Friday, May 11, 2012

~ Kek Batik Coklat Cheese Pesona...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Alhamdulillah.. D berikan lagi kita peluang bersua lagi hari nie walaupun hanya d alam maya... :). Beberapa yang lepas.. SBK terpaksa berehat seketika atas sebab yang tidak dapat d elakkan.. Maaf sesangat tau.. Memang terasa rindu sesangat kat semua orang.. Namun keadaan yang tak mengizinkan membuatkan rindu tu terpaksa d pendam.. Huhuuu... 


Pagi nie tadi memang ada niat nak online.. Namun bila seawal pukul 7am menerima call hubby yang mengatakan Irfan mengamuk kat sekolah.. Nak ikut hubby balik :D.. Terus hilang niat nak online tu.. Risau berpanjangan sehingga ler saat bertemu Irfan semasa ambil dia balik sekolah tadi.. Al-Kisahnya macam nie.. Hari nie mereka kena pakai baju sukan.. Tetapiii.. Mummy dia nie teeersilap pakaikan baju.. Aduuh!!! Kasihannya Irfan.. Pasti dia malukan .. :(. Kecuaian nie berpunca apabila Diana terlewat bangun sebab migraine melanda beberapa hari nie.. dan bergegas sediakan sarapan dan kebetulan pula Irfan meminta popia jejari ketam pagi tadi.. Makanyaaaa.. Apabila semua d buat dalam keadaan kelam kabut.. Sampaikan hari nie kena pakai baju sukan pun Diana terlupa.. Nie salah maid ler nie.. Sediakan baju yang salah kat almari Irfan.. Adeeh!! Biasanya kalau maid silap.. Diana pasti akan perasan.. Tapi hari nie.. Haih!!! Tu ler cuai sangat kan.. Kasihan Irfan menangis kat sekolah.. :( Sorry Irfan Cayaaang... 


Baik ler.. Dah habis cerita Irfan cayaang... Kita beralih pula kat cerita Kek Batik Coklat Cheese Pesona yang sedap nie... Hari tu nampak Izah buat kek nie.. Idea yang sangat menarik kerana Izah gabungkan 2 resipi kek iaitu Kek Batik Coklat dan Kek Lapis Cheese Persona menjadi 1 resipi... Ternyata ianya memang sedaap... Terima kasih buat Izah dan kepada tuan empunya resipi asal kerana berkongsi resipi nie.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini yer.. Terima kasih... Muahsss  


~ Kek Batik Coklat Cheese Pesona... by Izah @ Izah Muffin Lover  ( TQ )

Lapisan Coklat ( Kek Batik Coklat Beragar - Agar )

:: Olahan Oleh ~ Izah  ( TQ )
:: Resipi Asal ~ Mylla @ My Resipi  ( TQ )
:: Idea Oleh ~ Noorsha @ 1001 Cerita 1001 Rasa  ( TQ )
:: Sumber Dari ~ HaSue @ I Love My Life  ( TQ )

Bahan²
2/3 cawan air
1 sk serbuk agar-agar
250 gm butter
125 gm milo
3 sb serbuk koko
1/2 sk serbuk nescafe
1/2 tin susu pekat ( tin 505gm ) _hampir 1/2 tin ikut kemanisan masing²
1 kampit biskut merie * tak habis 1 kampit

Cara²
  1. Sediakan Loyang yang dialas plastik bersih ( tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dari loyang tanpa mencacatkannya ).
  2. Masukkan air ke dalam kuali diikuti serbuk agar². Kacau sehingga cair ( *kacau hingga serbuk agar²  larut dan air mendidih ).
  3. Setelah itu masukkan butter dan gunakan api yang kecil sekali.
  4. Apabila sudah cair masukkan susu, milo sedikit demi sedikit dan gaul sehingga milonya sebati.
  5. Seterusnya masukkan serbuk koko.... gaul tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lagi. ( *boleh rasa cicip kemanisan yang disukai ).
  6. Setelah pekat ( adunan yang mengandungi agar² ini tidak akan terlalu pekat seperti resepi asal ). 
  7. Boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan.
  8. Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
  9. Ulangi langkah No. 7 dan 8 sehingga adunan habis ( Diana tinggalkan sedikit adunan coklat untuk lapisan terakhir selepas lapisan cheese ).
  10. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.
  11. Potong dan siap untuk dihidangkan.
  12. *Untuk kek batik coklat beragar² ini tak perlu semalaman. Jika cukup sejuk dan set di dalam peti ais, sudah boleh dinikmati dan dipotong.


Lapisan Cheese ( Kek Lapis Cheese Persona ) _ *izah buat half Diana buat 3/4 daripada adunan di bawah )

:: Resipi Asal Oleh ~  Ryo @ Ryoazhar ( TQ )

Bahan² ~ ( Saiz 9x9 )

A

2 bungkus biskut marie perisa coklat - lebih kurang 600 g ( ryo guna jenama LEE ) 
500 ml susu segar, dipanaskan

B

500 g cheese cream ( Philadelpia / Tartura )
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus

Cara²
  1. Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair.
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan
  4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik / kertas minyak / baking paper.
  5. Panaskan susu segar, padamkan api.
  6. Ambil sekeping² biskut dan celup ke dalam susu ( suam² panas ).. terus susun dalam bekas.. ( Celup 1 saat je taw ).
  7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan.
  8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
  9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  10. Kemudian, kisar baki biskut yang ada, taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese. ( Kalau pakai jenama LEE, boleh ramas²kan je dalam penapis tu.. jadi serbuk lah ia.. )
  11. Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk, biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.

:: Ini pula cara yang Diana buat untuk mengabungkan 2 resipi di atas ~ 
  1. Keluarkan lapisan coklat ( kek batik coklat beragar² ) dari peti ais dan susun biskut marie di seluruh permukaan lapisan coklat.
  2. Ratakan adunan cheese di atasnya ( Diana tuang adunan tu sekaligus ).
  3. Kemudian susun biskut marie di seluruh permukaan lapisan cheese.
  4. Ratakan lapisan coklat ( adunan kek batik coklat beragar² ) di atasnya.
  5. Masukkan ke dalam peti ais semalaman.
  6. Hidang bersama Salted Caramel.

Diana hidang bersama Salted Caramel.. Tu pun kebetulan Diana juga buat untuk Choc Salted Caramel Cheesecake... Untuk resipi kek tu nanti baru update eh.. Hehhehee... Terima kasih buat Izah kerana idea gabungkan kedua resipi nie.. hasilnya memang sedaaap!!! 


20 comments:

Cheq Sue said... Reply

selamat petang kak diana... cantik je tgk kek 2 jenis ni, macam boleh cuba jugak ni...nak kena cari cc dulu nampaknya

Mas said... Reply

perhhhhhh.......
menggoda habisssssssss...
memang mas nak buat nantiii..
tungguuuu...
tengokk kek akak..
mengeliurrrrrrkannnnn la.......
sabar jerkkk........

K.Nor said... Reply

D, td baru duk berangan2 nak buat kek ni.. alih2 D dah tayang dulu .. makin tergoda jiwa raga huhu

atie @ ejay said... Reply

salam kak diana..
ooooh mmg dah terguda nih..
cekelat ngn cheese..xdapat dinafikan lg.. terbaeek:)

Yatie said... Reply

wow cantiknya kek Diana ni, betul2 buat akak terliur sangat2..nak rasa sikit...he3...nak wat malaslah pulak...

Naz / Nadz COSK said... Reply

Assallamualaikum Diana...

Diana, Naz baru jer menerai kek lapis cheese pesona. Ni Diana dah buat versi + kek batik pulak.. Godaan betul lah...

hana said... Reply

pingsan menengoknyer!

Gee® said... Reply

hisyyy Diana ni...walau sesekali je muncul tp resepi tetap mengancam...!!

CtAyue said... Reply

cantiknye..mesti sedap.ade gabungan cheese ngn choc mmg mantap kan..mengancam sungguh resepi nie. :)

mama sara nur said... Reply

assalam Diana
tak sia2 kunjungan akak ke SBK ni la
he he terpesona dgn kek batik Cheese pesona yg sungguh menyelerakan ni
kek Batik dah sememangnya feberet bila gabung dgn cheese lagilah sedapnya
dan cantik gambar2 masakan Diana ni

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said... Reply

Hi dear..how is your migraine now? I had it quite some time back..seksa betul!

Your cake picture is just provoking me to smash my hp screen and grab it over! Hehehe...terliur la sis. ;)

Mama Hawa/Mama Nani said... Reply

Salam Diana...
diharap diana bertambah sihat disamping keluarga tercinta...

spt biasa yr photo tell the story!!!
geram mama tgk esp the salted caramel sauce yg dripping tuh.. mama nnt kan resipi caramel sauce Diana hehehe

ummiaisyah said... Reply

salam kak Diana...tak berkelip sy tgk gambo tu...serius tip top!

HomeKreation said... Reply

Memang best idea gabungan ni, dah nampak Izah buat, Diana lak buat mmg tak sabo lak nak cuba ni....

ogyep yummy mellow said... Reply

Selamat HAri Ibu... Very nice dear.. x tahan tengok coklat..

izahdaut said... Reply

Laa ciannya irfan. Hehee tula, kdang saya pun ada silap jugak bagi baju kat bais, nasib baik xngamuk bila pujuk2 ok je dia. Kiki..

Tq kak D sudi try resepi gabungan ni. :-)

Shahriah Abdullah Novelis said... Reply

AloOlooo cian dik Irfan tak pe.. jangan mengamuk lagi yaa.. betul tu confirm dia malu tu.. cian dia... :))

Kek Lapis pesona tu waduhhh bikin kecurrr aja dong!!

macam biasalah gambar dari dapur Diana memang cantik dan mengancam.. kemas aje susunannya akak suka sangat!!!

YANIE said... Reply

akak, nak tanya la. masa nak tuangkan adunan coklat yg langkah no 7 tu, kita tuang masih panas-panas ye? sbb kita penah buat, biskut nya jadik lembik la kak.

ana solehah said... Reply

asalammualaikum kak diana saya nak tanya

kita kena tggu cake batik 2 sejuk dulu ke baru tuang cream cheese 2?

cake akak ni sangat2 la menyelerakan xsabar rasanya nak buat..thank kak diana sharing this cake resepi..:)

Deena Yahya said... Reply
This comment has been removed by a blog administrator.