Sunday, December 9, 2012

~ Sampai Kita Bertemu Lagi...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Apa khabar petang ini? Moga semuanya sihat sejahtera hendaknya... Alhamdulillah.. Sejak Diana beritahu hasrat hendak berhenti dari dunia blog hari itu.. Sampailah ke saat Diana menulis entri ini masih lagi tak berhenti² kan... Semua itu di atas sokongan dan harapan anda semua agar SBK tetap muncul dengan entri terbaru...



Mungkin ada yang dah bosan tengok entri tentang nak berhenti atau perlahankan SBK ini... Ya lah.. Entah berapa kali sudah Diana maklumkan tetapi kenyataannya SBK masih tetap dengan entri terbarunya eh... Urmmm... Untuk pengetahuan anda semua.. Entri kali ini memang tiada kata dua atau tiga... Ini lah hakikatnya... Entri ini merupakan entri terakhir untuk tahun 2012... Bagaimana pula tahun baru nanti? Adakah entri baru akan muncul di SBK? InsyaAllah.. Jika masih diizinkan olehNya... :)




Di sepanjang penglibatan Diana di dalam dunia blog ini.. Pelbagai pengalaman dan ilmu pengetahuan yang Diana pelajari.. Juga erti persahabatan di alam maya yang begitu unik sekali.. Walaupun kita tidak pernah bersua muka.. bertentang mata... berbual bicara... Namun Diana rasakan kita semua seperti dah bertemu dan sangat dekat di dalam hati Diana.. Satu pengalaman hidup yang tersangat istimewa bagi Diana.. Terima kasih Diana rakamkan buat semua kerana sentiasa memberi sokongan kepada Diana @ SBK... Walaupun sekiranya SBK terpaksa di tutup nanti... Namun anda semua tetap dekat di hati Diana... Apa alasan Diana berhenti berblogging itu biarlah ianya terpahat di dalam diri Diana sendiri.. Atau mungkin ada yang dah tahu mengenainya kan.. Hehehheee... ;).

Terima kasih juga buat Majalah Aroma dan Majalah Fotografika yang pernah melamar SBK dulu.. Satu penghargaan buat SBK sebagai blog baru ini.. Terima kasih di atas peluang dan kepercayaan yang telah diberikan.. Dan Diana ingin mohon ampun dan maaf kepada beberapa lagi pihak yang telah menawarkan agar beberapa resipi di SBK ini dimuatkan di dalam majalah atau akhbar... termasuk juga sekali lagi dari Majalah Aroma... Diana terpaksa menolak disebabkan masalah yang tidak dapat dielakkan.. Harap maaf dan diharap pihak berkenaan tidak berkecil hati ya.. Terima kasih sekali lagi dari Diana..




Baiklah... Untuk resipi terakhir tahun 2012 ini... SBK sekali lagi ingin berkongsikan resipi Kevin Chai.. Resipi yang Diana ambil dari Buku " TARTS My Heart " by Kevin Chai... Di dalam buku ini terdapat pelbagai resipi tarts yang sangat menarik... Kali ini Diana buat ikut resipi Delicious Strawberry Tarts... Tapi untuk filling nya Diana telah tukar mengikut permintaan anak².. Namun Diana salin juga resipi asal di sini ya.. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya.. TQ.. Jom tengok resipinya... 


:: Resipi Asal ~ Delicious Strawberry Tarts
:: Resipi Oleh ~ Kevin Chai dari Buku " TARTS My Heart "  ( TQ )


Tart Crust
130 gm flour
20 gm digestive biscuits ( crushed ) _ kadang-kadang jika tiada dalam stock, Diana gantikan kepada biskut Marie
40 gm caster sugar
100 gm butter
30 gm beaten egg

Custard Filling
150 gm instant custard powder
350 ml milk
1/2 tsp strawberry emulco

Garnishing
20 strawberries ( Sliced )
Chocolate slices
2 tbsp sun flower seeds ( chopped )

Method
  1. :: To make tart crust ~ Combine flour, digestive biscuits and caster sugar, rub in butter.
  2. Add in beaten egg, knead to forms dough. Refrigerate for a while.
  3. Press dough into tart cases. Trim off edge. Bake in preheated oven at 180°C for 20 - 25 minutes.
  4. :: To make custard filling ~ Stir instant custard powder with milk and strawberry emulco until well blended. Pipe into tart cases.
  5. Decorate tarts with strawberry slices and chocolate slices. Sprinkle with chopped sun flower seeds.

~ Walnut Crumble Tarts... 

Ok untuk gambar² yang anda tengok ini pula.. Diana telah olahnya kepada Walnut Crumble Tarts.. Untuk Tart Crust nya Diana guna resipi dari Kevin Chai di atas.. Dan Diana gabungkan dengan Walnut Crumble olahan Diana.. 


::  Diana buat 2x ganda adunan filling ini  ::

Cara²

  1. Walnuts dicincang sederhana halus.
  2. Campurkan kesemua bahan ke dalam mangkuk dan ramas hingga bahan sebati.
  3. Kemudian sudukan ke dalam tart curst yang telah di tekan ke dalam acuan tart. Aturkan beberapa walnuts di atasnya.
  4. Bakar selama 20 - 25 minit ( api atas dan bawah ) bergantung kepada saiz tarts, di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180°C.
  5. Kemudian turunkan suhu oven kepada 160°C dan bakar selama 5 -7 minit atau hingga tarts masak (api bawah sahaja ) bergantung kepada saiz tart dan suhu oven masing².
  6. Keluarkan dari oven dan sedia untuk dinikmati.


::  Ermmm... Walnut Crumble Tarts yang Diana buat ini tidak secantik orang lain buat pun.. Huhuu... :D  ::







12 comments:

Asyifa Mustaffa said... Reply
This comment has been removed by a blog administrator.
Nina Mirza said... Reply
This comment has been removed by a blog administrator.
♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said... Reply
This comment has been removed by a blog administrator.
ibh_sue said... Reply
This comment has been removed by a blog administrator.
saifudin said... Reply
This comment has been removed by a blog administrator.
Noor Yusoff said... Reply
This comment has been removed by a blog administrator.
Zamani Abe said... Reply
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said... Reply
This comment has been removed by a blog administrator.
Sukma Haron said... Reply
This comment has been removed by a blog administrator.
ameris said... Reply
This comment has been removed by a blog administrator.
IeRA said... Reply
This comment has been removed by a blog administrator.
❤Kamsiah❤ said... Reply
This comment has been removed by a blog administrator.