Monday, November 26, 2012

~ Marbled Caramel Chocolate Slices...

Diana @ Melley Mey | 7:56 PM |

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Ermm... Bila tengok gambar tu pasti ada yang dah tau ini entri tertangguh kan? Heheeee... Diana buat pada 13 hb Nov tu.. Adeeh.. baru hari ini berkesempatan nak kongsikan resipinya bersama kan.. :)

::  Ini gambar yang Diana kongsikan di FB tempoh hari  ::



Resipi ini dah 2 kali dah Diana buat.. Pertama kali buatnya Diana tebalkan lapisan coklatnya tu.. Kali kedua pula Diana buat seperti dalam resipi tu.. Kalau bagi orang yang amat meminati coklat dan caramel.. Sudah pasti suka kan coklat tebal².. ;)


::  Yang ini pula buat kali kedua.. Buat seperti resipi yang diberi  ::


Ermm... Jika orang seperti Diana yang kurang sedikit dengan coklat dan yang manis² ini... Diana lebih suka caramel nya tu dibuat 1/2 adunan... Tapi budak² memang suka makan mengikut resipinya tu.. Cuma tidak boleh selalu sebab terlalu manis... Apa² pun mari kita selongkar resipinya terlebih dahulu... 




:: Resipi Dari Buku ~  500 Cookies, Biscuits & Bakes ( TQ )

Bahan² Untuk Lapisan bawah ( Base )
250 gm tepung serbaguna
75 gm gula kastor
175 gm mentega

Bahan² Untuk Lapisan Tengah ( Caramel )
90 gm mentega
90 gm gula perang muda ( light brown sugar )
800 gm susu pekat 
1 tbsp golden syrup  _ ( Diana tambah )

Bahan² Untuk Lapisan Atas ( Topping )
90 gm plain ( semisweet ) chocolate / dark chocolate 
90 gm milk chocolate
50 gm white chocolate


::  Gambar A ~ Step by step dari resipi Coffee Streusel Slice sebab caranya sama sahaja ::


Cara²
  1. Panaskan oven pada suhu 180°C dan oleskan sedikit mentega atau lapiskan loyang / tin swiss roll  berukuran 13 x 9 inci dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. :: Untuk lapisan bawah ~ Masukkan gula kastor bersama tepung serbaguna ke dalam mangkuk. Gaul rata.
  3. Kemudian masukkan mentega dan ramas adunan sehingga menjadi serbuk roti dan uli hinga menjadi doh.
  4. Tekan doh ke dalam loyang dengan kemas dan padat. Cucuk permukaannya dengan garfu ( rujuk pada Gambar A ).
  5. Bakar selama 20 minit atau hingga ianya masak. Keluarkan dari oven dan biarkan ianya sejuk. Ketepikan.
  6. :: Untuk lapisan tengah ( karamel ) ~  Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak di atas api sederhana sehingga gula larut.
  7. Kemudian teruskan menggaul hingga ianya mendidih. Perlahankan sedikit api dan masak lagi selama 5 - 10 minit atau sehingga ianya menjadi pekat dan bertukar kepada warna karamel.
  8. Tutupkan api dan tuang di atas lapisan bawah tadi. Ratakan dan biarkan ianya sejuk. Ketepikan.
  9. :: Untuk Lapisan atas / topping ~  Cairkan setiap jenis coklat secara berasingan. Setelah itu, sudukan plain/dark, milk dan white chocolate di atas lapisan karamel. Kemudian lorekkan marbled effect di atasnya.
  10. Sejukkan sebelum dipotong.
** Sekiranya ianya diletakkan di dalam peti sejuk, pastikan keluarkan seketika sebelum menikmatinya.
** Marbled Caramel Chocolate Slices ini agak manis jadi boleh buat lapisan karamelnya 1/2 daripada adunan asal ya.









8 comments:

mama sara nur said... Reply

assalam Diana
sedaplah nampak sgt mengoda
kalu karemel ni mestilah sedap kan

ummiakid-lily said... Reply

nampak sungguh mengoda selera...dgn karamel. choc...fuhhh...terliur.!

Mas said... Reply

menggodanya tengokkkk.....

zila norazila said... Reply

nampak sedap diana:)

Amie said... Reply

Cantik sungguh kejadiannya ... dah meleleh liur tengok MCC Diana ni..

fazian.batrisyia said... Reply

Sedapnya nampak choc ni...dah la puasa ni...Sabar....bawak bertenang...Pujuk hati...Kuatkan iman..

Fazidah said... Reply

Sedap nya....

Anonymous said... Reply
This comment has been removed by a blog administrator.