Untuk entri ini Diana nak kongsikan resipi Satay Ayam Goreng... Tiada celoteh panjang yang hendak dikongsikan..Ok lah.. Terus sahaja kita tengok resipinya ya.. 
SATAY AYAM GORENG 
- 4 keping peha ayam _ dibuang kulit dan tulangnya. Hiris nipis dan besar
 - 3 tangkai daun kari _ dicincang
 - Lidi secukupnya
 - Minyak untuk menggoreng
 
Bahan-Bahan A 
- 1/2 tsp serbuk cili
 - 1/2 tsp serbuk kunyit
 - 1 tbsp rempah kari _ ( Diana guna serbuk kari Ayam Brand )
 - 1/2 tbsp serbuk ketumbar
 - 1/2 tsp serbuk jintan manis
 - 1/2 tsp serbuk jintan putih
 - 1/2 tsp serbuk rempah 5
 - 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix ( optional )
 - 2 tbsp gula atau secukup rasa
 - 1 tsp garam
 - 2 tbsp tepung jagung
 - 2 tbsp tepung kastard
 - 2 tbsp tepung gandum
 - 2 tbsp tepung ubi kayu
 - 1 biji telur
 
Bahan-Bahan B ( Kisar Menggunakan Food Processor ) 
- 3 ulas bawang merah
 - 4 ulas bawang putih
 - 1 batang serai _ ambil bahagian yang putih sahaja
 - 1/2 inci halia
 - 1/4 inci lengkuas
 
Cara-Cara
- Campurkan ayam bersama bahan-bahan A dan B. Gaul rata.
 - Cucuk sekeping isi ayam dengan lidi. Ketepikan.
 - Buat langkah No. 2 sehingga isi ayam habis.
 - Kemudian perap selama 2 - 3 jam atau lebih.
 - Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng satay ayam hingga masak.
 - Angkat dan sedia untuk dihidang.
 - Nikmati bersama sos kegemaran anda.
 






Aduhhh .....
ReplyDeleteMenyelerakan sungguh, terliur nengoknyer~~
salam kak diana
ReplyDeleteterliur2 tina tgk sate tu, nak nya tgk kan kuah dia tu, alahai sedapnya
Salam diana..
ReplyDeleteSedap tengok satay itu..boleh cuba ni..
p/s Akak berkenan betul dengan pinggan ayan tu... mana beli.. mengingatkan memori akak bersama arwah nenek akak... makan guna pinggan tu :)
mak ai sedap...... yg dh siap ada?? haaaaa
ReplyDeletehaaaaa senang....xyah bakar2..hihihi
ReplyDeletesalam diana
ReplyDeleteakak ada soalan, adakah ayam digoreng bersama sekali dengan lidi...tak ke hangus lidi nanti
@Nina Mirza
ReplyDelete;)
@Tina Othman
ReplyDeletesalam tina...
hehe.. makan cicah ngan kuahnya mmg best tu kan.. tp ada juga yg suka ratah gitu jer
@CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati)
ReplyDeletesalam akak..
terima kasih.. ermm.. diana beli kat kedai cina di bandar labuan
@Leeza dayasari [santai leeza]
ReplyDeletealamak.. dah abis dah.. hehehee.. nnt buat lg kita makan sama2 yer.. ;)
@faa.rosli
ReplyDeletea'aa... goreng jer.. hehehee
@Anonymous
ReplyDeletesalam...
a'aa.. ayam digoreng bersama lidinya sekali.. lidinya tak hangus..