Friday, November 30, 2012

~ Angel Hair Daging...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.... Bertemu kembali di entri ke dua di hari Jumaat yang mulia ini... Resipi yang ingin dikongsi bersama hari ini merupakan resipi Angel Hair Daging.. Jika nak tukar kepada jenis pasta yang lain boleh juga.. Terpulang kepada citarasa masing² ya... Tak ada cerita untuk dikongsikan untuk petang ini.. Jadi terus sahaja kita tengok resipi Angel Hair Daging yang simple ini.. Masak kelmarin mengikut bahan yang ada di rumah ini.. Kiranya resipi main campak gitu.. Heeheee.. Ok lah.. Mari selongkar resipinya..







Bahan²
250 gm / secukup kegunaan Spaghetti Angel Hair _ Dimasak seperti arahan dalam bungkusan
400 gm daging kisar
1 biji bawang besar _ dicincang
4 ulas bawang putih _ dicincang
3 biji tomato _ dipotong dadu kecil
14 keping cendawan butang _ dihiris nipis
1 tsp daun oregano kering 
1 tsp daun basil kering
1 3/4 cawan air atau secukup kegunaan
1 tin kecil ( 220 gm ) tomato puri
3/4 cawan sos cili Maggi
Serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Sedikit gula
Minyak zaitun




Cara²
  1. Panaskan sedikit minyak zaitun di dalam kuali / periuk. Masukkan bawang besar dan bawang putih dan tumis hingga naik aromanya.
  2. Kemudian masukkan daging kisar dan gaul rata.
  3. Masukkan cendawan butang, sos cili dan tomato puri. Gaul dan masak seketika.
  4. Masukkan tomato, daun basil, daun oregano, serbuk lada hitam, air, garam dan gula secukup rasa.
  5. Biarkan ianya mendidih dan kecilkan api. 
  6. Dengan api sederhana, renih selama 15 - 20 minit atau kuahnya menjadi pekat.
  7. Angkat dan tuang di atas angel hair spaghetti.
  8. Tabur di atasnya dengan cincangan daun ketumbar atau daun parsley.



Ermmm... Mulanya nak kongsikan resipi ini esok pagi.. Oleh kerana ada sedikit masa terluang ( kalau ikut rancangan asal memang masa dan ketika ini Diana nak buat Kek Batik di atas permintaan Irfan.. Tapi anak lelaki dan perempuan Diana sudi nak buat Kek Batik tu.. Hehhee.. TQ anak² mummy.. Muahsss ).. Tu lah sebabnya dapat update 1 entri petang ini... ;)





9 comments:

Gee® said... Reply

nakk!!

@YUNID@TI said... Reply

sedap tu.....

Seri Kandi Tanah Jauhar said... Reply

bergulung2 tu yang sedap tengok, hehe

faa.rosli said... Reply

mleleh air liur tgk ni...da lma x mkn

faa.rosli said... Reply

mleleh air liur tgk ni...da lma x mkn

faa.rosli said... Reply

mleleh air liur tgk ni...da lma x mkn

faa.rosli said... Reply

mleleh air liur tgk ni...da lma x mkn

Qasey Honey said... Reply

aduhhhh sedapnya kak Diana...tliur tgkkk...nyumm2

Anonymous said... Reply
This comment has been removed by a blog administrator.