Monday, February 27, 2017

~ Easy Super Soft Cinnamon Rolls...

Sheery Dream Cakes | 8:15 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Seperti yang Diana telah maklumkan di entri yang lepas, Diana seorang penggemar roti yang dibubuh dengan cinnamon sugar. Memang sejak dulu lagi suka makan sebenarnya. Walau diet macam mana sekali pun, kalau sudah ada roti ni di depan mata.. Pasti akan makan juga.. Hehehee...

Untuk resipi ini, sudah 2 kali Diana membuatnya. Pertama kali tu buat ikut saiz sebenar. Kelmarin buat mini cinnamon rolls pula. lebih senang nak makan.

Resipi Cinnamon Rolls ini Diana ikut dari blog The Comfort of Cooking. Kalau sudah ada ulangan ikut resipi ni, maknanya sedap dan sesuai dengan selera kami sekeluarga la tu. Selera orang lain tidak pasti pula ya. Tapi In Shaa Allah.. Sedap.

Terima kasih buat The comfort of Cooking dan izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya. Terima kasih.


:: Sumber ~ The Comfort of Cooking  ( TQ )

EASY SUPER SOFT CINNAMON ROLLS
Makes 12 to 15 cinnamon rolls

INGREDIENTS

For the Dough
  • 1/4 ounce package yeast (  2 1/4 teaspoons )
  • 1/2 cup warm water
  • 1/2 cup warm milk
  • 1/4 cup granulated sugar
  • 1/3 cup unsalted butter, melted
  • 1 teaspoon kosher salt
  • 1 large egg
  • 3 to 3 1/2 cups all-purpose flour ( Diana bubuh 2 cawan all-purpose flour + 1 1/2  cawan bread flour )

For the Filling
  • 1/2 cup melted butter
  • 1/2 cup brown sugar
  • 2 Tablespoons ground cinnamon

For the Glaze  ( Diana tidak buat )
  • 3 Tablespoons unsalted butter, softened
  • 1 cup powdered sugar
  • 1/2 teaspoon vanilla extract
  • 3 Tablespoons milk

DIRECTIONS

For the Dough
  1. In a small bowl, dissolve yeast in warm water and set aside.
  2. In a large bowl or the bowl of your stand mixer fitted with the paddle attachment, mix milk, sugar, melted butter, salt and egg. Add 2 cups of flour and mix until smooth. Pour in yeast mixture. Mix in remaining flour, 1/4 cup at a time, until dough is easy to handle. If mixture appears too dry, add 1 tsp. water at a time, mixing well after each addition.
  3. Knead dough in your mixer with the dough hook, or by hand on lightly floured surface, for 5 to 10 minutes. Place in a well-greased bowl, cover and let rise until doubled in size, usually 1 to 1 1/2 hours.*
  4. Once doubled in size, punch down dough. Roll out on a floured surface into a 15 by 9-inch rectangle.

For the Filling and Baking
  1. Combine melted butter, cinnamon and sugar, spreading all over dough. Beginning at the longest (15 inch) side, roll up dough and pinch edges together to seal. Cut into 12 to 15 slices.
  2. Coat a baking pan with nonstick cooking spray and sprinkle with sugar. Place cinnamon roll slices close together in the pan and let rise until dough is doubled, about 45 minutes.
  3. When ready to bake, preheat oven to 350 degrees F. Bake for 20-25 minutes, or until golden brown.

For the Glaze
  1. Mix butter, powdered sugar, and vanilla. Whisk in milk 1 tablespoon at a time until the glaze reaches desired consistency. (If you like a thinner consistency glaze, add more milk.) Spread over slightly cooled rolls.
  2. Enjoy!

:: TIPS ~
When rising dough, I place an ovenproof bowl (covered with a dry dish towel) in an oven preheated to 200 degrees, then turn off heat before adding the bowl. If it seems overly hot, I will prop the oven door as the bowl sits in the oven.
To save time, I make my cinnamon-sugar filling and glaze while the dough/rolls are rising.
Adapted from Food Network 

** Kaedah Diana guna BM:
  1. Masukkan bahan cecair dulu dan diikuti dengan  bahan-bahan kering.
  2. On kan BM dan biarkan ia menguli seperti biasa.

:: NOTE ~ 
** Diana gantikan glaze di atas dengan cream cheese frosting. Resipinya seperti di bawah :


Cream Cheese Frosting


:: Resipi Oleh ~ Martha Stewart ( TQ )


Ingredients

  • 8 ounces cream cheese, room temperature
  • 8 tablespoons unsalted butter, cut into pieces, room temperature 
  • 1 cup confectioners' sugar _ ( untuk dimakan dengan cinnamon rolls, Diana kurangkan sedikit sukatan gulanya ) 
  • 1 teaspoon pure vanilla extract _ ( Diana bubuh 1/2 tsp sahaja )

  • Directions

  1. Place cream cheese in a medium mixing bowl. Using a rubber spatula, soften cream cheese. 
  2. Gradually add butter and continue beating until smooth and well blended. 
  3. Sift in confectioners' sugar and continue beating until smooth. 
  4. Add vanilla and stir to combine.

** Untuk filling nya pula Diana buat ikut resipi di atas dan Diana taburkan juga cinnamon sugar resipi dari ENTRI INI ( Resipi oleh Joy The Baker ). Diana buat 1/2 resipi di bawah.
  • 1 cawan gula kasar dan gula perang
  • 2 sudu kecil serbuk kayu manis 





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, February 25, 2017

~ Pizza Gebu...

Sheery Dream Cakes | 11:18 PM | Be the first to comment!
 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Alhamdulillah hari ini dapat bersiaran bersama entri Pizza gebu walaupun Diana kurang sihat. Resipi milik Che Mat Gebu ini memang ramai yang telah mencubanya. Resipi doh pizza ni mudah sahaja dan hasilnya memang gebu dan sedap. Terima kasih buat Che Mat kerana sudi berkongsi resipi ini. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya. Terima kasih.

Apa kata kita terus sahaja semak resipinya di bawah.



PIZZA GEBU

Bahan-Bahan Doh Pizza Gebu
  • 300 g tepung gandum
  • 6 g instat yeast
  • 20 g mentega
  • 10 g gula halus
  • 1 camca teh bread improver  ( optional )
  • 1/4 camca teh garam
  • 1 1/2 camca besar madu
  • 170 ml air
  • Sedikit tepung untuk ditabur

Cara-Cara
  1. Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu. 
  2. Tambah mentega dan terus menggaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung. 
  3. Kemudian bulat2kan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda. 
  4. KAEDAH LAIN ~ Masukkan semua bahan untuk doh kecuali tepung untuk ditabur, ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan "ON", buat hingga siap.

UNTUK PIZZA GEBU 
  1. Panaskan oven pada suhu 190C, sediakan 2 dulang pizza berukuran 9 inci, sapu dengan sedikit mentega. Ketepikan. 
  2. Keluarkan doh, bahagikan doh tadi kepada 2 bahagian sama besar. Ambil satu, tabur sedikit tepung dan canai bulat. 
  3. Alihkan ke dalam dulang pizza, tekan-tekan dengan hujung jari hingga memenuhi dulang tadi dan biarkan kelilingnya sedikit tebal.
  4. Ratakan sebahagian sos pizza tadi dan susun bahan pilihan anda untuk topping pizza di atasnya ( buat 2 bahagian ) dan diakhiri dengan keju mozzarella. 
  5. Bakar 20 - 25 minit hingga keju mencair dan roti kelihatan kuning keemasan. 
  6. Keluarkan dari oven dan hidangkan segera bersama sos kegemaran. 
  7. Buat kaedah sama juga untuk yang selebihnya.






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, February 23, 2017

~ Kari Ikan Pari...

Sheery Dream Cakes | 8:20 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Resipi kari ikan untuk kali ini memang unik. Ini lah buat pertama kalinya Diana memasak ikut resipi ni. Di dalam resipi ni ada menggunakan beras sangai yang ditumbuk halus. Membuatkan aroma kuah kari ini sungguh wangi dan rasanya sangat enak. Memang rugi jika tidak mencubanya. 

Jika hendak mengetahui lebih jelas lagi tentang petua turun temurun untuk memasak kari ikan, bolehlah singgah di blog akak Shiela ya. 

Terima kasih buat akak Shiela kerana sudi berkongsi dengan kami semua resipi yang sangat sedap ini. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya akak. Terima kasih.

:: Resipi Oleh ~Akak Shiela @ Spices Journey  ( TQ )

KARI IKAN 

Bahan-Bahan
  • 1kg ikan _ apa-apa jenis ikan yang disukai
  • 50 gm rempah kari ikan Baba's
  • 3 sudu besar cili mesin
  • 1 biji bawang besar _ dihiris halus
  • 5-6 ulas bawang merah _ dihiris halus
  • 3 ulas bawang putih _ dihiris halus
  • 1 inci halia _ dimayang halus 
  • 3 batang lada hijau _ dipatah-patahkan
  • 100 ml santan
  • 1 sudu besar halba campur
  • 1 sudu besar beras sangai _ ditumbuk halus
  • Sedikit daun kari
  • Minyak untuk menumis
  • Garam secukup rasa
  • Segenggam asam jawa
  • Air secukupnya

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak di dalam periuk yang sesuai dan tumis halia yang dimayang halus, bawang merah, bawang besar dan bawang putih.
  2. Kemudian masukkan halba campur dan daun kari. Tumis hingga bawang menjadi keperangan.
  3. Masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan cili mesin menjadi pes.
  4. Masak sehingga rempah betul-betul garing dan naik bau di atas api kecil ( masukkan sedikit garam untuk menggaringkan rempah tu dengan baik ).
  5. Masukkan air asam jawa secukup rasa. 
  6. Masukkan santan dan air secukupnya. Bila sudah menggelegak bolehlah dimasukkan ikan dan garam secukup rasa.
  7. Masukkan cili hijau dan setelah ikan masak, bolehlah taburkan beras sangai dan kacau rata.
  8. Kecilkan api dan masak seketika.
  9. Akhir sekali bolehlah masukkan kacang bendi dan buah tomato.
  10. Tutupkan api dan hidang.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, February 22, 2017

~ Soft & Moist Banana Cake...

Sheery Dream Cakes | 8:25 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Tiga hari yang lepas, suami Diana beli sesisir pisang berangan. Pagi kelmarin Diana tengok hanya beberapa biji pisang sahaja dimakan. Terasa sayang pula dibiarkan begitu sahaja. Dah masak ranum dah pisang tu. Lebih baik dibuat kek pisang untuk dimakan petang kelmarin.

Resipi kek pisang ini Diana ikut dari blog Bakericious. Texture kek yang lembut dan sesuai dengan selera kami. Terima kasih kepada tuan empunya resipi dan Bakericious. Izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya.


:: Resipi Oleh ~Welcome to jthorge's Kitchen  ( TQ ) 
:: Sumber ~ Bakericious  ( TQ )

SOFT & MOIST BANANA CAKE
( for one 8" x 3.5" x 3" & one 9" x 4" x 3")
Diana guna 2 loyang bersaiz 9" x 3" x 3" 

Ingredients 
  • 250 gm salted butter
  • 1 1/2 cups castor sugar ( I will reduce the sugar depending on what type of banana that I used and how ripe the bananas are, normally 180g to 200g )
  • 4 eggs
  • 1 tsp vanilla essence
  • 4 tbsp milk
  • 1 1/2 cups mashed banana 
  • 2 cups plain flour _ Diana campur tepung kek ( sift together with 1 tsp bicarbonate of soda and 1 tsp baking powder )

Method

  1. Cream butter and sugar in a mixing bowl.
  2. Add in eggs, vanilla essence and milk and mix well.
  3. Add mashed banana into the mixture and mix well.
  4. Finally add in sifted flour and mix well and pour into a cake tin.
  5. Bake in preheated oven at 160 deg C for 1 hour or until a skewer inserted into the centre of the cake comes out clean. If the top layer turns brown after 15 minutes, cover it with a piece of aluminium foil.
  6. Cool cakes in the pan then remove. Use a sharp knife to slice and serve.






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, February 21, 2017

~ Tuna Egg Bread...

Sheery Dream Cakes | 10:01 AM | | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Dengan menggunakan resipi Gyeran-Bbang ( Korean Egg Bread ), Diana tambahkan tuna kedalam intinya dan jadilah ia Tuna Egg Bread. Kelmarin teringin hendak makan roti pizza tetapi tidak berapa rajin nak buat roti. Inilah sahaja jalan penyelesaiannya. Guna cara mudah. Buat untuk menu minum petang kelmarin. Alhamdulillah.. Sesuai juga dibubuh tuna dalam resipi ni. Cuma untuk kali ini Diana kurangkan sedikit sukatan gulanya.

Resipi intinya tu memang agak banyak ya. Diana buat untuk 5 kali adunan tepung tu. Jika hendak mencubanya, pandai-pandailah adjust sukatannya ya.. Heheh.. Jom semak resipinya..


:: Resipi Oleh ~ Maangchi  ( TQ ) 

GYERAN-BBANG ( KOREAN EGG BREAD )
Untuk 3 biji gyeran-ppang ( mini loaf pans 4 x 2 x 1½ inci )

Bahan-Bahan Adunan Tepung
  • 1 tablespoon unsalted butter _ cairkan ( untuk kali ini Diana guna salted butter yang telah dicairkan )
  • 3 tablespoons gula _ ( Diana bubuh 2 tbsp )
  • Secubit garam
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon vanilla extract
  • 1/2 cawan all purpose flour
  • 1/2 cawan susu
  • 1 biji telur

Cara-Cara

  1. Adunan Tepung : Satukan mentega cair, gula, garam, baking powder, vanilla extract, telur, tepung dan susu. Pukul sehingga adunan sebati.
  2. Panaskan oven kepada 400°F ( 200°C ).
  3. Sapukan loyang dengan minyak ( Diana guna mentega dan taburkan sedikit tepung ).
  4. Masukkan adunan ke dalam loyang sehingga 1/2 penuh.
  5. Bubuh lof daging ayam, sosej, parutan keju cheddar atau keju pilihan. Pecahkan sebiji telur ke dalam adunan tepung dan taburkan hirisan daun bawang, daun sup dan lada hitam kisar di atasnya.
  6. Bakar di dalam oven selama 15 minit. ( Diana bakar selama 18 minit dan setelah ianya masak , biarkan di dalam oven selama 1 minit sebelum dikeluarkan ).
  7. Keluarkan dari oven dan nikmati ketika ianya masih panas.

:: Cara Diana : 
  • Ayak tepung bersama baking powder dan ketepikan. 
  • Satukan bahan-bahan cecair terlebih dahulu ( susu, mentega cair, telur dan vanilla ). 
  • Kemudian masukkan bahan-bahan kering ( gula, garam dan tepung yang telah diayak bersama baking powder tadi ).
  • On kan mixer dan pukul hingga adunan sebati.

TUNA EGG BREAD  resipi oleh SheeryDreamCakes
Untuk 5 adunan tepung resipi di atas ( 15 biji )

Bahan-Bahan Inti
  • 1 tin Ayam Brand Tuna Hot Mayonnaise
  • 1 tin Ayam Brand Tuna Chunks in Mineral Water _ ditoskan
  • 8 tbsp mayonis
  • 1/2 biji bawang besar _ dicincang halus
  • Lada putih kisar
  • Garam 
  • Gula

Bahan-Bahan Lain
  • 15 biji telur
  • Sedikit daun sup _ dihiris
  • Cheddar cheese parut
  • Sos cili
  • Mayonis
  • Lada putih kisar
  • Sedikit mentega 

Cara-Cara

  1. Satukan kesemua bahan-bahan inti dan gaul rata. Ketepikan.
  2. Sapukan loyang dengan mentega dan taburkan sedikit tepung.
  3. Masukkan adunan ke dalam loyang sehingga 1/2 penuh.
  4. Bubuh inti ke dalam adunan tepung dan parutan keju cheddar atau keju pilihan. Pecahkan sebiji telur di atasnya.
  5. Paipkan mayonis dan sos cili. 
  6. Taburkan hirisan daun sup dan lada putih kisar.
  7. Bakar di dalam oven selama 15 minit atau sehingga ianya masak. ( Diana bakar selama 18 minit dalam suhu 400°F ( 200°C ) dan setelah ianya masak , biarkan di dalam oven selama 1 minit sebelum dikeluarkan ).
  8. Keluarkan dari oven dan sapukan sedikit mentega di atasnya.
  9. Nikmati ketika ianya masih panas.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, February 19, 2017

~ Mee Jawa...

Sheery Dream Cakes | 5:45 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Memang sudah agak lama tidak memasak Mee Jawa. Tiba-tiba teringin pula hendak makan Mee Jawa ini. Ini lah resipi Mee Jawa kegemaran Diana. Resipi dari Chef Hanieliza. Setiap kali ada permintaan Mee Jawa, pasti Diana akan guna resipi ni. Terima kasih buat Chef Hanieliza kerana sudi berkongsi resipi ni. Izinkan Diana kongsikannya di sini ya akak.. Terima kasih juga buat Akak Yatie dan Mas kerana mengetengahkan resipi ini. Jom tengok resipinya.

:: Resipi Asal ~ Fotopages Akak Hanieliza

MEE JAWA

Bahan-Bahan
  • 1 kg mee kuning  _ dicelur
  • 1/2 kg daging _ direbus lembut dan dihiris nipis 
  • 300 gm tauge _ buangkan kakinya
  • 2 tangkai daun bawang _ dihiris 
  • 5 biji cili merah _ dihiris 
  • 3 keping tauhu goreng _ dihiris nipis
  • 3 biji telur rebus _ dibelah
  • 3 biji limau nipis _ dibelah 
  • Sedikit bawang goreng

Bahan-Bahan Kuah
  • 1/2 kg keledek _ direbus dan dikisar 
  • 3 ulas bawang putih _ dikisar
  • 5 ulas bawang merah _ dikisar
  • 3 batang serai _ dikisar
  • Sedikit halia _ dikisar
  • Sedikit lengkuas _ dikisar 
  • 100 gm udang kering _ dikisar 
  • 2 sudu besar cili kisar 
  • 3 sudu besar serbuk kari daging 
  • Air rebusan daging 
  • Garam secukup rasa
  • Gula
  • 1 ketul kiub ayam _ ( Mas tambah ) 
  • Gula melaka dan asam jawa secukup rasa _ ( Diana tambah )


Cara-Cara
  1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar, serbuk kari daging dan cili kisar hingga garing dan pecah minyak. 
  2. Masukkan keledek kisar dan air rebusan daging mengikut kepekatan yang diinginkan. 
  3. Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa. Biarkan hingga kuah mendidih. Tutupkan api dan angkat.
  4. Tuang di atas mee yang telah disusun di atas piring bersama telur, daging, tauhu goreng, cili merah, tauge, daun bawang dan limau nipis / limau kasturi.







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, February 18, 2017

~ Gyeran-Bbang ( Korean Egg Bread )...

Sheery Dream Cakes | 3:31 PM | | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ini kita ke negara Korea pula ya.. Resipi yang ingin dikongsikan ni merupakan salah satu street food yang boleh dikatakan popular juga bagi pelancong di Korea Selatan. Alhamdulillah Diana diberi peluang merasa Gyeran-Bbang ni semasa melancong di Korea Selatanbaru-baru ini. Texture Gyeran-Bbang lembut seakan kek . Ianya sangat sedap dimakan ketika ianya masih panas lagi.

Sebelum Diana merasa sendiri makanan di Korea, Diana memang bukan penggemar makanan Korea. Tetapi setelah menikmati makanan Korea di sana, terus jatuh cinta dengan makanan Korea. Jika diberi peluang kembali bercuti di Korea Selatan lagi, In Shaa Allah.. Tarikan yang membuatkan Diana ingin ke sana lagi semestinya makanannya. 

Sebelum kita semak resipi Gyeran-Bbang ni, apa kata kita tengok sedikit gambar yang diambil ketika berada di Korea Selatan.


Ini lah hero kami ketika berada di Korea Selatan. Hehhehe... Ramadhan, Professional Photographer dari weds.byjjhp . Jika anda ingin bercuti ke Korea Selatan pada musim sejuk, ada baiknya membawa seorang kawan yang pandai mengambil gambar atau professional photografer bersama anda. Sebab jika kebetulan salji turun dengan lebatnya, percayalah anda pasti tidak akan dapat mengambil gambar dengan baik. Dalam keadaan yang sejuk di dalam salji yang lebat, pasti amat sukar mengambil gambar dengan baik jika kita tidak biasa mengambil gambar. Jadi, kepada sesiapa yang masih tercari-cari photographer untuk hari bahagia dan honeymoon.. Atau mungkin ingin merakamkan detik-detik istimewa percutian keluarga anda? Apa kata anda hubungi weds.byjjhp. hasil karya photography yang menarik dan anda pasti akan berpuas hati dengan hasilnya..

Terima kasih buat Ramadhan dan isteri kerana membuatkan percutian kami lebih bermakna dan anda berdua memang terbaik.

Ketika kami berada di Korea Selatan, nasib kami sangat baik kerana salji turun dengan lebatnya. Bukan semua orang yang melancong ke negara 4 musim akan dapat merasai pengalaman salji turun. Kawan Diana sebagai contoh, sudah banyak kali dia melancong ke negara 4 musim ketika musim sejuk. Namun sekali pun dia tidak pernah dapat pengalaman ketika salji turun. Yang ada hanya longgokan salji sahaja katanya.


Baiklah.. Berbalik kita kepada resipi Gyeran-Bbang ini ya. Gyeran-Bbang yang Diana makan ketika di Korea Selatan hanyalah plain egg bread. Hanya adunan tepung dan telur sahaja. Sebenarnya ada banyak versi lagi. Kita pun boleh bubuh apa-apa bahan mengikut citarasa kita sendiri. 

Terasa rindu hendak makan Gyeran-Bbang.. jadi Diana google resipinya. Buat pagi tadi untuk sarapan kami sekeluarga. Buat 4 kali adunan di bawah.. Hehhehe.. Alhamdulillah.. Sedap di tekak kami dan mudah juga untuk membuatnya. Terima kasih kepada Maangchi di atas resipi yang sedap ini. Izinkan Diana kongsikannya di sini. Jika anda ingin mencuba nya, boleh rujuk resipinya di bawah ya.



 :: Resipi Oleh ~ Maangchi  ( TQ ) 

GYERAN-BBANG ( KOREAN EGG BREAD )
Untuk 3 biji gyeran-ppang ( mini loaf pans 4 x 2 x 1½ inci )

Bahan-Bahan Adunan Tepung
  • 1 tablespoon unsalted butter _ cairkan
  • 3 tablespoons gula
  • secubit garam
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon vanilla extract
  • 1/2 cawan all purpose flour
  • 1/2 cawan susu
  • 1 biji telur

Bahan-Bahan Lain
  • 3 biji telur
  • 1 teaspoon minyak masak _ Diana guna mentega
  • 1 batang mozzarella cheese ( optional ), potong kepada 6 bahagian kecil _ Diana guna parutan cheddar cheese
  • 1/2 batang sosej keju _ dihiris nipis ( Diana tambah )
  • Ayamas lof daging ayam _ di potong kecil
  • Daun bawang _ dihiris halus ( Diana tambah )
  • Daun sup _ dihiris halus ( Diana tambah )
  • Lada hitam kisar ( Diana tambah )


Cara-Cara

  1. Adunan Tepung : Satukan mentega cair, gula, garam, baking powder, vanilla extract, telur, tepung dan susu. Pukul sehingga adunan sebati.
  2. Panaskan oven kepada 400°F ( 200°C ).
  3. Sapukan loyang dengan minyak ( Diana guna mentega dan taburkan sedikit tepung ).
  4. Masukkan adunan ke dalam loyang sehingga 1/2 penuh.
  5. Bubuh lof daging ayam, sosej, parutan keju cheddar atau keju pilihan. Pecahkan sebiji telur ke dalam adunan tepung dan taburkan hirisan daun bawang, daun sup dan lada hitam kisar di atasnya.
  6. Bakar di dalam oven selama 15 minit. ( Diana bakar selama 18 minit dan setelah ianya masak , biarkan di dalam oven selama 1 minit sebelum dikeluarkan ).
  7. Keluarkan dari oven dan nikmati ketika ianya masih panas.

:: NOTE ~ Jika suka, sedap juga bubuh mayonis dan sos cili.










BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...