Monday, April 30, 2012

~ Vanilla Heart Cupcakes...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Alhamdulillah... Bertemu lagi kita d pagi Isnin d penghujung bulan April nie... Moga semuanya sihat sejahtera dan gembira sentiasa hendaknya... Bagaimana cuaca kat tempat anda semua? Adakah hujan juga seperti kat sini? Awal pagi nie dah hujan lebat... Sejuk jer pepagi nie walaupun sejak pukul 3:30 am tadi black out...  Sampai ler nak dekat pukul 6:30 am baru ler ada karen... Nasib baik tak panas eh... :)


Dah dua hari dah badan nie rasa tak selesa... Kepala terasa berdenyut² jer... Petang sabtu tu sempat juga online kat fb kejap dan singgah kat dapur Ika... Lepas tu niat d hati sebenarnya nak BW masa tu.. Tapi oleh kerana tak larat dah rasanya bila kepala nie asyik berdenyut² jer... Terpaksa ler d batalkan niat nak BW tu.. Kena ler rehatkan diri terlebih dahulu... Maaf sesangat tau tak sempat BW semalam...



Pagi Ahad tu Diana sempat buat CC nie untuk penuhi permintaan anak² yang nak makan Vanilla CC... Maka mummy nya nie pun buat juga ler walaupun kepala nie masih sakit berdenyut².. Tak apa ler kan.. buat jer yang senang²... Tak buat nanti memang rasa tak sedap hati.. Kasihan mereka.. Sebenarnya permintaan nie dari minggu lepas lagi tapi oleh kerana masa tak mengizinkan.. Terpaksa ler d tangguhkan dulu untuk buat CC nie.. Tu yang buat tu pagi kemarin.. Resipi CC nie Diana ambil dari blog Martha Stewart... Resipi yang mudah dan yang amat penting ianya sedap d tekak kami sekeluarga... Diana gabungkan Vanilla Cupcakes nie dengan Cream Cheese Frosting resipi dari Martha juga... Bagi Diana sekeluarga.. Gabungan keduanya nie memang sedaap... Memang menepati citarasa kami sekeluarga.. :)


Ermmm... Bukan main slow lagi buat entri kali nie... Nak preview pun tak dapat... Adeeh!! Sekarang nie kat sini masih hujan lebat dan berguruh... Jadi line tenet makin tenat nampak gayanya... Huhuuu... Ok ler tanpa membuang masa lagi jom tengok resipinya.. Terima kasih buat tuan empunya resipi d atas resipi nie.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini yer.. Terima kasih... Muahsss 


~ Billy's Vanilla, Vanilla Cupcakes...

:: Resipi Dari Blog ~ Martha Stewart  ( TQ )

Makes about 30 cupcakes

Ingredients
  • 1 3/4 cups cake flour _ *not self-rising
  • 1 1/4 cups unbleached all-purpose flour
  • 2 cups sugar
  • 1 tablespoon baking powder
  • 3/4 teaspoon salt
  • 1 cup unsalted butter _ cut into 1-inch cubes
  • 4 large eggs
  • 1 cup whole milk
  • 1 teaspoon pure vanilla extract

  • Directions

  1. Preheat oven to 325 degrees. Line cupcake pans with paper liners; set aside. 
  2. In the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment, combine flours, sugar, baking powder, and salt; mix on low speed until combined. Add butter, mixing until just coated with flour.
  3. In a large glass measuring cup, whisk together eggs, milk, and vanilla. With mixer on medium speed, add wet ingredients in 3 parts, scraping down sides of bowl before each addition; beat until ingredients are incorporated but do not overbeat.
  4. Divide batter evenly among liners, filling about 2/3 full. Bake, rotating pan halfway through, until a cake tester inserted in the center comes out clean, 17 to 20 minutes.
  5. Transfer to a wire rack to cool completely. Repeat process with remaining batter. Once cupcakes have cooled, use a small offset spatula to frost tops of each cupcake. Decorate with sprinkles, if desired. Serve at room temperature.

~ Cream Cheese Frosting...

:: Resipi Oleh ~ Martha Stewart ( TQ )

Ingredients
  • 8 ounces cream cheese, room temperature
  • 8 tablespoons unsalted butter, cut into pieces, room temperature _ ( Diana guna Salted butter )
  • 1 cup confectioners' sugar 
  • 1 teaspoon pure vanilla extract _ ( Diana bubuh 1/2 tsp sahaja )

  • Directions

  1. Place cream cheese in a medium mixing bowl. Using a rubber spatula, soften cream cheese. 
  2. Gradually add butter and continue beating until smooth and well blended. 
  3. Sift in confectioners' sugar and continue beating until smooth. 
  4. Add vanilla and stir to combine.
  5. ** ( Diana guna electric mixer untuk pukul adunan cream nie ).


:: Cara Diana pula ~ 
  1. Diana ambil sedikit adunan kek dan bubuh pewarna merah jambu dan ratakan di dalam loyang bersaiz kecil tapi tinggi.
  2. Kemudian bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170°C sehingga kek masak.
  3. Keluarkan kek dan sejukkan. Potong kek kepada beberapa bahagian kecil menggunakan cutter berbentuk hati atau jika suka boleh ukir sendiri dan potong menggunakan pisau yang tajam ( Diana buat yang nie sebab cutter berbentuk hati tu entah mana maid dah simpan.. Huhuu ). Ketepikan.
  4. Setelah itu, bubuh sedikit adunan kek yang selebihnya tadi ke dalam mangkuk kertas dan letakkan satu keping kek berbentuk hati di tengahnya.
  5. Lapis lagi dengan sedikit adunan kek sehingga 3/4 penuh.
  6. Bakar di dalam oven  yang telah dipanaskan pada suhu 170°C selama 17 - 20 minit atau sehingga masak.
  7. Keluarkan dari oven dan sejukkan sebelum dihias dengan cream cheese frosting ( resipi rujuk di atas ) atau cream pilihan masing².
  8. Hias mengikut citarasa masing².


Baca Selanjutnya / Read More...

Thursday, April 26, 2012

~ Ayam Laksamana...


Assalamualaikum dan bertemu kembali... Untuk entri kedua nie Diana nak sajikan dengan resipi dari CMG... Resipi d beri nama Ayam Laksamana... Wah klasik gitu nama resipi nie kan... Rasanya yang tersangat ler sedaaapnya nie pasti akan membuatkan anda semua jatuh cinta dengan resipi nie.. Heheee..


Ayam Laksmana nie dah lama sangat dah habis... Diana masak pada awal bulan nie.. Masak pada 3.4. hari tu.. Terlupa pula nak kongsikannya kat sini.. Adeeh!! Ingat kan dah buat entri tentang resipi nie.. Maklum ler masa tengah sibuk nie semua pun serba kelam kabut jadinya... Semua pun ingat² lupa... :). Semasa Diana ambil gambar nie pun matahari dah terbenam sepenuhnya.. Ambil d bawah cahaya lampu jer... Sayang juga kan kalau tak ambil gambar masa tu sebab resipi nie sedaaap sesangat... Tak ambil gambar .. Maka tak dapat ler nak kongsikannya kan kan... Sesiapa yang pernah cuba Ayam Ros Pandan resipi CMG juga... Lebih kurang macam tu ler rasanya.. Ayam Ros Pandan tu memang dah menjadi resipi fav kami sekeluarga... Dan yang terbaru nie pula Ayam Laksamana nie pun dah termasuk dalam senarai menu fav kami sekeluarga.. Anak² memang suka sesangat makan ayam nie... Tak henti² mereka memuji kesedapannya.. Sampaikan anak lelaki Diana yang seorang tu tanya bila nak masak lagi... :). Terima kasih buat CMG kerana berkongsi resipi² yang sedap²... Izinkan juga Diana kongsikan resipi Ayam Laksamana nie kat sini yer... Terima kasih... Muahsss 


:: Resipi Oleh ~ Che Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan  ( TQ )


Bahan²
1 ekor ayam, saiz sederhana, potong ikut suka
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
1 camca besar gula melaka
1/2 cawan sos tomato
3 camca besar sos cili
1 senduk nasi cili kisar
1 cawan air
Garam secukup rasa
1 helai daun pandan, disimpul
1 genggam kismis
1 camca besar bawang goreng
1 pokok daun ketumbar, potong kasar²
Sedikit gajus dan kacang pis untuk hiasan

Bahan Kisar Halus
2 biji bawang besar saiz sederhana
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
2 batang serai, hiris halus
3 biji buah keras
1 camca besar ketumbar
1 camca teh jintan kasar
1 camca teh jintan halus
1/2 biji pala, diparut ( nutmeg )


Cara Membuatnya
  1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan kelar² sedikit. Gaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Perap 10 minit. Goreng ayam tadi, tapi jangan sampai garing, biar lembap² saja. Angkat dan tos, ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus dan daun pandan hingga harum, masukkan cili kisar, kacau dan masak hingga cili garing, tambah sos tomato dan sos cili, kacau rata dan masak hingga terbit minyak.
  3. Masukkan ayam dan kismis, gaul rata² dan tuang air. Kacau dan biar pekat, tambah garam secukup rasa dan gula melaka. Masukkan daun ketumbar dan bawang goreng, gaul dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur gajus dan kacang pis sebelum dihidangkan...


Baca Selanjutnya / Read More...

~ Macaroons Oh Macaroons!!!.. Opss!! Silap?!...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Jutaan terima kasih Diana ucapkan kepada semua kerana masih sudi bersama SBK d kala Diana sibuk nie.. Diana nie macam biskut eh? Kejap adaaa.. Kejaap tak adaaa... Tapi kekadang tu tenggelamnya lebih lama dari timbulnya kan.. Haih!! Maaf sesangat tau.. Keadaan sekarang nie masih tidak mengizinkan Diana online lelama.. InsyaAllah jika ada masa terluang sedikit pasti Diana akan online yer.. :)

Untuk entri nie tiada resipi yang akan d kongsikan bersama... Hanya nak tunjuk gambar macaroons yang telah gagal d buat nie jer.. Huhuuuu... Memang sediiih sesangat.. Kecewa tu tak ler sangat bila hubby.. anak²... mama... adik Diana memuji yang macaroons nie tersangaaat ler sedaapnya... Cuma rupanya jer jer yang tak menjadi... Rasanya Diana tau penyebabnya... :D. Diana nak cepat.. Jadi tak dapat tunggu sampai adunan macaroons nie sampai kering baru ler d bakar.. Semasa Diana sentuh dengan jari adunan nie masih lagi melekit kat jari.. Tapi masuk juga dalam oven.. Heeheee.. Salah siapa kan? Tanggung ler sendiri.. Nasib baik sedap.. Kalau tak.. Pasti Mr T yang kenyang.. :D.. Tapi tu biasa ler kan dalam dunia masak memasak nie.. Hehhee.. Kekadang tu menjadi.. Kekadang tu tak menjadi... Tak apa ler kan.. Lain kali cuba lagi dan lagi sampaiiii jadi... ^_^. Dan yang paling penting jangan memandai nak bakar semasa masih melekit lagi... Kena pasti kan kalau nak buat lagi nanti pada hari yang tak sibuk.. Hehhehee... Jadi.. Kita jamu mata jer ler dengan gambar macaroons yang tak menjadi nie... ^_^


~ Opss!!! Macarons eh? Hehehee... Kita pun selalu keliru.. Macarons vs Macaroons.... ^_^ ;)
Sebenarnya Diana nie ikut jer nama yang d beri kat resipi nie.. Resipi nie Diana ikut kat blog INI yang mana dia pun tulis Macaroons... Makanya kita pun ikut jer ler kan... Hiihiii... Rupanya silap yer... Terima kasih ler kepada Anon yang telah memperbetulkan kesilapan nie yer... ;). Sesangat menghargainya.. Sebab kalau tak... sampai bebila pun asyik tulis Macaroons jer kan kan kaaan.. :D. Terima Kasih... Tu ler yang Diana suka... Jika ada kesilapan Diana dalam blog nie.. Terus jer tegur yer... Jangan malu.. Jangan segan... Hehehe.. Diana memerlukan tunjuk ajar dari anda semua... ;).



Baca Selanjutnya / Read More...

Monday, April 23, 2012

~ Lemon Olive Oil Cake...


Assalamualaikum dan Salam penuh kerinduan kepada semua pengunjung SBK yang d sayangi.. Dah beberapa hari tak bersiaran... Memang terasa rindu sesangat kat semua orang... Ermm.. Rindu kat Diana tak? Hehehee... Tak der ler saja jer tanya.. gurau gitu kan... ^_^. 


Buat masa sekarang nie Diana masih lagi mengejar masa.. Eh jap... tapii mana boleh kejar masa kan? Hihiii.. Kejar macam mana pun memang tak terkejar jawapanya.. Cuma kita mesti selari dengan masa kan kan.. Bila sibuk melanda diri.. Tanggungjawab terhadap keluarga pasti masih d tangga teratas.. Tu ler prinsip diri Diana.. Dalam melayan kesibukan.. Sempat juga Diana buat kek lemon minyak zaitun nie untuk d makan semasa minum petang... Kek yang sangat mudah nak d sediakan.. Dan yang pastinya menepati citarasa kami sekeluarga..


Kat rumah nie memang Diana menggunakan minyak zaitun d dalam masakan harian Diana.. Kecuali untuk menggoreng dan masakan berempah kari memang Diana menggunakan minyak  masak yang lain.. Kalau memasak menu yang lain tu pastinya menggunakan minyak zaitun.. :). Jadi mungkin d sebabkan tu ler kenapa kami sekeluarga memang suka sangat makan kek nie kan.. Tapi memang betul tau.. Kalau ikut tekak kami nie memaaang kek nie sedap.. Kalau nak tau sedap ker tak.. nanti cuba ler buat eh.. Hehehee ^_^.. 


Sepatutnya resipi nie Diana buat siang tadi... Tapi tak sempat buat entri... Maaf tau.. Resipi nie Diana ambil dari blog Completely Delicious dan resipi nie berasal dari blog Epicurious... Terima kasih buat Annalise @ Completely Delicious kerana mengetengahkan resipi yang sedap nie.. Terima kasih juga buat tuan empunya resipi asal kek nie.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini yer.. Cuma ada sedikit olahan yang Diana buat... Dan Diana buat ikut cara Annalise.. Terima kasih.. Muahsss


:: Sumber Dari ~ Annalise @ Completely Delicious  ( TQ )
:: Adapted from Epicurious

Makes 1 loaf cake or 8 inch cake
Ingredients
3/4 cup olive oil*
1 large lemon
1 cup all-purpose flour
5 egg yolks
4 egg whites
3/4 cup plus 1 1/2 tablespoons sugar
1 cup powdered sugar

Method

  1. Preheat oven to 350 degrees F. Grease an 8 inch springform, or 9 x 5 inch loaf pan with olive oil and line with parchment paper. Grease the parchment paper and then dust with flour.
  2. Grate the lemon zest from the lemon ( 1 1/2 tsp ) and mix together with the flour in a medium bowl. Juice the lemon.
  3. In the bowl of a stand mixer fitted with a whisk attachment, beat together the egg yolks and 1/2 cup sugar at high speed until thick and pale, about 3 minutes. Reduce the speed to medium and slowly add the olive oil and 1 1/2 tablespoons of lemon juice ( mixture may appear separated ). Add the flour mixture and fold in gently with a wooden spoon or spatula.
  4. Spoon the batter into a large bowl and wash and dry the bowl and whisk attachment for the stand mixer. Add the 4 egg whites to the bowl of the stand mixer and beat on high speed with the whisk attachment until foamy. 
  5. Continue to beat on high, slowly adding 1/4 cup of sugar. Beat just to soft peaks. Fold the egg whites into the cake batter until just combined. 
  6. Pour into the prepared baking pan and sprinkle with the remaining sugar.
  7. Bake until a toothpick inserted into the center comes out clean, about 45 minutes. Cool for 10 minutes in the pan, then remove to a wire rack to cool completely.
  8. Prepare the glaze by whisking together the powdered sugar 1 tablespoon of the fresh lemon juice. Add more lemon juice if necessary to get the desired consistency. Pour over the cooled cake.
  9. *I’ve exclusively used extra-virgin olive oil in this cake, but from a very standard grocery store brand, nothing expensive or fancy. Epicurious indicates that both extra-virgin and regular olive oil produce great results.

Diana juga bubuh lemon filling dan blueberry filling kat kek nie.. Lepas tu setelah kek masak Diana tuangkan glaze dan taburkan buah anggur d atasnya.. Jika nak guna strawberry ker... atau apa² jer ler buah segar pun boleh.. Tu terpulang ler pada citarasa masing².. Nak biarkannya macam resipi asal pun sedap.. Diana pernah buat juga yang tak bubuh lemon dan blueberry filling tu.. Cuma buat glaze nya tu... Puuun sedaaap tau... :)






Baca Selanjutnya / Read More...

Thursday, April 19, 2012

~ Rustic Apple Tart...


Assalamualaikum dan bertemu kembali d entri ke 2 untuk hari nie... Ermm.. Sekarang nie cuaca kat labuan memang kurang elok.. Boleh d katakan hari² hujan.. tak kira ler siang atau malam hari.. Jadi kepada sesiapa yang memandu tu berhati² tau.. Jalan yang licin dan penglihatan yang terhad semasa hujan lebat nie memang sukar kepada pemandu².. Kesabaran pun menjadi keutamaan juga tu kan kan.. ;)


Hari tu Diana pernah beritahu yang Diana tergoda sesangat tengok Rustic Apple Tart kat blog Akak Sha kan... Godaaan tu memang sampai ke malam dan bersambung pula ke siang hari.. Adeeh!!! Bagai terasa² keenakannya kat tekak nie dan terbayang² rupa apple tart tu... Heeheee :D.. Nak tak nak kena buat juga walaupun ada kerja yang menanti.. Macam mengidam ler pula eh.. Hahaaaa.... 


Sememangnya epal ada kat peti sejuk tu.. Jadi keinginan nak menikmati Rustic Apple Tart nie semakin ler berganda²... Maka buat juga ler kan... Kebetulan daughter ada kat rumah nie boleh ler tolong Diana kan... Jadi nak siapkannya pun lebih cepat dengan adanya bantuan daughter.. Kalau hanya Diana seorang memang lambat ler nak siapnya bila buat semasa tengah ada kerja lain yang menanti kan.. :)


Cuma... Cumaaaa... Tolong abaikan kehodohan tart crust yang Diana buat tu yer.. Heeheee ^_^... Diana memang kurang reti lagi bab buat pie dan tart nie.. Nie ler pertama kali Diana buat Rustic Apple Pie nie tau... Tu ler sebab kenapa rupa tart nie tak cantik kot... Lagi pun Diana simpan adunan doh tu agak lama dalam peti ais tu.. Tu ler kan siapa suruh buat semasa tengah sibuk dengan kerja lain... Hehhee.. Namuuuun.... Kecantikannya tu terserlah ketika menikmati gigitan pertama taau... Tersangat ler sedapnya tart crust tu... Kami semua suka makan... Daughter puji sambil tambah dan tambah lagi... ;). Irfan tak payah cerita ler kan.. Belum habis lagi sepotong tu dah tambah sepotong lagi... Hihii.. 


Rustic Apple tart nie Diana hidang bersama biji gajus panggang cincang, biji labu panggang cincang dan kacang pistachio cincang.. Diana sapu juga dengan sedikit jem oreng yang telah d panaskan... Ermm.. Untuk inti apple tu.. Diana lupa salin hari tu kat blog Akak Sha.. jadi Diana buat jer ler seperti yang pernah Diana buat dulu... Boleh yer Akak Sha... Ampun akak sebab lupa pula salin.. cuma salin resipi tart crust nya jer.. 


Terima kasih buat Akak Sha kerana sudi berkongsi resipi yang sedaaap nie... Izinkan Diana kongsikannya kat sini pula yer akak... Terima kasih akak.. Muahsss 


~ Untuk Kulit Pastri

Bahan²
200 gm mentega sejuk _ dipotong dadu
260 gm tepung gandum
1 sudu besar gula kastor
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar susu segar

Cara²
  1. Masukkan kesemua bahan ke dalam food processor dan putar hingga sebati.
  2. Adunan tidak perlu diuli.
  3. Kemudian masukkan adunan ke dalam plastic wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 20 minit.
  4. Torakkan adunan dan aturkan inti buah epal di atasnya ( Rujuk di bawah untuk resipi inti epal ).
  5. Lipat tepi doh pastri dan bakar di dalam oven pada suhu 170°C selama 20 - 25 minit atau sehingga keperangan ( Diana taburkan 1 tbsp gula pasir di atas tart sebelum dibakar ).
  6. Angkat dan sejukkan.
  7. Jika ingin mendapatkan warna pastri kekuningan dan cantik, bolehlah spraykan dengan sedikit air dan bakar lagi selama 5 minit.
** Diana sapukan atas inti epal tu setelah tart masak dengan jem oren yang telah di panaskan dan taburkan di atasnya dengan cincangan biji gajus panggang, biji labu panggang  dan pistachio sebelum dihidang.




~ Untuk Inti Epal

Bahan²
3 biji epal _ dikupas kulitnya, buang mempulur dan dipotong baji _ gaul dengan sedikit garam

Bahan² Sos
1 cawan light brown sugar
1 sudu besar mentega
1 batang kulit kayu manis
1/2 sudu teh serbuk buah pala
4 sudu besar gula pasir

Cara²
  1. Masak di atas api sederhana hingga gula larut.
  2. Masukkan epal dan sentiasa dikacau hingga epal lembut.
  3. Angkat dan sejukkan.
  4. Sedia untuk digunakan.



** CARA DIANA PULA ::  Diana guna resipi epal kat bawah nie yer... Nie kes terlupa salin resipi inti epal kat blog Akak Sha hari tu.. tu yang buat ikut resipi yang pernah Diana buat dulu... Resipi nie pernah Diana kongsikan kat  SINI dulu yer... Cuma Diana tambah ground mixed spice sedikit..

Bahan²
2 tbsp mentega
4 biji epal _ dikupas kulitnya dan di hiris nipis
1/2 tsp serbuk kayu manis
1/4 tsp ground mixed spice
4 tbsp air 
4 tbsp gula kastor
1 tbsp gula perang

Cara²
  1. Panaskan mentega dan masukkan epal serta cinnamon powder... Goreng sehingga wangi.
  2. Kemudian masukkan kesemua baki bahan² di atas dan masak di atas api kecil sehingga ianya garing.
  3. Angkat dan biarkan ianya sejuk sebelum digunakan.


Baca Selanjutnya / Read More...

~ Nasi Yogurt...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Alhamdulillah hari nie sempat untuk Diana bersiaran... Semalam memang tak sempat sebab sibuk yang teramat sangat... Memang tak larat dah nak online.. Fb pun sekadar jenguk melalui hp jer... Email pun banyak yang Diana terlepas pandang.. Huhuuu... Maaf sesangat tau...


Baik ler tanpa membuang masa.. Terus jer kita tengok resipi Nasi Yogurt cara Diana nie.. Nasi nie Diana gandingkan bersama Ayam Goreng Tomato Berlada hari tu.. Resipi nie Diana buat ikut citarasa keluarga Diana yer.. Jom tengok resipinya..

Bahan²
3 cawan beras basmati _ dicuci dan toskan
100 gm mentega _ ( Nak guna minyak sapi pun boleh )
4 cawan air
1 cawan susu cair
4 tbsp yogurt ( perisa asli )
1 helai daun pandan _ disiat dan disimpul
2 ulas bawang putih _ d tumbuk
1 inci halia _ ditumbuk
1 batang serai _ dititik
1 tsp minyak zaitun
2 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 kiub pati ayam Maggi
Garam secukup rasa

Cara²
  1. Panaskan mentega / minyak sapi dan minyak zaitun di dalam kuali dan tumis bawang putih dan halia hingga sedikit garing.
  2. Kemudian masukkan serai, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang dan daun pandan. Tumis hingga wangi.
  3. Tutupkan api dan tuang ke dalam periuk nasi elektrik yang berisi beras.
  4. Masukkan juga air, susu cair, yogurt, kiub pati ayam dan garam. Gaul rata.
  5. Masak nasi seperti biasa.
  6. Setelah nasi masak biarkan seketika sebelum digemburkan.
  7. Makan bersama lauk kegemaran.





Baca Selanjutnya / Read More...

Tuesday, April 17, 2012

~ Ayam Goreng Tomato Berlada...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... Hari nie Diana nak kongsikan 1 resipi dari dapur Akak Sha @ Shahriah.. Semua orang pasti kenal dengan Akak Sha kan... Akak nie lebih d kenali d kalangan peminat MasterChef Malaysia kat rumah nie sebagai peserta yang sentiasa tampil cantik... ^_^.. Kalau sebut nama pasti ada yang berfikir dulu nanti.. Tapi bila kata akak yang cantik tu... pasti dorang kata ooo yang tu... Hehehee... 


Diana tau blog Akak Sha dari Izah... Terima kasih Izah :)... Kepada sesiapa yang belum pernah singgah kat blog Akak Sha boleh ler jenguk kat SINI yer.. Banyak resipi menarik yang pastinya akan menggoda anda semua... Tadi baru jer tergoda dengan Rustic Apple Tart kat sana tau... Nampak sesangat ler sedaaapnya... ;).


Ok ler kita cerita pula tentang resipi Ayam Goreng Tomato Berlada nie... Salah satu menu kami semalam... Diana gandingkan dengan Nasi Yogurt... Memang sedaaap!!! Anak² semua puji sedap... Hubby pun gitu.. Selepas mereka puji tu.. Baru Diana beritahu yang nie Diana ikut resipi Akak Sha... Hehehee... Mana boleh beritahu awal² kan... ;). Buat Akak Sha .. Terima kasih kerana sudi berkongsi resipi yang sedaap nie... Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini yer akak... Dan ada sedikit bahan yang Diana tambah mengikut citarasa keluarga.. Halal yer akak... Terima kasih.. Muahsss 



Bahan² A ( Dikisar )
1 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 batang serai
20 tangkai cili kering
1 biji buah keras

Bahan² B
1 ekor ayam _ kerat 16 ( Diana guna dalam 1 kg ayam )
1 mangkuk sos tomato _ ( Diana guna 3/4 cawan sos tomato Maggi )
1 biji tomato _ dipotong dadu
1 biji tomato _ dihiris untuk hiasan
Minyak untuk menggoreng

Bahan² Yang Diana Tambah
1 biji bawang besar _ dibelah 2 dan hiris 
Daun sup _ dihiris  
Serbuk kunyit
Garam 
Gula

Cara²
  1. Gaulkan ayam bersama sedikit serbuk kunyit dan garam. 
  2. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng ayam sekejap. Angkat dan toskan. Ketepikan.
  3. Di dalam kuali yang lain.. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan² kisar hingga garing.
  4. Kemudian masukkan ayam, tomato dadu dan sos tomato ( Diana bubuh juga perencah pati ayam dan sedikit gula ).
  5. Gaul rata dan sesuaikan rasa.
  6. Tutup kuali dan biarkan hingga ayam masak.
  7. Masukkan hirisan bawang besar dan masak seketika.
  8. Angkat dan hidangkan bersama hirisan tomato dan daun sup.








Baca Selanjutnya / Read More...