Thursday, January 23, 2014

~ Sate Lilit Daging ...

Sheery Dream Cakes | 7:57 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ini kita ke Bali pula ya.. B A L I , sebuah pulau yang menarik untuk dikunjungi dan salah satu tempat yang kaya dengan budaya, tradisi juga makanannya.. Jika hanya seminggu berada di Bali memang tidak mencukupi.. Kena duduk lama sikit jika hendak menikmati keindahan dan makanannya.. Utamanya kepada penggemar makanan... ;). Jika Diana rindu hendak makan masakan Bali, Diana akan berkunjung ke sebuah blog ini tau.. Di sana anda boleh cuba pelbagai resipi Indonesia.. Jika hendak singgah di blog beliau.. Boleh klik di SINI .. Yang bestnya.. resipi dari Bali juga ada.. Ira Rodrigues, pemilik blog tersebut juga tinggal di Bali, Indonesia.. Jika hendak tengok terus resipi dari Bali boleh tengok di SINI  .. Terima kasih buat Ira :) 

Sebelum kita semak resipi Sate Lilit Bali.. Apa kata kita tengok dulu beberapa gambar yang pernah Diana ambil ketika di Bali dulu...






Oleh kerana rindu sangat hendak makan Sate Lilit.. Maka kena lah buat sendiri kan... Lagi-lagi kami yang tinggal di W.P.Labuan ini.. Mana lah hendak dicari restoran yang menyediakan menu dari Bali.. Jika teringin hendak makan.. buat sahaja lah kan .. :). Cuma mungkin tidaklah sama 100 % rasa dengan sate lilit yang asli.. Sekurang-kurangnya terubat jugalah rindu hendak makan sate lilit Bali ... Resipi yang Diana kongsikan di bawah ini merupakan resipi olahan Diana mengikut selera keluarga.. Jom kita tengok resipinya pula...


SATE LILIT DAGING 


Bahan-Bahan A ( dikisar menggunakan food processor )
  • 450 gm daging batang pinang / isi ayam _ dipotong kecil
  • 6 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 inci kunyit hidup
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • 4 batang serai 
  • 5 - 10 biji cili padi _ boleh dikurang atau ditambah mengikut selera masing-masing
  • 2 batang daun sup
  • 1 tsp serbuk ketumbar
  • 1/2 tsp serbuk jintan putih
  • 1/2 tsp serbuk jintan manis
  • 1/2 tsp serbuk cili
  • Sedikit lada hitam

Bahan-Bahan B
  • 1 tsp perencah pati ayam Tumix
  • 2 tsp madu
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula
Bahan-Bahan C
  • Serai ( direndam seketika terlebih dahulu ) atau pencucuk satay bersaiz lebar secukup kegunaan
  • Minyak masak 




Cara-Cara
  1. Satukan bahan-bahan A ( bahan yang dikisar ) bersama bahan-bahan B hingga rata.
  2. Kemudian ambil sedikit adunan daging tadi dan kepalkan pada batang serai atau pada pencucuk satay. Buat sehingga semua adunan daging habis.
  3. Panaskan pemanggang dan spray / oles sedikit minyak. Kemudian susun satay di atas pemanggang. Panggang satay hingga masak ( masak dengan sentiasa membalikkan satay ) Spray / oles juga sedikit minyak pada satay jika suka. Pastikan ianya tidak terlebih masak.
  4. Hidang ketika ianya masih panas bersama kuah kacang / sambal kicap atau sambal dan salad kegemaran anda. 







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, January 20, 2014

~ Sesame Honey Roasted Chicken Chop | Tanpa Resipi...

Sheery Dream Cakes | 8:49 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Hari ini tiada resipi untuk dikongsikan bersama… Hanya beberapa gambar Sesame Honey Roasted Chicken Chop sahaja untuk tontonan anda semua.. 

Resipinya Diana ikut dari Buku Masakan Famous Cuisine, prosperous year .. Cuma banyak juga bahan yang Diana olah mengikut selera keluaga.. Diana tidak ikut 100% resipi di dalam buku tersebut..









BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, January 17, 2014

~ Kek Batik Nutella Cream Crackers...

Sheery Dream Cakes | 8:49 PM | Be the first to comment!


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... Moga hari ini semuanya sihat sejahtera hendaknya.. Baiklah.. Entri kali ini Diana ingin kongsikan resipi Kek Batik Nutella Cream Crackers.. Tidak banyak bezanya dari resipi-resipi kek batik yang lepas sebenarnya.. Cuma kali ini Diana bubuh nutella dan cerelac... 

Ok lah.. jom kita semak resipinya.



KEK BATIK NUTELLA CREAM CRACKERS  


Bahan-Bahan
  • 6 biji telur
  • 250 gm mentega
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 1/4 cawan gula kastor _ boleh dikurangkan
  • 1 cawan milo
  • 1 cawan Nestle cerelac ( gandum & madu )
  • 1/2 cawan susu pekat 
  • 6 tbsp nutella 
  • Nutella secukupnya untuk melapis kek
  • Cream Crackers Hup Seng secukupnya 

Cara-Cara
  1. Pukul gula bersama mentega hingga kembang.
  2. Kemudian  masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
  3. Masukkan susu pekat dan pukul lagi.
  4. Tambahkan tepung gandum, milo dan cerelac. Pukul adunan sehingga sebati.
  5. Masukkan 6 tbsp nutella dan pukul sebati.
  6. Masak adunan menggunakan kuali sehingga adunan pekat. ( Boleh tengok  DI SINI cara memasaknya ).
  7. Tutupkan api dan ketepikan.
  8. Sediakan loyang yang telah dilapis dengan aluminium foil dan letakkan sedikit adunan kek tadi. Ratakan.
  9. Kemudian susun cream crackers di atasnya. Sapukan nutella di seluruh cream crackers dan lapis lagi dengan sedikit adunan kek. Ratakan.
  10. Ulang langkah no.9 sehingga adunan habis.
  11. Simpan di dalam peti sejuk sebelum dipotong.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, January 15, 2014

~ 101 Resipi Menggunakan Pemanggang Ajaib...

Sheery Dream Cakes | 2:30 PM | | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sayang buat semua...

Hari ini Diana hendak kongsikan gambar kek coklat yang dimasak oleh anak Diana, Er-er dan anak saudara Diana, Ery... Wah bukan main rajin lagi mereka malam tadi.. Sanggup buat kek coklat ini waktu malam... Kenapa?


Ini lah sebabnya... Hehehee.. Buku 101 Resipi menggunakan Pemanggang Ajaib... Terima kasih buat Chef Akak Hanieliza kerana menghasilkan buku ini... Isi kandungannya memang best tau.. Banyak resipi yang menarik dan berbaloi untuk dicuba... Resipi yang mudah dan sedap!! Pasti ramai yang sudah memiliki buku ini kan... Ermm.. Kepada sesiapa yang belum memiliki buku ini, apa tunggu lagi... Jom lah beli ya.. 


Nampak tak betapa lembut dan lembabnya kek coklat ini? Ini lah salah satu resipi yang terdapat di dalam buku Buku 101 Resipi menggunakan Pemanggang Ajaib tu... Kan dah cakap dah tadi... Memang berbaloi-baloi memiliki buku ni... :). 








BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, January 8, 2014

~ Ayam Gulung Lada Hitam...

Sheery Dream Cakes | 2:00 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sayang… 

Hari ini satu lagi resipi ayam yang dikongsikan bersama anda semua... Tanpa membuang masa lagi.. Apa kata kita terus sahaja semak resipinya... 


AYAM GULUNG LADA HITAM  


Bahan-Bahan
  • 1 keping paha ayam _ Buangkan kulit dan tulangnya ( Jika hendak guna bahagian dada ayam pun boleh )
  • Lobak merah secukup kegunaan _ hiris dan potong memanjang 
  • Ubi kentang _ hiris dan potong memanjang
  • Kuning telur secukupnya _ dipukul ringan
  • Tepung jagung secukupnya

Bahan-Bahan Perap
  • 1/4 tsp minyak bijan
  • 1/2 tsp sos tiram Maggi
  • 1/2 tbsp tepung jagung
  • 1 biji kuning telur
  • Serbuk lada hitam
  • Lada berperisa Aji Shio
  • Sedikit gula dan garam

Bahan-Bahan Sos
  • 2 ulas bawang putih _ dicincang halus
  • 1 tbsp sos tiram
  • 2 tbsp sos lada hitam Life 
  • 2 tbsp sos cili Maggi
  • 4 tbsp air atau secukupnya mengikut citarasa masing-masing
  • Garam dan gula jika perlu


Cara-Cara
  1. Potong isi ayam kepada beberapa kepingan kecil. 
  2. Gaulkan ayam bersama bahan-bahan perap hingga rata. Kemudian ambil sekeping isi ayam dan susun diatasnya lobak merah dan ubi kentang. Gulung ayam dengan kemas. Ikat dengan tali ( ikat biasa-biasa sahaja sebab ianya hanya untuk mengekalkan bentuk ayam tersebut ). Buat sehingga habis dan perap ayam selama 30 minit.
  3. Bukakan pengikatnya dan celup ayam ke dalam kuning telur.
  4. Saluti ayam dengan tepung jagung dan goreng di dalam minyak yang panas sehingga ayam masak kekuningan.
  5. Angkat ayam dan ketepikan.
  6. :: Untuk sosnya ~ Panaskan sedikit minyak di dalam kuali / periuk dan tumiskan bawang putih hingga wangi.
  7. Kemudian masukkan bahan-bahan sos yang selebihya. Biarkan ianya mendidih dan sesuaikan rasa.
  8. Tutupkan api dan masukkan ayam gulung tadi. Gaul sehingga ayam bersalut rata dengan sos.
  9. Taburkan lada hitam yang ditumbuk di atasnya ketika menghidang.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, January 5, 2014

~ Cream puff / Eclairs / Profiteroles...

Sheery Dream Cakes | 7:24 PM | Be the first to comment!

::  Yang ini sebelum diisikan dengan fillingnya lagi  :: 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ini Diana hendak kongsikan resipi Cream Puff dari juara MasterChef Malaysia Musim Pertama, Dr. Ezani... Cream Puff ini sememangnya sedap.. Memang berbaloi mencubanya tau...  Terima kasih buat Dr. Ezani kerana sudi berkongsi resipi yang sedap ini.. Izinkan akak kongsikannya di sini pula ya.. 


::  Resipi Oleh ~ Dr. Ezani ( Juara MasterChef Malaysia Musim Pertama )  ( TQ )

CREAM PUFF / ECLAIRS / PROFITEROLES  


Basic recipe choux pastry
  • 1/2 cawan ( 65 gram ) tepung gandum
  • 1/2 sudu teh gula pasir putih
  • 1/4 sudu teh garam
  • 1/4 cawan ( 57 gram ) mentega 
  • 1/2 cawan ( 120 ml ) air
  • 2 biji telur
  • 1 biji telur dikacau _ untuk disapu atas doh 

Cara-Cara
  1. Panaskan oven kepada 210 darjah C dan letak oven rack di tengah-tengah ketuhar. 
  2. Alaskan dulang pembakar dengan kertas minyak atau saya lebih suka pakai silicone baking mat ( saya beli di ikea ), confirm tak lekat.
  3. Ayak tepung, gula dan garam di dalam mangkuk. Ketepikan.
  4. Panaskan air dan mentega dalam periuk sederhana besar sehingga mendidih. 
  5. Angkat dari api dan dengan segera masukkan campuran tepung. Cepat-cepat kacau dengan senduk kayu. 
  6. Kembalikan ke atas api sederhana dan kacau sentiasa sehingga doh lekang dari sisi kuali dan membentuk bebola licin tebal ( kira-kira 3-4 minit ). 
  7. Pindahkan doh ke dalam mangkuk pengadun, pukul menggunakan mixer electric dengan kelajuan rendah selama satu atau dua minit untuk melepaskan stim daripada doh dan menyejukkan doh sedikit. 
  8. Setelah doh suam masukkan telur sebiji dan pukul perlahan sehingga sebati. Masukkan sebiji lagi telur. Pukul hingga doh menjadi pes yang melekit dan likat. 
  9. Paipkan doh mengikut bentuk dan saiz yg diinginkan di atas dulang pembakar, jarakkan lebih kurang 1 1/2 inci. [ boleh paipkan bulat untuk cream puff, atau pun lonjong untuk eclairs ].
  10. Pukul telur sebiji dan sapu di atas doh menggunakan berus pastri ( Diana tidak buat ).
  11. Tips:  Renjis sedikit air di atas dulang dan doh sebelum masukkan dalam over. Ini akan membentuk steam bila dibakar dan membantu doh naik ].
  12. Bakar selama 20 minit dan kemudian kurangkan suhu ketuhar kepada 180 darjah C. Bakar lagi lebih kurang 20 minit atau sehingga puff keperangan dan garing. 
  13. Sejukkan di suhu bilik dan kemudian bolehlah diisi dengan pastry cream / custard atau whipping cream ( non dairy whipped topping ).
  14. Atasnya boleh dusting dengan icing sugar atau celup dengan coklat [ coklat dicairkan atas double boiler dan tambah sedikit shortening ].

::  Bubuh whipping cream + isi durian di tengahnya pun sedap....  ::


Resepi pastry cream ( Diana tidak buat )
  • 1 1/4 cawan ( 300 ml ) susu segar / susu uht
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 3 biji kuning telur 
  • 1/4 cawan ( 50 gram ) gula pasir putih
  • 2 sudu besar ( 20 gram ) tepung serba guna
  • 2 sudu besar ( 20 gram ) tepung jagung 

Cara-Cara
  1. Campuran kuning telur, gula, tepung, tepung jagung bersama-sama dalam mangkuk, kacau sebati. 
  2. Sementara itu, dalam periuk panaskan susu dan vanila sehingga hampir mendidih. Angkat dan tuangkan perlahan-lahan ke atas campuran telur, kacau dengan whisk sentiasa hingga sebati. 
  3. Kemudian tuangkan semula campuran telur ke dalam periuk dan masak atas api sederhana sehingga mendidih, jangan berhenti memukul. Apabila ia mendidih , pukul campuran selama 30 - 60 saat sehingga ia menjadi pekat dan kental. 
  4. Angkat dari api, tapis dan pindahkan ke dalam mangkuk. Tutup dengan clingwrap dan biarkan sejuk. Simpan di dalam peti sejuk hingga sedia untuk digunakan. 

** NOTE ~ ( Sebelum paipkan pastry cream ke dalam cream puff, pukul sedikit pastry cream untuk buang ketul-ketulan. Boleh buat lubang dibawah cream puff atau belah cream puff untuk paipkan pastry cream ). 


Untuk yang ini Diana hanya paipkan Nutella cream ( Krim putar bukan tenusu + Nutella ) ke dalam cream puff ni.. Lepas tu sapukan nutella di atasnya.. Yang ini di atas permintaan anak kecil Diana.. Dia suka sangat... :)







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...