~ Entri asal dibuat pada : November 26, 2013...
SPICY DICED CHICKEN
Bahan-Bahan 
- 2 keping paha ayam _ buang kulit dan tulangnya
 - 20 tangkai cili kering
 - 2 ulas bawang putih _ dihiris kasar
 - 1 biji bawang besar _ dipotong dadu
 - 1 biji capsicum hijau _ dipotong dadu
 
Bahan-Bahan Perap
- 1 tsp seasoning Maggi
 - 1/2 tsp karamel pekat klasik Loon Kee
 - 1 ulas bawang putih _ ditumbuk
 - 1 tsp gula
 - Garam secukup rasa
 - 1 tsp 5 spice powder
 - 1/2 tsp pati ayam Tumix
 - 1 biji telur
 - 2 tbsp tepung jagung
 
Bahan Sos
- 2 tbsp sos plum
 - Sedikit gula
 - Perencah pati ayam secukup rasa
 
Cara-Cara 
- Isi ayam dipotong dadu dan campurkan bahan-bahan perap. Gaul rata dan perap selama sekurang-kurangnya 30 minit ( lagi lama lagi baik ).
 - Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng ayam sehingga masak kekuningan. Angkat dan ketepikan.
 - Di dalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak. Goreng capsicum selama 20 saat. Angkat dan ketepikan.
 - Masukkan bawang besar dan goreng selama 20 saat. Angkat dan ketepikan.
 - Masukkan bawang putih dan tumis sehingga wangi. Kemudian masukkan cili kering dan goreng sehingga cili kering berubah warna.
 - Masukkan ayam goreng dan bahan-bahan sos. Gaul rata dan sesuaikan rasa.
 - Akhir sekali masukkan capsicum dan bawang besar.
 - Angkat dan sedia untuk dinikmati bersama nasi putih panas.
 




2 comments:
Salam Diana. Lama sungguh tak dtg blog ni sejak Diana bercuti dulu. Ke akak yg cuti lama..hehe.
nmpk sgt myelerakan..
Post a Comment