Friday, July 20, 2012

~ Nasi Goreng Ikan...

Diana @ Melley Mey | 11:49 AM | |

Assalamualaikum dan Salam Rindu kepada semua pengunjung SBK yang disayangi lagi dikasihi... Alhamdulillah, Syukur kepadaNya kerana masih diberi kesempatan untuk kita bertemu kembali di alam maya nie... Apa khabar semua? Doa dan harapan Diana moga semuanya sentiasa sihat sejahtera hendaknya... Dah lama SBK nie menyepi tanpa entri terbaru... Ya Allah! Rindunya Diana kepada semua orang... Rindu nak BW... Rindu nak blogging... Hanya Allah saja yang tahu bagaimana perasaan Diana...Tapi akhirnya hari nie Diana berpeluang juga kembali kat SBK nie..



Diana mohon ampun dan maaf kerana tak dapat membalas email dan memenuhi beberapa tawaran yang meminta beberapa resipi dari SBK nie.. Diana harap pihak tersebut jangan berkecil hati sebab Diana ada sedikit masalah dan kurang sihat buat masa tu.. Sekarang nie pun Diana masih belum sihat sepenuhnya.. InsyaAllah jika masih sudi berkerjasama dengan Diana.. Akan Diana penuhi permintaan tersebut... Maaf dari Diana sekali lagi di atas kesukaran tu.. Memang Diana sedih sesangat kerana tak mampu untuk penuhinya... Maaf sekali lagi dari Diana..




Dikesempatan nie juga Diana ingin memohon kemaafan seandainya ada yang terkasar bahasa.. tersilap duga sepanjang persahabatan kita di alam maya nie... Salam Ramadhan buat semua yang beragama Islam dari Diana... Moga kedatangan Ramadhan kali nie akan memberikan lebih keberkatan kepada kita semua... 


Baik ler... Seperti yang Diana maklumkan kat fb Diana akan buat entri baru kemarin.. Namun ada sedikit masalah dengan blog nie.. Macam merajuk pula blog nie kat Diana.. Huhuuu... Diana tak dapat nak buat entri... Adeeeh!!! Nasib baik tak lama merajuk kan.. Alhamdulillah... Lewat malam semalam dapat buat tapi tak sempat nak publish.. :).. Pagi nie dapat juga Diana kongsikan resipi yang Diana ambil dari dapur Akak Nor cayang... Nasi Goreng Ikan nie memang sedap.. Anak² Diana suka sangat makan.. Siap tambah banyak kali.. Sampai tak cukup masa tu.. Heehee.. Diana pun makan sikit jer sebab nak bagi anak² makan.. Memang sedap! Tak puas makan masa tu.. Pasti nak buat lagi nanti.. InsyaAllah.. Terima Kasih buat Akak Nor kerana sudi berkongsi resipi yang sedap nie.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini yer akak.. Terima kasih... Muahsss  




:: Resipi Oleh ~ Akak Nor @ Secubit Garam  ( TQ )


Bahan² 
2 cawan beras * _ tanak hingga masak dan sejukkan
3 ekor ikan selar / selayang / kembung
3 sudu besar cili mesin _ Diana bubuh sedikit sahaja sebab anak
² tak tahan pedas
1 biji bawang besar _ dimesin 
2 ulas bawang putih _ dimesin
3 sudu kicap manis _ Diana guna Sos Pedas Berkicap Agromas secukup rasa
2 sudu besar sos tiram 
1 biji telur
Kacang botol / kacang panjang _ dihiris
Garam
Sedikit gula
Minyak

1 sudu kecil pati ikan bilis Tumix _ Diana tambah

Cara
² 

  1. Goreng ikan yang sudah disapu dengan sedikit garam hingga masak.
  2. Perisi ikan dan ramas / tumbuk hingga lumat. Ketepikan.
  3. Panaskan minyak, kemudian tumis cili mesin hingga garing.
  4. Masukkan bawang yang sudah dimesin tadi, dan goreng lagi hingga pecah minyak.
  5. Masukkan kicap, sos tiram, garam dan sedikit gula.
  6. Pecahkan telur dan pukul sedikit dengan garfu dan masukkan ke dalam kuali.
  7. Masukkan juga ikan yang sudah dihancurkan.
  8. Kacau sebati, kemudian masukkan nasi yang sudah dilerai²kan.
  9. Masukkan juga kacang botol atau pun kacang panjang yang sudah dihiris.
  10. Kacau goreng hingga rata dan biarkan masak seketika.
  11. Angkat dan hidangkan.
  12. Sedap dimakan bersama keropok ikan dan hirisan timun.
  13. Untuk rasa yg lebih pedas bolehlah tambah hirisan cili padi

* cawan rice cooker






15 comments:

Gee® said... Reply

Muahhh...salam rindu Diana... rasa nk bersila jer makan nasi goreng ikan Diana yg sedap tu...

ibh_sue said... Reply

Aslmkum Kak Diana.
Miss u kak...Selamat berpuasa.. (^_^)

Shahriah Abdullah Novelis said... Reply

As'kum Diana cayang... rindu kat Diana tau... tak sihat yaa.. semoga cepat sembuh yaa... selamat berpuasa juga minta ampun dan maaf dari kak sha sekeluarga.. cayang dia.. waduhh gambar cantik lama tak tengok kat blogs Diana.. ni dah tengok nasi goreng tu dah tak ngencess lagi hehehe.. jom join kuiz akak.. :)

CtAyue said... Reply

sedap ni sis.. feberet ayu ni..hehe.. ayu main campak2 je biasa kalau masak ns goreng ikan ni..nk try resepi sis pulak lah lepas nih. sesuai utk sahur nt..hehe.. :)

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said... Reply

Rasa nak terkam je nasi goreng tu dear! Huwaaaa...lapar sangat ni! :)

sury_masury said... Reply

Salam diana...semoga cepat sembuh lah ye..dan selamat berpuasa...take care:-)

Sofea said... Reply

Diana..Selamat menyambut Ramadhan dan semoga segala amalan kita diberkati Allah..

@YUNID@TI said... Reply

rase macam suasana kat kg pulak... nenek gune piring mcm tu.... selamat berpuasaa

izahdaut said... Reply

akakkkkkk i missss uuuuuuuuuuuuuuuu..
sama ngan sama kekangan masa untuk berblog.. hope akak sihat2 sempenaa bulan ramadhan ni.. slamt berpuasa ye

azian said... Reply

Salam Ramadhan...selamat berpuasa....

K.Nor said... Reply

salam D, k.nor dah rasa mesti D tak sihat sbb tu tak update.. sian pulak ya.. smoga D segera sembuh dan dpt jalani ibadah puasa dgn baik.. k.nor pun payah gak nak aktif kat blog skrg ni.. tak cukup masa nak hadap komputer.. nak BW pun tak sempat..

mekasih D sudi try nasi goreng ni.. tak sangka anak2 D suka ya.. :)

Mas Sani said... Reply

welcome back kak....rinduuuuuu tul ngan blog akk. Semoga akk sentiasa berada didalam keadaan sht dan baik2 sahaja.

Salam ramadhan dari sy buat akk sekeluarga :-)

ummiaisyah said... Reply

Semoga Kak Diana sihat selalu..slmt berpuasa kak Diana cayang!

Ummi said... Reply

Assalam Diana, semoga semakin sihat dan terus sihat....nak nak di bulan puasa ni, leh la masak2 yang best tuk family kan... Selamat Berpuasa untuk Diana dan keluarga...salam sayang dr akak...muaaahhh! Winduuu aarr.... ^__^

MaDiHaA a.k.a Ratna said... Reply

assalamualaikum diana...

sedap kan nasi grg ikan ni.. akak selalu juga buat kalau ada lebihan ikan goreng terutama ikan tongkol goreng mmg best dibuat nasi goreng...

slmt berpuasa buat diana sekeluarga ye.... baju raya dah siap ke? hehe...