Saturday, February 6, 2016

~ Segalanya Tentang Kek Kukus Lapis...

Sheery Dream Cakes | 8:27 AM | | | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Kek Kukus Lapis merupakan salah satu kek yang menjadi kegemaran setiap kali tibanya sesuatu perayaan terutamanya perayaan menyambut Hari Raya Aidilfitri dan Tahun Baru Cina di sini... Kek kukus lapis boleh didapati di dalam pelbagai rasa, warna dan corak.. Memang rambang mata hendak merasa yang mana dahulu pada musim perayaan tu... kalau boleh semua hendak dirasa.. 

Bagi yang membuatnya sendiri pula, memang ingin buat semua resipi kek kukus lapis yang pernah dicuba.. namun untuk membuatnya memang memerlukan pengorbanan dari segi masa dan kesabaran yang tinggi.. Kadang-kadang masa mengukus 1 biji kek tu ada yang memerlukan 4-5 jam dan ada juga kek yang sampai 6 jam masa mengukus yang diperlukan..  


Kek kukus lapis yang anda dapat saksikan di dalam gambar ini ialah Kek Kukus Lapis Keju Pelangi / Rainbow Colours Cheese Layered Cake... Resipi dari Buku Y3K, Vol.8, Cheese Layered Cakes.. Terdapat 61 resipi disertakan bersama langkah demi langkah pada setiap resipi yang ada di dalam buku ini..  Memang tak rugi mendapatkan buku ini...

Sampai di sini dulu buat kali ini.. Sampai kita bertemu kembali di lain entri.. In Sha Allah..





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, February 5, 2016

~ Resipi Kek Batik Horlicks...

Sheery Dream Cakes | 3:28 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Alhamdulillah... Masih diberi kesempatan untuk bersiaran di hari Jumaat yang mulia ini.. Hari ini Diana ingin kongsikan resipi Kek Batik Horlicks versi terbaru SBK.. Jika sudi.. bolehlah semak resipinya di bawah ya..



KEK BATIK HORLICKS

Bahan-Bahan
  • 250 gm mentega
  • 100 gm gula kastor
  • 6 biji telur
  • 180 gm tepung gandum
  • 200 gm susu pekat manis
  • 1 1/2 cawan horlicks
  • 2/3 cawan Nestle nestum original 
  • Biskut Marie Munchy's secukup kegunaan
  • Choc Rice secukupnya
    ** NOTE ~ Kurangkan sukatan gula dan susu pekat manis sekiranya tidak suka manis.


    Cara-Cara
    1. Pukul gula bersama mentega hingga kembang.
    2. Kemudian masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
    3. Masukkan susu pekat dan pukul lagi.
    4. Tambahkan tepung gandum, horlicks dan nestum. Pukul adunan hingga sebati.
    5. Tuangkan adunan ke dalam kuali dan masak sehingga adunan pekat ( rujuk SINI cara memasaknya ).
    6. Tutupkan api. Kemudian masukkan biskut marie dan gaul perlahan.
    7. Masukkan adunan kek tadi ke dalam loyang yang telah dilapis dengan aluminium foil dan tekan kek sehingga rata dan padat.
    8. Taburkan choc rice di atas kek.
    9. Simpan di dalam peti ais sebelum di potong. Lebih elok jika dibiarkan semalaman di dalam peti sejuk.
    10. ** Cara lain untuk melapis kek ~ Sediakan loyang yang telah dilapis dengan aluminium foil dan letakkan sedikit adunan kek tadi. Ratakan.
    11. Kemudian susun biskut marie di atasnya. Lapiskan berselang seli sehingga adunan habis.
    12. Taburkan atasnya dengan choc rice. Simpan di dalam peti ais sebelum di potong. 






    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>