Monday, October 29, 2012

~ Coconut Butter Cake...

Diana @ Melley Mey | 4:25 PM |

Assalamualaikum dan Salam Sayang semua.. Bersua kembali kita di entri kali ini.. Memang tak Diana duga yang hari ini ada lagi entri terbaru.. Walaupun belum sihat sepenuhnya.. Hati ini bagai digaru bila ada sesuatu yang hendak diambil gambar tu tidak dilaksanakan.. Ermm... Photography dan diri ini memang sukar untuk dipisahkan.. :). namun gambar yang diambil kali ini memang kurang memuaskan sebab faktor tersilap setting semasa mengambil gambar ini.. Sebenarnya kamera tu telah di set kepada setting untuk daughter.. Lupa pula nak ubahkannya.. Adeeh.. Terus sahaja ambil gambar tanpa segan.. Hahaaa ( ketawa dalam hati menandakan orang yang baru nak sembuh dari sakit ).. Hihiii..


Oleh kerana hari ini ada sedikit kelapang waktu sebab Diana cuti memasak.. Jadi Diana ambil peluang ini untuk edit gambar untuk dikongsi bersama walaupun bagi Diana ianya tak cukup memuaskan sebab kalau dah tersilap setting semasa mengambil gambar.. Nak mengedit gambar tu pun mood ke laut jadinya.. Haih!! Apa² pun kita layan sahaja lah ya.. Heheee.. Sementara tu kita layan juga lah resipinya sekali.. Cuma Diana guna kelapa parut kering tu sahaja.. Resipi asal menggunakan hawaii desiccated coconut.. Namun rasanya tetap sedap ( bagi selera kami sekeluarga ya.. lain orang lain pula selera mereka kan  ).. Jom semak resipinya.. 


~ Hawaii Butter Cake...

:: Resipi Oleh ~ Kevin Chai ( BUTTER CAKE _ I Love Butter Cake Too 2 ) _ TQ

Ingredients
250 gm butter
200 gm caster sugar
4 eggs
250 gm plain flour
5 gm baking powder _ ( Diana bubuh 1 1/2 tsp )
100 ml coconut milk
50 gm hawaii desiccated coconut _ ( Diana guna kelapa parut kering )

Method
  1. Preheat oven to 160°C, grease and line a 18 cm ( 7-in ) baking pan.
  2. Beat butter and sugar until creamy. Add in eggs, one at a time, beating well after each addition.
  3. Fold in sifted flour and baking powder, alternately add in coconut milk and desiccated coconut, mix to forms batter.
  4. Spread batter into prepared pan.
  5. Bake in oven for 50 - 60 minutes or untill cooked.







8 comments:

Cida de' Nuanza said... Reply

ehh..gambar x memuaskan pun tetap menarik di pandanganku...
mesti harum je bau kek ni kan

inazamri said... Reply

sedapnya kalau dpt makan minum petang ni

tun_telani said... Reply

wahh.. xpernah makan kek kelapa nih.. dpt imejin bau wangi masa bakar tu.

mama sara nur said... Reply

assalam Diana
mesti sedap butter kek dan adadkelapa satu kelainan yg tak penah rasa lg,

Bicara Kak Noor said... Reply

salam Diana
lama tk singgah sini cantik lah tu gambar tu pada akak lagi sorang akak jumpa Mrs Perfect kalau dpt makan lagi besttt

Shiela said... Reply

sangat kagum dgn gambar gambar yg diana snap.. cantekk..

ibundo said... Reply

salam diana. Baunya sampai ke dapur bundo. wangi...

Anonymous said... Reply

Salam..

Hai kak diana..
sy ADA..sy suke jenguk blog akak coz byk resepi2 yg simple..
sy nk mtk izin amek resepi kat sini ye..Terime kasih..

p/s : semoga segala urusan akak di permudahkan Allah n be strong :)