Saturday, March 31, 2012

~ Simmer And Stir Fruit Cake...

Diana @ Melley Mey | 9:53 AM | 18 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Moga pagi nie semua ceria² hendaknya.. :). Hari nie pasti ramai yang keluar bersiar² atau pergi membeli belah bersama keluarga tersayang kan... Diana hanya dok kat rumah jer... Tak pergi mana pun.. Tu yang ambil peluang nie nak BW puas² hari nie.. Heehehee... Banyak entri yang menarik Diana dah ketinggalan akhir² nie kan... Huhuuu...


Ok ler berbalik pula kita pada resipi yang ingin Diana kongsikan nie... Resipi nie nama asalnya Simmer And Stir Christmas Cake.. Tapi Diana tukar ler sedikit yer... Hehee.. Izinkan Diana yer tuan empunya resipi tukar kepada fruit cake.. :). Ada juga bahan yang telah Diana tukar kepada bahan lain.. Sebab dalam resipi nie ada menggunakan brandy.. jadi Diana gantikan kepada sirap koktel buah²an.. Begitu juga dengan sukatan mixed dried fruits tu.. tapi tu terpulang ler kepada selera masing² yer... 




Kalau nak nampak cantik kek nie.. Boleh ler guna loyang yang bersaiz kecil tapi tinggi.. Yang nie Diana guna loyang yang agak besar sebab nak minimumkan ketinggian kek nie.. Kalau ianya tinggi nanti anak² Diana tak akan sentuh pun.. Apa lagi makan kek nie sebab mereka memang kurang minat dengan kek buah macam nie.. Tapi Diana dan hubby memang suka sesangat makan kek buah... Selera masing² kan... :). Kek nie sedap pada tekak Diana dan hubby... Ianya tak ler kering sangat dan tak juga lembab sangat... Sedang² gitu...  Just nice. 


Terima kasih kepada BBC Good Food kerana berkongsi resipi nie... Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini yer.. Terima kasih.. Muahsss .. Apa kat kita selongkar resipi Kek Buah nie.. 

:: Resipi Oleh ~ Mary Cadogan @ BBC Good Food  ( TQ )
:: Olahan Oleh ~ Sky Blue's Kitchen dalam tulisan berwarna merah

Ingredients
175g butter , chopped
200g dark muscovado sugar
750g luxury mixed dried fruits ( one that includes mixed peel and glacé cherries ) _ ( Diana hanya bubuh 415 gm )
Finely grated zest and juice of 1 orange
Finely grated zest of 1 lemon
100ml / 3½ fl oz cherry brandy or brandy plus 4tbsp more _ ( Diana gantikan dengan 100 ml sirap koktel buah²an )
85g macadamia nuts _ ( Diana gantikan dengan biji gajus )
3 large eggs , lightly beaten
85g ground almonds
200g plain flour
½ tsp baking powder
1 tsp ground mixed spice
1 tsp ground cinnamon
¼ tsp ground allspice _ ( Diana tak bubuh )




Method
  1. Put the butter, sugar, fruit, zests, juice and 100 ml / 3½ fl oz brandy ( gantikan brandy dengan sirap koktel buah²an )  in a large pan. Bring slowly to the boil, stirring until the butter has melted. Reduce the heat and bubble for 10 minutes, stirring occasionally.
  2. Remove the pan from the heat and leave to cool for 30 minutes.
  3. Meanwhile, preheat the oven to 150°C / gas 2 / fan 130°C and line the cake tin. Toast the nuts in a dry frying pan, tossing them until evenly browned, or in the oven for 8 - 10 minutes - keep an eye on them as they burn easily. When they are cool, chop roughly. 
  4. Stir the eggs, nuts and ground almonds into the fruit mixture and mix well. 
  5. Sift the flour, baking powder and spices into the pan. Stir in gently, until there are no traces of flour left.
  6. Spoon the mixture into the tin and smooth it down evenly - you will find this is easiest with the back of a metal spoon which has been dipped into boiling water.
  7. Bake for 45 minutes, then turn down the heat to 140°C/ gas 1/ fan120°C and cook for a further 1 - 1¼ hours ( about a further 1¾ hours if you have a gas oven ) until the cake is dark golden in appearance and firm to the touch. 
  8. Cover the top of the cake with foil if it starts to darken too much. To check the cake is done, insert a fine skewer into the centre - if it comes out clean, the cake is cooked.
  9. Make holes all over the warm cake with a fine skewer and spoon the extra 4tbsp brandy over the holes until it has all soaked in ( yang ini Diana tak buat )
  10. Leave the cake to cool in the tin. When it's cold, remove it from the tin, peel off the lining paper, then wrap first in baking parchment and then in foil. The cake will keep in a cupboard for up to three months or you can freeze it for six months.



Baca Selanjutnya / Read More...

Friday, March 30, 2012

~ Paratha Apple Pie...

Diana @ Melley Mey | 10:43 PM | 6 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang kepada semua yang sudi berkunjung ke blog Diana nie walaupun tuan rumahnya kejap ada.. Kejap tak ada kan.. Maaf sesangat sebab belum ada kesempatan nak BW lagi... Beberapa hari nie memang terasa letih sesangat.. InsyaAllah kalau tiada apa halangan esok baru dapat Diana BW yer.. :). 



Baik ler.. Untuk entri nie Diana nak kongsikan resipi Paratha Apple Pie resipi Akak Ummi Cayaaang... :). Senang jer nak buatnya tau... Sedap pula tu... Kan Akak Ummi kaan... Hehehe... Terima kasih buat Akak Ummi d atas resipi yang sedap nie yer akak... Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini yer... Terima kasih... Muahsss 


:: Resipi Oleh ~ Akak Ummi @ Home Sweet Home ( TQ )

Bahan² ( anggaran 2 biji pie )
4 keping paratha puff jenama Kawan
2 biji epal hijau _ dikupas dan didadu kecil
3 sudu besar gula perang
secubit serbuk kayu manis
1 sudu besar tepung jagung *
3 sudu besar air * ( bahan * dibancuh bersama )
1 biji kuning telor _ untuk sapuan

Cara²
  1. Campurkan epal, gula perang, dan serbuk kayu manis dalam caserol dan panaskan di atas api sederhana. Kacau hingga epal lembut dan airnya berkurangan.
  2. Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau rata sebentar hingga nampak pekat. Tutup api dan sejukkan sebentar pada suhu bilik.
  3. Sementara itu, lembutkan sikit paratha puff yang dikeluarkan dari peti ais. Canai sikit dengan roller.
  4. Letakkan sekeping paratha ke dalam acuan/loyang pie, tekan2 sikit, potong lebihan bahagian tepi jika perlu, dan cucuk dasarnya dengan garfu.
  5. Letakkan inti epal dan tutup dengan sekeping lagi dan klim dan kemaskan bahagian tepinya. Cucuk2 sikit permukaannya dengan garfu. Buat hingga habis - 2 keping digunakan untuk setiap pie..
  6. Sapukan dengan kuning telor dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190°C ( suhu terpulang pd oven masing-masing ) selama lebih kurang 25 minit / hingga masak keperangan.
  7. Angkat dan sejukkan di atas redai.....siaaappp!!



Baca Selanjutnya / Read More...

Tuesday, March 27, 2012

~ Asam Pedas Daging Dengan Kentang...

Diana @ Melley Mey | 11:09 PM | 11 Comments so far

Assalamualaikum dan bertemu kembali... :). Alhamdulillah blog dah ok dah.. Harap tak meragam lagi lepas nie... Sementara blog dan mula bermanja dengan Diana nie.. Hehehee.. Lebih baik update 1 entri lagi kan... Nie pun entri tertangguh sebenarnya... Ok ler tak nak banyak sangat membebel buat masa nie.. Nanti blog meragam lagi tertangguh lagi ler entri nie kan...


Resipi nie Diana ambil dari dapur CMG.. Bila tengok gambar Asam Pedas Daging yang CMG tayang kat dapur dia tu... Memang tergodaaa tengoknya...Terliur tau... :). Tapi bila tengok gambar yang Diana ambil nie ... Ermmm.. Tengok macam kari daging pula kan... Heehee... :D. Tak reti lagi tu nak setting kamera yang betul.. ^_^.. Tapi tak apa ler kan.. Perlahan².. Lama² nanti pandai ler tu kan.. ;). Resipi nie memang sedap.. Irfan siap pesan lagi tau.. Dia kata nanti mummy masak daging macam nie lagi yer.. Irfan suka :). Ermm.. Jangan kata Irfan.. Kami semua dalam rumah nie pun suka makan.. Memang sedaap..Terima kasih buat CMG kerana sudi berkongsi resipi yang sedap nie.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini yer.. Terima kasih... Muahsss 



:: Resipi Oleh ~ Che Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan ( TQ )

Bahan²
500 gram daging batang pinang ( atau daging tetel )
3 biji kentang saiz sederhana
1 genggam daun kesom _ ( Tak ada.. Diana gantikan dengan daun limau purut )
2 kuntum bunga kantan _ belah 2 setiap satu
2 batang serai _ dititik
1 cawan jus asam jawa
1/2 camca teh serbuk lada hitam
2 1/2 senduk cili kisar
Garam dan gula secukup rasa



Bahan Kisar Halus
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halias
1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan



Cara²

  1. Dading dihiris nipis, cuci dan toskan. Kentang dikupas, belah 4 setiap satu dan rendam. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus, serai titik hingga wangi. Tambah cili kisar dan tumis hingga cili garing dan terbit minyak. Masukkan daging dan kacau rata. Biar daging kecut sedikit. Masukkan kentang (toskan) dan gaul rata.
  3. Tuang air secukupnya dan tambah daun kesom, kacau dan masak hingga kentang dan daging lembut. Masukkan jus asam jawa dan serbuk lada hitam. Kacau rata dan biar mendidih.
  4. Tambah bunga kantan, perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula bagi mengimbang rasa pedas dan masak. Biar masak sekejap lagi, rasa dah jika ok boleh matikan api.




Baca Selanjutnya / Read More...

~ Kiam Chai Bersama Ikan Tenggiri...

Diana @ Melley Mey | 9:40 PM | | 5 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... Seperti yang Diana beritahu kat fb siang tadi.. Diana ada masalah nak publish entri... Adeeh!!! Geram juga d buatnya... Kalau entri yang dah siap tu ada kat draf tak apa juga kan.. Nie tak... Langsung tak ada.. Kena buat semula... Huhuuu.. Tak tau kenapa.. Harap entri kali nie tak hilang lagi walaupun tak dapat publish nanti.. Tapi harap sangat dapat kan.. Sebab dah ada beberapa resipi yang tertangguh untuk d kongsi bersama... Gambar untuk menu yang tertangguh tu ada Diana kongsikan kat Flickr yer..


Baik ler.. Untuk entri nie Diana nak kongsikan resipi ulang tayang sebenarnya.. :). Resipi yang sangat mudah.. Kalau nak cepat biasanya Diana akan masak menu nie sebab ianya dah ada sayur dan ikan sekali dalam 1 menu... Mudah kan.. ;). Untuk memudahkan lagi.. Diana letak resipinya sekali lagi kat sini yer...


Bahan²
800 gm kiam chai _ dihiris halus
900 gm ikan tenggiri _ dipotong kecil
Segenggam udang kering _ direndam dalam air panas dan ditumbuk kasar
Sedikit gula
Garam secukup rasa
Perencah pati ikan bilis Tumix
Minyak untuk menumis
Air secukup kegunaan

Bahan² A ( Kisar menggunakan food processor )
4 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
1 cm halia
1/2 tbsp belacan
2 biji cili merah


Cara²

  1. Rebus kiam chai bersama sedikit gula sehingga lembut. Angkat dan toskan. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali / periuk dan tumis bahan kisar dan udang kering hingga wangi dan garing.
  3. Kemudian masukkan kiam chai dan air melebihi paras kiam chai.
  4. Setelah mendidih tambahkan perencah pati ikan bilis, gula dan garam secukup rasa ( rasa terlebih dahulu sebelum menambah garam.. sebab kiam chai nie ada yang terlalu masin walaupun dah direbus bersama sedikit gula ).
  5. Masukkan ikan dan biar sehingga ikan masak.
  6. Tutupkan api dan angkat.
  7. Makan bersama nasi putih semasa ianya masih panas.


::  Kalau nak tengok versi lepas boleh klik kat SINI  ::



Baca Selanjutnya / Read More...

Saturday, March 24, 2012

~ Chocolate Peanut Butter Marbled Banana Bread...

Diana @ Melley Mey | 2:55 PM | | | 8 Comments so far

Assalamualaikum dan bertemu kembali... Satu lagi resipi yang Diana ingin kongsikan bersama petang nie ialah Chocolate Peanut Butter Marbled Banana Bread.. Nama sebenar resipi nie Nutella Marbled Banana Bread.. Tetapi oleh kerana Diana dah tukar kepada coklat dan mentega kacang... Terpaksa ler d tukar nama resipi nie.. Boleh yer.. :).


Ianya juga sedap d makan bersama lebihan peanut butter with chocolate stripes + dark chocolate tu.. Sengaja Diana buat lebih untuk nie.. Hehhehee... Alahai!! Memang sedap sangat.. Tapi macam mana nak diet kalau macam nie kan... :D



Resipi nie Diana ambil dari dapur Akak Ummi cayang... Terima kasih kat Akak Ummi kerana mengetengahkan resipi nie.. Ianya memang sedap dan menepati citarasa kami sekeluarga... Memang berbaloi mencubanya.. Nak buatnya pun mudah jer.. Kan Akak Ummi kan... Hehehee... Terima kasih juga kepada tuan empunya resipi dan izinkan Diana pula kongsikannya kat sini yer... Terima Kasih... Muahsss 


~ Nutella Marbled Banana Bread...

:: Resipi Oleh ~ Angie's Recipes ( TQ )
:: Sumber Dari ~ Akak Ummi @ Home Sweet Home ( TQ )

Ingredients
220 g German #405 flour ( *akak guna tepung serbaguna biasa tu la )
3/4 tsp Baking soda
1/2 tsp Salt
120 g Golden caster sugar ( *akak guna brown sugar )
50 g Kellygold Butter, softened ( *akak guna SCS butter ) _ Diana pun guna SCS
3 Ripe bananas
2 Eggs
1/2 tsp Vanilla extract
150 g 3.5% Vanilla yogurt _ ( Diana guna yogurt berperisa blueberry )
100 g Nutella _ ( Diana gantikan dengan peanut butter with chocolate stripes + 70% dark chocolate )
1 Banana, peeled and sliced


Method
  1. Preheat the oven to 175°C/350°F. Butter and flour a loaf pan. Whisk together the flour, baking soda, and salt in a mixing bowl.
  2. Stir the softened butter and sugar until they are well mixed. Add in bananas, eggs, vanilla extract and vanilla yogurt. Mix well. Sift in the flour mixture and mix until just incorporated and free of lumps. Pour the batter into the prepared pan.
  3. Warm up the nutella with a bowl of hot water until it reaches the runny consistency. Swirl the Nutella with the batter to create the marble effect. (My marble effect was just on top only, just a so so...hehe, maybe my nutella was not melt enough)
  4. Peel and slice the banana. Place them on the center of the batter, sprinkle with the cinnamon sugar and bake in center of the preheated oven for 45 minutes.



Untuk buat marblenya tu Diana hanya bubuh sedikit adunan tu dan kemudian diana lapis dengan choc peanut butter tu.. Lepas tu Diana lapis lagi dengan adunan roti  kek nie ( hehehe.. roti juga kek juga eh.. :D ). Kemudian lapis lagi dengan choc peanut butter tu.. Tapi Diana sengaja tak bubuh banyak untuk marblenya tu sebab nak  tuangkan atasnya semasa menghidang.. :). 




Baca Selanjutnya / Read More...

~ Ayam Goreng Kari Serunding...

Diana @ Melley Mey | 1:32 PM | 3 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Ok.. Petang nie tak nak banyak sangat membebel... Hanya nak kongsikan ermmm.. mungkin 2 resipi gitu... Jadi resipi pertama kita terus jer tengok resipi Ayam Goreng Kari Serunding nie.. Sebenarnya nie hasil olahan dari resipi Baked Chicken Serunding Curry.. Dari segi bahannya pun Diana dah olah sedikit mengikut citarasa keluarga Diana.. Terima kasih kepada Karen Tan, Classic Asian Curry di atas resipi nie.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini yer.. Untuk rujukan bersama.. Diana ada juga sertakan resipi asalnya kat bawah nanti yer.. :)


Ok.. Resipi yang nie adalah resipi olahan yang telah Diana buat yer... 

~ Ayam Goreng Kari Serunding...

Bahan² A
950 gm ayam _ dibuang kulitnya dan dipotong kecil
1 tsp serbuk kunyit
1/2 tsp serbuk cili
1 tsp rempah kari ayam dan daging Baba's
1 tsp serbuk ketumbar
1/2 tsp serbuk jintan putih
1/2 tsp serbuk jintan manis
1/2 tsp garam
1 tbsp gula
2 tbsp tepung jagung

Bahan² B ( Dikisar menggunakan food processor )
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 batang serai
4 biji cili merah
3 biji cili padi
1/4 inci lengkuas
1/4 inci halia

Bahan² C
50 gm serunding ayam
2 1/2 tbsp rempah kari ayam dan daging Baba's
1 tsp serbuk kunyit
1 tsp serbuk ketumbar
1/2 tsp serbuk lada hitam
1 tbsp cili kering kisar
2 tangkai daun kari
2 helai daun limau purut
1 1/2 cawan air
1 tsp perencah pati ayam Tumix 
Garam secukup rasa
Gula melaka secukup rasa
Minyak untuk menumis dan menggoreng

Cara²
  1. Campurkan kesemua bahan² A dan gaul rata. Perap selama 30 minit - 1 jam.
  2. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak. Angkat dan ketepikan.
  3. Kemudian di dalam kuali / periuk yang lain.. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan² kisar, rempah kari, serbuk ketumbar, serbuk kunyit dan cili kering kisar. Tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan daun limau purut serta daun kari dan tumis lagi hingga terbit aromanya.
  5. Masukkan air dan biarkan ianya mendidih.
  6. Setelah itu masukkan ayam goreng, serunding, perencah pati ayam, gula melaka dan garam secukup rasa.
  7. Gaul rata dan masak hingga ianya sedikit kering.
  8. Angkat dan hidang bersama nasi putih panas.


Resipi kat bawah nie pula resipi asal sebelum Diana olah yer..

~ Baked Chicken Serunding Curry...

:: Resipi Oleh ~ Karen Tan, Classic Asian Curry Cookbook ( TQ )

Bahan²
1/2 ekor ayam
60 gm serunding ayam
1200 ml air

Pes Rempah
6 ulas bawang merah
1 biji bawang besar 
1 batang serai
6 biji cili merah
2 biji cili hijau
3 biji cili padi
2 tbsp rempah kari
1 tsp serbuk ketumbar
3 tbsp minyak masak

Perasa
1 tsp garam
1 tsp gula

Cara²
  1. Kisar bahan pes rempah menggunakan food processor. 
  2. Tumis bahan kisar tadi hingga pecah minyak dan tambahkan air.
  3. Setelah mendidih masukkan ayam dan masak selama 20 minit di atas api besar.
  4. Kemudian masukkan serunding dan perasa. Gaul rata dan tutupkan api.
  5. Keluarkan ayam dan bakar ayam di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200°C selama 30 minit atau hingga ayam masak kekuningan.
  6. Hidang bersama kari serunding tadi.



Baca Selanjutnya / Read More...

Friday, March 23, 2012

~ Spicy Garlic Tofu & Crab Stick...

Diana @ Melley Mey | 10:19 AM | | 17 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam penuh kerinduan.... Apa khabar pagi nie? Doa dan harapan Diana moga semuanya d anugerahkan kesihatan yang baik dan d permudahkan segala urusan... Alhamdulillah bertemu kita kembali d pagi Jumaat yang mulia nie.. Ermm.. Nampak gayanya Diana memang tak boleh nak rehat lelama ler kan.. Walaupun rehat beberapa hari namun hati nie memang tak senang tau.. Asyik terfikir kat blog dan anda semua jer.. Rindu sesangat... Namun ada tanggungjawab yang perlu d selesaikan terlebih dahulu... Alhamdulillah semuanya dah selesai.. Mulai hari nie boleh ler Diana mula bersiaran seperti biasa kan... :)


Ampun dan maaf Diana pinta sebab dah lama Diana tak berkesempatan untuk BW... InsyaAllah lepas nie boleh ler jejalan kat blog anda semua kan.. :). Pastinya dah banyak sangat entri dan resipi menarik yang Diana ketinggalan... Huhuuu... Pasti akan Diana selongkar perlahan².. Kalau nak selongkar laju² tu.. Rasanya memang d luar kemampuan Diana.. Tapi tak apa.. Akan d usahakan juga nanti.. InsyaAllah.. ;)


Baik ler.. Sekembalinya dari berehat nie.. Diana nak kongsikan resipi Spicy Garlic Tofu & Crab Stick yang mudah nie... Tapi resipi nie ulang tayang jer pun sebenarnya... Hehe... Jemput tengok resipinya.. ;)


Bahan²
4 bungkus kecil egg tofu _ dipotong bulat
250 gm jejari ketam _ dipotong kecil
Segenggam udang kering _ direndam dalam air panas dan dicincang kasar
1/2 inci halia _ dicincang
1 ulas bawang merah _ dicincang
6 ulas bawang putih _ dicincang
1 biji cili merah _ dibuang bijinya dan dicincang
2 tbsp sos tomato Maggi
4 tbsp sos cili Maggi
1/4 tsp serbuk cili
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Daun sup atau dau ketumbar _ dihiris
Cili padi _ ditumbuk ( kalau tak nak pedas jangan bubuh )
Sedikit gula 
Garam secukup rasa

Cara²
  1. Panaskan minyak dan goreng tofu hingga garing kekuningan. Angkat dan ketepikan.
  2. Tinggalkan sedikit minyak didalam kuali / periuk dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga sedikit garing.
  3. Masukkan udang kering, cili padi dan serbuk cili. Tumis lagi hingga garing.
  4. Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, perencah pati ayam, gula dan garam secukup rasa.
  5. Masukkan jejari ketam dan masak seketika.
  6. Akhir sekali masukkan tofu goreng dan cili merah cincang. Gaul perlahan.
  7. Sesuaikan rasa dan tutupkan api.
  8. Taburkan hirisan dau sup atau daun ketumbar semasa menghidang.
  9. Hidang semasa ianya masih panas.

::  Nak tengok versi lepas boleh klik kat   SINI  ::


Baca Selanjutnya / Read More...