Bersua kembali di entri kali ini.. Resipi asal menggunakan kacang tanah tetapi Diana gantikan dengan kacang gajus. Alhamdulillah sedap.. Jom semak resipinya...
:: Sumber ~ Akak Azlita @ Masam Manis  &  HaSue @ I Love My Life  ( TQ )
KACANG RUGGET  
 Bahan-Bahan
- 500gm kacang tanah _ ( Diana gantikan dengan kacang gajus )
 - 1 biji telur
 - 1 1/2 inci halia
 - 5 ulas bawang putih
 - 2 cawan tepung beras
 - 2 sudu mkn serbuk cili atau serbuk lada sulah
 - 1 cawan air
 - 2 biji cili merah / cili kering
 - Gula secukup rasa
 - Garam secukup rasa
 
Cara-Cara
- Mula-mula bersihkan kacang , cuci dan toskan airnya hingga kering.
 - Lepas itu kita tumbuk atau kisar, bawang putih, halia dan cili . Ketepikan.
 - Dalam mangkuk yang besar, satukan tepung beras, serbuk cili, garam dan gula secukup rasa, telur dan bahan yang kita kisar tadi.
 - Gaul semua bahan hingga rata.
 - Tambahkan air sedikit demi sedikit, hingga adunan bergaul sempurna.
 - Lepas itu kita masukkan kacang tanah yang sudah dicuci dan ditoskan tadi. Gaul rata.
 - Panaskan minyak dengan api yang sederhana dan goreng kacang hingga kekuningan dan masak.
 - Kacau senantiasa supaya kacang tidak melekat-lekat dan tidak hangus.
 - Bila kacang sudah kekuningan, angkat dan toskan minyaknya.
 - Simpan kacang di dalam bekas kedap udara.
 
** NOTE ~ Pastikan anda menggunakan api sederhana supaya kacang yang digoreng itu masak dengan sempurna.







