


Terima kasih buat Akak Sha kerana sudi berkongsi resipi yang sedaaap nie... Izinkan Diana kongsikannya kat sini pula yer akak... Terima kasih akak.. Muahsss 


~ Untuk Kulit Pastri

Bahan²
200 gm mentega sejuk _ dipotong dadu
260 gm tepung gandum
1 sudu besar gula kastor
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar susu segar

Cara²
  1. Masukkan kesemua bahan ke dalam food processor dan putar hingga sebati.
  2. Adunan tidak perlu diuli.
  3. Kemudian masukkan adunan ke dalam plastic wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 20 minit.
  4. Torakkan adunan dan aturkan inti buah epal di atasnya ( Rujuk di bawah untuk resipi inti epal ).
  5. Lipat tepi doh pastri dan bakar di dalam oven pada suhu 170°C selama 20 - 25 minit atau sehingga keperangan ( Diana taburkan 1 tbsp gula pasir di atas tart sebelum dibakar ).
  6. Angkat dan sejukkan.
  7. Jika ingin mendapatkan warna pastri kekuningan dan cantik, bolehlah spraykan dengan sedikit air dan bakar lagi selama 5 minit.
** Diana sapukan atas inti epal tu setelah tart masak dengan jem oren yang telah di panaskan dan taburkan di atasnya dengan cincangan biji gajus panggang, biji labu panggang  dan pistachio sebelum dihidang.




~ Untuk Inti Epal

Bahan²
3 biji epal _ dikupas kulitnya, buang mempulur dan dipotong baji _ gaul dengan sedikit garam

Bahan² Sos
1 cawan light brown sugar
1 sudu besar mentega
1 batang kulit kayu manis
1/2 sudu teh serbuk buah pala
4 sudu besar gula pasir

Cara²
  1. Masak di atas api sederhana hingga gula larut.
  2. Masukkan epal dan sentiasa dikacau hingga epal lembut.
  3. Angkat dan sejukkan.
  4. Sedia untuk digunakan.



** CARA DIANA PULA ::  Diana guna resipi epal kat bawah nie yer... Nie kes terlupa salin resipi inti epal kat blog Akak Sha hari tu.. tu yang buat ikut resipi yang pernah Diana buat dulu... Resipi nie pernah Diana kongsikan kat  SINI dulu yer... Cuma Diana tambah ground mixed spice sedikit..

Bahan²
2 tbsp mentega
4 biji epal _ dikupas kulitnya dan di hiris nipis
1/2 tsp serbuk kayu manis
1/4 tsp ground mixed spice
4 tbsp air 
4 tbsp gula kastor
1 tbsp gula perang

Cara²
  1. Panaskan mentega dan masukkan epal serta cinnamon powder... Goreng sehingga wangi.
  2. Kemudian masukkan kesemua baki bahan² di atas dan masak di atas api kecil sehingga ianya garing.
  3. Angkat dan biarkan ianya sejuk sebelum digunakan.


13 comments:

Zaliedana said... Reply

Assalam kak diana cayang,wah nmpak sgt2 sedap n menggoda tekak kak..Pic pon cntik sgt..Untunglah kak da doter yg rajin menolong kat dapo kan,hehe..

Shahriah Abdullah Novelis said... Reply

Salam Diana.... okeh pertama sekali kak sha nak ucapkan jutaan terima kasih kerana Diana sudi mencuba resepi crust kak sha tu dan komen dari kak sha ala2 chef di Masterchef.... Rupa sungguh cantik nampak rustic dan kena dengan tajuknya.. filling apple yang sungguh mengiurkan dan sedap.... taburan kekacang sangat brialliante... dan keseluruhannya anda layak untuk keperingkat TOP 2 Dapur Masterchef Malaysia akan datang! FuyOoOooOooooOOOoOOOooooooooooooooooo TERBAIK! muahh.... komen ikhlas ni oke.... :)))

Sari Yusa Ibrahim said... Reply

Salam, D...

Tak nampak pula di mana tidak cantiknya crust tu, tapi nmpk berseni.. mantaplah! Tergoda kita uuuu..

Qasey Honey said... Reply

asslm Kak Diana...persembahan yg mantopppp...suka tgk...
pai apple tu pon nmpk sgt sedap...tliur la QH tgk...perut pon terus terasa lapo ni...nk simpan resepi ni...

MaDiHaA a.k.a Ratna said... Reply

assalam diana...
takpe diana walaupun diana kata crust tu tak cantik... tp pd mata akak sgt cantik! bila tgk gambar tu... akak rasa spt sedang membelek buku resepi omputeh yang mana mereka biasanya buat jenis2 tart ni ala2 mcm tart diana ni juga... ada nilai seninya yg tersendiri tau... nampak mcm tart klasik gitu.. hehe..

mesti sedap tart tu kan? lama betul akak tak buat sebarang jenis tart... beberapa tahun lepas agak rajin buat jenis2 tart.. now mcm malas betul nak mengerjakan crustnya tu..

Sue @ Nenie said... Reply

Salam Kak Mimie...Sedapnya buat minum petang...

ogyep yummy mellow said... Reply

D crust looked so crunchy... d fillings looked so yummy....

Yana Shaiful said... Reply

Salam Kak Diana..sgt menggiurkan tgk apple tart ni..sedap..dh terasa cruncynya bila gigit :-)

Ribbon Clown said... Reply

Salam K Diana,

rustic betul tart nih.. love the presentation as well. ;)

nak pandai jugak! said... Reply

bestnya pandai memasak~

steffany daph said... Reply

rajin sngt masak ni :D look nice..

Tina Othman said... Reply

hai terliur pulak tgk yg ni hihi, cantik je tina tgk, yg penting laku kan

Gee® said... Reply

Diana cayang...k.gee pon tak tahan godaaan... ermmm yummy!!!