Monday, August 25, 2014

~ Mango Casablanca...

Diana @ Melley Mey | 8:21 AM |




Assalamualaikum dan Salam Sayang.... Bertemu kembali di entri Mango Casablanca yang sangat sedap ini... Resipi Diana ikut dari blog Akak Amie ... Memang sudah lama sangat tergoda dengan Mango Casablanca ini.. Tapi minggu lepas baru ada kesempatan membuatnya... Memang berbaloi mencuba tau... 

Buat Akak Amie... Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya akak... Terima kasih akak.. :)

Kepada sesiapa yang ingin mencubanya.. Bolehlah semak resipinya di bawah ya...





:: Sumber ~ Akak Amie @ Amie's Little Kitchen  ( TQ )



Bahan-Bahan
  • 27 keping Biskut Cream Crakers
  • 1 kg mangga masak ranum _ kupas kulit dan hiris nipis
  • 250 gram Philadelphia Cream Cheese
  • 2 tin ( 300gram setiap 1 tin ) Nestle Cream _ ( Diana hanya bubuh 2 tin Nestle cream, 170gm setiap 1 tin )
  • 1/2 cawan whipping cream _ ( Diana tambah )
  • 300ml Sweeted Cream _ boleh gunakan sukatan sendiri untuk rasa manis yang dikehendaki
  • Susu cair _ pilihan ( Amie tidak gunakan ) _ Diana tidak bubuh
  • Susu segar secukup kegunaan _ Diana tambah
  • Bekas persegi ukuran 8" X 8" 

Cara- Cara
  1. Pukul Cream Cheese, Nestle Cream, whipping cream ( jika anda menggunakannya ) dan Sweeted Cream menggunakan mixer sehingga kembang.
  2. Ambil satu senduk besar campuran krim di atas dan tuang  merata di bahagian dasar bekas persegi.
  3. * Langkah ini Diana tambah  ~ Celup biskut ke dalam susu segar sekejap, jangan sampai ianya lembik ya. 
  4. Susun 3x3  biskut berjumlah 9 keping.
  5. Tuangkan satu senduk campuran krim dan sapu merata di atas susunan biskut.
  6. Susun kepingan hirisan mangga di atasnya.
  7. Tuangkan satu senduk lagi campuran krim dan sapu merata di atas susunan biskut.
  8. Susun lagi 3x3  biskut sebanyak 9 keping.
  9. Ulangi langkah 4, 5 dan 6 sehinggalah habis 27 keping biskut.
  10. Tuangkan lebih sedikit campuran krim ke atas kepingan biskut yang terakhir.
  11. Tutup bekas persegi tadi dan masukkan ke dalam peti sejuk. Sekiranya ingin dinikmati segera, bolehlah simpan di bahagian beku selama 1 jam tetapi sekiranya tidak untuk segera dimakan, bolehlah simpan di bahagian bawah sahaja sehingga sejuk.
  12. Keluarkan bekas dari peti sejuk dan potong untuk dinikmati.














1 comments:

mai has said... Reply

huhuh sedapnye...saya dh boring dgn tiramisu...nk try ni plak!:-)