Tuesday, July 31, 2012

~ Ayam Mentega Udang Kering...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...  Alhamdulillah.. Bersua lagi kita di alam maya pada entri kali nie.. Diana mohon ampun dan maaf kerana masih belum sempat BW serta aktif berblog seperti biasa... InsyaAllah sedikit masa lagi jika diizinkan pasti SBK akan aktif seperti biasa... Terima kasih kepada semua yang sudi singgah dan memberi komen kat SBK nie walaupun tuan rumahnya tiada.. Terima kasih.. Sayang anda semua.. 


Baik ler tanpa membuang masa.. apa kata kita terus jer tengok resipi terbaru dari SBK untuk kali nie.. Ayam Mentega Udang Kering nie Diana masak beberapa hari yang lepas.. Mungkin kepada sesiapa yang inginkan kelainan dalam citasa untuk menu ayam nie.. Boleh ler mencubanya.. Anda boleh ler mengolah mengikut citarasa keluarga anda yer.. tiada masalah pun.. :). Diana harap menu terbaru dari SBK nie akan memenuhi citarasa kepada pengemar udang kering dan ayam.. InsyaAllah.. :). Selamat mencuba... ;)


Bahan²
550 gm isi ayam _ ( Diana guna peha ayam yang dibuang kulit dan tulangnya )
1 biji bawang besar _ 1/2 biji dipotong dadu halus dan 1/2 biji dihiris menyerong
4 ulas bawang putih _ dicincang
3 tangkai daun kari _ dihiris / dicincang
3 biji cili padi _ dihiris / ditumbuk _ ( boleh dikurang atau ditambah mengikut citarasa masing² )
2 biji telur _ dipukul ringan
Segenggam udang kering _ direndam dalam air panas, toskan dan ditumbuk kasar
50 gm mentega
Minyak untuk menggoreng

Bahan² A ( Bahan Perap )
1 tbsp sos tiram Maggi
1/2 tbsp sos lada hitam Maggi
1 tbsp sos cili Maggi
1/2 tsp seasoning maggi
1 tsp gula 
1/2 tbsp tepung jagung
1/2 tsp ubi kayu
1/2 tbsp tepung beras 
1 tsp daun basil kering
1/2 biji telur yang dipukul ringan

Bahan² B
1 1/2 tbsp sos cili Maggi
1 tbsp sos tomato Maggi
Gula melaka secukup rasa
Garam jika perlu


Cara²
  1. Gaulkan isi ayam bersama bahan² A ( bahan perap ) dan perap selama 1 jam ( Diana perap 1 1/2 jam, lebih lama kita perap lebih elok ). 
  2. Kemudian goreng ayam hingga masak. Angkat dan ketepikan.
  3. Cairkan mentega di dalam kuali. Setelah mentega panas masukkan 2 biji telur yang telah dipukul ringan ( buat seperti kita buat untuk udang mentega ). Setelah garing angkat dan toskan. Ketepikan.
  4. Di dalam kuali yang sama, masukkan bawang putih dan bawang besar yang dipotong dadu. Tumis hingga wangi.
  5. Kemudian masukkan udang kering serta cili padi dan tumis lagi hingga garing.
  6. Setelah itu masukkan daun kari dan tumis seketika.
  7. Masukkan bahan² B dan tumis hingga pecah minyak.
  8. Masukkan ayam goreng tadi dan hirisan bawang besar. 
  9. Gaul dan masak seketika.
  10. Masukkan telur goreng dan gaul rata.
  11. Angkat dan hidang bersama nasi putih panas.


Baca Selanjutnya / Read More...

Tuesday, July 24, 2012

~ Mee Goreng Udang Kering...


Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua.... Diana ingin mohon ampun dan maaf sebab belum ada kesempatan untuk BW dan terima kasih kerana masih sudi meninggalkan komen dan singgah kat dapur Diana nie... InsyaAllah setelah sembuh sepenuhnya Diana pasti akan aktif seperti biasa... Maaf sesangat tau..

::  Mee Mat Salleh.. Yang nie kira Mee Sanggul gitu ler kan  ::

Baik ler... Untuk entri kali nie Diana tak nak banyak membebel... Terus jer kita tengok resipi yang dah lama tertunggak nie... Resipi simple jer sebenarnya... Resipi nie mengikut selera bebudak kat rumah Diana nie.. Irfan suka makan mee goreng nie... Jom selongkar resipinya...


Bahan²
2 bungkus Mee Sanggul Mat Salleh ( 100 gm sebungkus ) _ dimasak seperti arahan pada bungkusan
2 ulas bawang merah _ dicincang
4 ulas bawang putih _ dicincang
2 biji cili padi _ ditumbuk
2 biji telur
Segenggam udang kering _ direndam dalam air panas dan tumbuk kasar
1 tsp sos ikan
Kicap pekat manis Cap Ayam secukup kegunaan
Sedikit gula
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Sedikit air

Cara²
  1. Masak mee seperti arahan pada bungkusan. Toskan. Gaulkan dengan sedikit kicap pekat manis. Ketepikan
  2. Kemudian panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan pecahkan telur sebiji demi sebiji. Goreng telur hingga masak. Angkat dan ketepikan.
  3. Di dalam kuali yang sama, tambahkan sedikit minyak jika tidak mencukupi. Masukkan bawang merah, bawang putih serta cili padi dan tumis hingga sedikit garing.
  4. Masukkan udang kering dan sedikit gula. Tumis lagi hingga garing.
  5. Setelah itu masukkan mee dan sedikit air. Gaul rata.
  6. Masukkan perencah pati ayam, sos ikan dan garam secukup rasa.
  7. Goreng sehingga garing.
  8. Sesuaikan rasa dan masukkan telur goreng tadi. 
  9. Angkat dan hidang.


Baca Selanjutnya / Read More...

Friday, July 20, 2012

~ Nasi Goreng Ikan...


Assalamualaikum dan Salam Rindu kepada semua pengunjung SBK yang disayangi lagi dikasihi... Alhamdulillah, Syukur kepadaNya kerana masih diberi kesempatan untuk kita bertemu kembali di alam maya nie... Apa khabar semua? Doa dan harapan Diana moga semuanya sentiasa sihat sejahtera hendaknya... Dah lama SBK nie menyepi tanpa entri terbaru... Ya Allah! Rindunya Diana kepada semua orang... Rindu nak BW... Rindu nak blogging... Hanya Allah saja yang tahu bagaimana perasaan Diana...Tapi akhirnya hari nie Diana berpeluang juga kembali kat SBK nie..



Diana mohon ampun dan maaf kerana tak dapat membalas email dan memenuhi beberapa tawaran yang meminta beberapa resipi dari SBK nie.. Diana harap pihak tersebut jangan berkecil hati sebab Diana ada sedikit masalah dan kurang sihat buat masa tu.. Sekarang nie pun Diana masih belum sihat sepenuhnya.. InsyaAllah jika masih sudi berkerjasama dengan Diana.. Akan Diana penuhi permintaan tersebut... Maaf dari Diana sekali lagi di atas kesukaran tu.. Memang Diana sedih sesangat kerana tak mampu untuk penuhinya... Maaf sekali lagi dari Diana..




Dikesempatan nie juga Diana ingin memohon kemaafan seandainya ada yang terkasar bahasa.. tersilap duga sepanjang persahabatan kita di alam maya nie... Salam Ramadhan buat semua yang beragama Islam dari Diana... Moga kedatangan Ramadhan kali nie akan memberikan lebih keberkatan kepada kita semua... 


Baik ler... Seperti yang Diana maklumkan kat fb Diana akan buat entri baru kemarin.. Namun ada sedikit masalah dengan blog nie.. Macam merajuk pula blog nie kat Diana.. Huhuuu... Diana tak dapat nak buat entri... Adeeeh!!! Nasib baik tak lama merajuk kan.. Alhamdulillah... Lewat malam semalam dapat buat tapi tak sempat nak publish.. :).. Pagi nie dapat juga Diana kongsikan resipi yang Diana ambil dari dapur Akak Nor cayang... Nasi Goreng Ikan nie memang sedap.. Anak² Diana suka sangat makan.. Siap tambah banyak kali.. Sampai tak cukup masa tu.. Heehee.. Diana pun makan sikit jer sebab nak bagi anak² makan.. Memang sedap! Tak puas makan masa tu.. Pasti nak buat lagi nanti.. InsyaAllah.. Terima Kasih buat Akak Nor kerana sudi berkongsi resipi yang sedap nie.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini yer akak.. Terima kasih... Muahsss  




:: Resipi Oleh ~ Akak Nor @ Secubit Garam  ( TQ )


Bahan² 
2 cawan beras * _ tanak hingga masak dan sejukkan
3 ekor ikan selar / selayang / kembung
3 sudu besar cili mesin _ Diana bubuh sedikit sahaja sebab anak
² tak tahan pedas
1 biji bawang besar _ dimesin 
2 ulas bawang putih _ dimesin
3 sudu kicap manis _ Diana guna Sos Pedas Berkicap Agromas secukup rasa
2 sudu besar sos tiram 
1 biji telur
Kacang botol / kacang panjang _ dihiris
Garam
Sedikit gula
Minyak

1 sudu kecil pati ikan bilis Tumix _ Diana tambah

Cara
² 

  1. Goreng ikan yang sudah disapu dengan sedikit garam hingga masak.
  2. Perisi ikan dan ramas / tumbuk hingga lumat. Ketepikan.
  3. Panaskan minyak, kemudian tumis cili mesin hingga garing.
  4. Masukkan bawang yang sudah dimesin tadi, dan goreng lagi hingga pecah minyak.
  5. Masukkan kicap, sos tiram, garam dan sedikit gula.
  6. Pecahkan telur dan pukul sedikit dengan garfu dan masukkan ke dalam kuali.
  7. Masukkan juga ikan yang sudah dihancurkan.
  8. Kacau sebati, kemudian masukkan nasi yang sudah dilerai²kan.
  9. Masukkan juga kacang botol atau pun kacang panjang yang sudah dihiris.
  10. Kacau goreng hingga rata dan biarkan masak seketika.
  11. Angkat dan hidangkan.
  12. Sedap dimakan bersama keropok ikan dan hirisan timun.
  13. Untuk rasa yg lebih pedas bolehlah tambah hirisan cili padi

* cawan rice cooker






Baca Selanjutnya / Read More...