Showing posts with label Kid-Friendly Foods. Show all posts
Showing posts with label Kid-Friendly Foods. Show all posts

Sunday, September 7, 2014

~ Beef Burger Pancake Recipe...

Sheery Dream Cakes | 5:04 PM | | 1 Comment so far



Assalamualaikum dan Salam Sayang....

Anda suka makan burger? Atau pancake? Ermmm... Mungkin juga keduanya sekali? Jika anda suka dengan kedua menu itu.. Apa kata kita gabungkan keduanya sekali.. Menikmati 2 menu dalam satu hidangan.... Menarik bukan? 


Beef Burger Pancake!!! Itulah menu sarapan kami pagi tadi... Sangat mengenyangkan.. Kenyang sampai ke tengahari.. Tak perlu ambil lunch lagi tadi... Hehheee.... 



Untuk menu ini anda hanya perlu sediakan bahan-bahan seperti berikut ya....



BEEF BURGER PANCAKE  
Hidangan untuk seorang.

Bahan-Bahan
  • 2 keping daging burger _ dimasak seperti biasa
  • 2 keping pankek
  • 2 biji telur mata
  • 2 keping daun salad _ (  sekeping dihiris halus )
  • Tomato _ dipotong dadu
  • Pickles ( jeruk timun )
  • Hirisan bawang besar jika suka
  • Mayonis atau boleh juga guna Sos thousand island
  • Sos cili


Cara-Cara
  1. Ambil sekeping pankek dan susun daun salad, jeruk timun, hirisan bawang besar serta sekeping daging burger. Picit kan sos cili dan mayonis / sos thousand island di atasnya. Susun tomato yang dipotong dadu.
  2. Kemudian letakkan sebiji telur mata di atasnya dan picitkan lagi sos pilihan anda.
  3. Ulang lagkah di atas sehingga semua bahan digunakan.
  4. Nikmati ketika ianya masih panas bersama kentang goreng.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, March 20, 2014

~ Roti & Salad Udang...

Sheery Dream Cakes | 7:48 AM | | 3 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang... 

Tidak ada apa yang hendak diceritakan hanya sekadar kongsikan resipi sarapan yang Diana buat beberapa hari lepas.. Biarlah gambar menceritakan segalanya .. Jangan lupa semak resipinya juga tau... :)


:: Sumber ~ Kitchen Konfidence  ( TQ ) 
:: Adapted from Williams-Sonoma.

PANETTONE FRENCH TOAST  


Ingredients
  • 1 lb panettone ( about ½ a loaf ) _ Diana guna roti biasa sahaja
  • 3 eggs
  • 1 cup milk
  • Zest of 1 orange
  • ½ cup freshly squeezed orange juice
  • 3 tablespoons sugar
  • ¼ teaspoon ground cinnamon
  • Freshly grated nutmeg, to taste
  • Unsalted butter, room temperature
  • Powdered sugar, for dusting
  • Warm maple syrup, for drizzling 

Method 
  1. Cut the panettone into 5 thick, vertical slices.  Discard any ends pieces.  
  2. Cut the remaining slices in half lengthwise.
  3. In a medium bowl, whisk the eggs lightly to break up the yolk.  
  4. Add milk, orange zest, orange juice, sugar, cinnamon and nutmeg, whisking to combine. Pour the egg mixture into a large, shallow baking dish.
  5. Heat an electric griddle or large frying over medium heat.  Slice a small pat of butter onto the griddle.  Using a paper towel, spread the butter evenly over the surface.
  6. Place a few slices of bread into the egg mixture.  Let the bread soak for about 10 seconds and then flip.  Once the second side has soaked for 10 seconds, carefully lift the bread from the mixture and let any excess egg drip off.  
  7. Place the slices on the heated griddle and cook, turning once, until golden brown on both sides ( about 4 – 5 minutes per side ).  
  8. Using a spatula, transfer cooked slices to a 200°F oven.*  This will keep your finished French toast warm while other slices are cooking. 
  9. Divide French toast between 4 plates, top each serving with a dusting of powdered sugar and drizzle of warm maple syrup.

Serves 4.



Diana gabungkannya bersama Salad Udang... Terpulanglah kepada selera masing-masing ya.. Roti ini boleh dimakan bersama makanan pilihan anda... Juga boleh dimakan sejuk atau panas.. Diana suka makan ketika roti dan salad udang ini setelah ianya disimpan didalam peti ais.. Hehhehee... Orang lain lebih suka makan roti ini ketika ianya panas-panas lagi kan... Ianya terpulang kepada selera anda sendiri ya.. 
Jika hendak mencuba Salad Udang ini.. Boleh klik di SINI untuk resipinya atau boleh rujuk di bawah...

:: Resipi Oleh ~ SheeryDreamCakes @ skybluemelleymey


SALAD UDANG  

Bahan-Bahan
  • 200 gm udang _ dikupas dan bersihkan _ cincang halus
  • 1/2 tbsp minyak zaitun
  • 1/4 tsp serbuk cili
  • 1/4 biji bawang besar _ dicincang
  • 2 ulas bawang putih _ dicincang
  • 1 tangkai daun bawang _ dicincang
  • 2 tsp jus limau kasturi
  • 5 tbsp mayonis
  • 1 tbsp susu pekat manis
  • Garam
  • Serbuk lada hitam

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih dan bawang besar sehingga wangi dan sedikit garing.
  2. Masukkan serbuk cili, serbuk lada hitam, garam dan udang. Masak selama 2 - 3 minit di atas api kuat.
  3. Masukkan daun bawang cincang dan gaul rata. Tutupkan api dan angkat.
  4. Campurkan mayonis, susu pekat manis dan jus limau kasturi.
  5. Gaul sebati dan jika suka boleh d sejukkan di dalam peti ais.
  6. Makan bersama Yorkshire Puddings atau roti.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, March 13, 2014

~ Sebelum & Selepas LR + Photoshop | Resipi Tuna Sandwich...

Sheery Dream Cakes | 9:22 AM | | 1 Comment so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ini Diana hendak tunjukkan gambar sebelum dan selepas diedit .. Kadang-kadang melihat perbezaan dari gambar lebih mudah difahami .. Dari sana anda sendiri menilai apakah hasil karya anda itu perlu atau tidak perlu diedit... Sebab seringkali pertanyaan diajukan ~ Perlukah gambar masakan diedit dan apakah dengan mengubah setting di Tone Curve itu akan menghasilkan tone yang dikehendaki? Baiklah.. Cuba anda teliti contoh gambar di bawah..


:: Gambar B ~  ISO 200    50mm    f/5.6   1/15 sec   :: 


Gambar B merupakan gambar sebelum diedit... Gambar di atas pula setelah ianya diedit dengan proses di SINI .. Gambar keduanya memang nampak perbezaannya kan... Jadi, tiada langsung persoalan perlu atau tidakkah sesuatu gambar itu diedit sebab ianya bergantung kepada diri masing-masing... Jika anda lebih suka gambar B anda tidak perlu lah mengeditnya.. Jika suka Vintage Look... Anda boleh editnya di Lightroom dan Photoshop... Secara peribadi, Diana lebih suka jika gambar itu diberi sentuhan sedikit mengikut citarasa masing-masing... 


::  Atau anda lebih suka tone seperti ini?  ::





::  Vintage Look? ::



Jadi, keputusan di tangan anda.... Semua tone hasil karya anda boleh anda hasilkan di Lightroom dan Photoshop... Apa kata kita tengok pula resipinya.. Alaaa.. resipi mudah dan semua orang tahu membuatnya kan kan.. Hehehehe....


TUNA SANDWICH


Bahan-Bahan
  • Roti
  • Tuna dalam tin _ ( Diana guna Ayam Brand ~ boleh guna deli spread with tuna / tuna mayonnaise / pilihan anda ) 
  • Hirisan timun
  • Hirisan tomato
  • Hirisan bawang ( jika suka )
  • Daun salad pilihan anda
  • Sedikit kobis ungu cincang
  • Sedikit mentega

Cara-Cara 
  1. Campurkan kobis ungu bersama tuna dan gaul rata. Ketepikan.
  2. Sapukan mentega pada sekeping roti dan susun daun salad di atasnya.
  3. Kemudian ratakan tuna di atasnya.
  4. Susun hirisan timun, tomato dan bawang ( jika suka ).
  5. Susun daun salad di atasnya.
  6. Sapukan sekeping lagi roti dengan sedikit mentega dan letakkan di atas sandwich tadi.
  7. Hidang.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, February 28, 2014

~ Resipi Prata Wraps...

Sheery Dream Cakes | 10:04 AM | 6 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Sejak ternampak Prata Wraps yang Che Mat Gebu buat tempoh hari... Asyik terbayang-bayang dan teringin sangat nak makan Prata Wraps... Memang mengoda dan tergoda tau...Kelmarin Diana buat lah... Hehehee... Cuma Diana tiada stock fillet ikan tempura.. Jadi Diana tukar kepada dada ayam panggang... Resipi ini sangat mudah dan sedaaaap!!! Terima kasih Che Mat Gebu.. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya...


:: Resipi Asal Oleh ~ Che Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan  ( TQ )

PRATA WRAPS  


Bahan-Bahan
  • 2 keping prata segera jenama 'KAWAN'
  • 1 keping Fillet ikan tempura 'PACIFIC" _ ( Diana tukar kepada dada ayam panggang.. Rujuk di bawah resipinya )
  • 4 helai daun salad ( che mat guna butterhead salad )
  • 2 biji jeruk gherkins, hiris memanjang
  • 1 biji tomato, hiris
  • Sedikit hirisan bawang besar
  • Sos thousand island secukupnya

Cara-Cara
  1. Goreng terendam fillet ikan hingga kuning keemasan, angkat dan toskan. Biar sejuk. Sementara itu bakar roti prata hingga masak, guna api kecil dan pastikan roti prata tidak terlalu garing. Ketepikan.
  2. Kerat 2 fillet ikan yang telah digoreng tadi ( fillet ikan PACIFIC ni saiznya besar ), kemudian belah 2 setiap keratan. Ambik sekeping prata, susun 2 keping daun salad, diikuti jeruk gherkins, tomato, bawang dan 2 bahagian fillet. Paipkan dengan dengan sos thousand island secukupnya. Lipat prata kanan dan kiri kemudian anda boleh ikat bahagian tengahnya macam che mat buat tu. Hidangkan segera...



DADA AYAM PANGGANG  
:: Oleh ~ SheeryDreamcakes @ skybluemelleymey

Bahan-Bahan
  • 1 keping dada ayam ( sebaiknya guna ayam segar ) _ dihiris kasar
  • Garam 
  • Gula 
  • Sedikit madu jika suka 
  • Serbuk kunyit _ ( * boleh guna kunyit hidup dan kisar bersama bahan-bahan A di bawah )

Bahan-Bahan A ( dihiris dan ditumbuk / kisar )

  • 2 ulas bawang merah 
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 2-3 biji cili padi ( boleh ditambah mengikut citarasa masing-masing )
  • 1 batang serai 

Cara-Cara
  1. Satukan kesemua bahan dan perap selama 15 minit atau lebih ( lebih lama lebih elok ).
  2. Panggang ayam menggunakan pemanggang ajaib sehingga ayam empuk.
  3. Keluarkan ayam dari pemanggang dan sedia untuk dinikmati.


  ** NOTE ~ Resipi ayam ini boleh juga digunakan untuk memerap sayap ayam, ikan atau sosej. 






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, January 6, 2013

~ Resipi Roti Bakar Telur & Sosej...

Sheery Dream Cakes | 7:27 PM | 5 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Apa khabar hari ini? Doa dan harapan Diana moga semuanya sihat sejahtera hendaknya ya.. Hari ini Diana sekali lagi ingin berkongsi resipi ulang tayang... Sebenarnya hari tu ada komen yang ingin Diana buat entri step by step untuk resipi ini... Dukacitanya komen tersebut sudah terpadam dengan tidak disengajakan.. Diana mohon ampun dan maaf sekali lagi ya kepada semua pengunjung SBK yang Diana sayangi... Kalau Diana tidak silap permintaan tu daripada Noh Gyver.. Diana masih ingat komen tu walaupun terpadam dengan tidak sengajanya.. Huhuu.. Maaf tau.. Ermm.. Ingatkan komen sampai kek durian sahaja terpadam.. Rupanya banyak lagi komen yang hilang.. Huhuuu.. :(




:: Langkah 1 ~ Ambil sekeping roti dan picitkan mayonis di atasnya ( Kali ini Diana guna roti biasa sahaja ).
:: Langkah 2 ~ Lapiskan dengan hirisan tomato.
:: Langkah 3 ~ Susun hirisan sosej yang telah digoreng di atas roti atau susun di setiap penjuru roti.
:: Langkah 4 ~ Taburkan parutan keju cheddar di atasnya.


:: Langkah 5 ~ Letakkan sekeping telur mata lembu di atasnya.
:: Langkah 6 ~ Taburkan lagi di atasnya dengan parutan keju cheddar.
:: Langkah 7 ~ Akhir sekali picitkan sos cili dan mayonis di atasnya. 
:: Lepas itu bolehlah dibakar di dalam oven.


** Sekiranya anda ingin menambah hirisan sosej tu.. kenalah tambah juga kuantiti sosej untuk digoreng tau.. 


ROTI BAKAR TELUR & SOSEJ
Untuk 4 keping Roti Bakar Telur dan Sosej 


Bahan-Bahan
  • 4 keping roti Gardenia Breakthru _ dipotong tepinya
  • 4 biji telur mata lembu
  • 1 batang sosej
  • 1 biji tomato _ dihiris nipis
  • Mayonis secukupnya
  • Sos cili secukupnya
  • Keju cheddar parut secukupnya

Bahan-Bahan Perap
  • 1/2 tbsp sos tiram
  • 1 tsp gula

Cara-Cara
  1. Perap sosej dengan bahan-bahan perap selama 5 minit. Goreng sosej dengan minyak yang cetek. Jangan goreng terlalu lama ( goreng sekejap sahaja ).  Angkat dan hiris sosej kepada 16 bahagian. Ketepikan. 
  2. Ambil sekeping roti dan picitkan mayonis di atas roti dan susun 2 hirisan tomato di tengahnya.
  3. Kemudian susun sosej di setiap penjuru roti.
  4. Taburkan keju cheddar parut di atasnya dan lapiskan dengan sebiji telur mata lembu dan taburkan lagi dengan keju cheddar parut.
  5. Setelah itu, picitkan sos cili dan mayonis di atasnya.
  6. Bakar di dalam oven sekejap.
  7. Hidang.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, October 18, 2011

~ Yorkshire Puddings Versi 3 & Salad udang...

Sheery Dream Cakes | 1:00 PM | | 16 Comments so far
Assalamualaikum dan bertemu kembali.... 

Pertama sekali Diana mohon ampun dan maaf sebab belum ada kesempatan nak balas komen dan BW... Sebenarnya migraine melanda... huhuu... Hari ni masuk hari ke 3 dah.. Tapi semalam Diana ikut petua Akak Nor... Memang dah lega sedikit.. Terima kasih Akak Nor... nanti nak buat lagi...  


Baiklah.. Jom terus sahaja kita layan Yorkshire Puddings ni.. Lagi? Hehehehee... Memang tak kan jemu... Kali ni Diana nak kongsikan pula Yorkshire Puddings dari resipi yang lain.. Memang Diana suka mencuba pelbagai resipi Yorkshire Puddings ni.. Lagi pun memang banyak versi kan resipi ni.. Tak apa.. Yang penting semuanya sedap... :).. Resipi kali ni dari Food.com.. Tapi ada sedikit Diana olah sebab nak cuba buat yang sedikit manis.. Hehheee... Alhamdulillah menjadi... 


:: Resipi Asal ~ Food.com ( TQ )
:: Olahan oleh ~ Sky Blue's Kitchen ( dalam tulisan berwarna merah )


YORKSHIRE PUDDINGS & SALAD UDANG
  • cup beaten egg
  • cup plain flour
  • 1/2 cup milk _ ( Diana gantikan dengan 1 tbsp susu pekat manis )
  • 1/2 cup water _ ( Diana bubuh 1 cawan )
  • Salt
  • Pepper
  • 1 -2 tablespoon cooking oil or 1 -2 tablespoon dripping


Directions:

  1. 1
    Preheat your oven to 240°C, 475°F or gas mark 9. ( If you are cooking roast beef and/or roast potatoes, make sure the beef has been removed to "rest" before carving and that the potatoes are moved down to the bottom shelf and NEED browning still. ).
  2. 2
    Pour a scant amount of oil or dripping into your Yorkshire Pudding tins. ( A large roasting tin can be used too. If you do not have a Yorkshire Pudding tin which has 4 wide and shallow cups of about 4" in diameter, then use a large muffin tin.).
  3. 3
    Put the tin into the pre-heated oven about 5 minutes before you want to cook the Yorkshire Puddings.
  4. 4
    Empty the flour, salt & pepper into a large roomy bowl.
  5. 5
    Make a dip in the centre and add the beaten eggs bit by bit, mixing as you go along.
  6. 6
    Add the water/milk mixture gradually and whisk in between each addition.
  7. 7
    Keep whisking until all the liquids have been added. The batter may still be lumpy - this does not matter.
  8. 8
    Cover and leave to rest for up to 1 hour.
  9. 9
    Just before cooking, whisk thoroughly again to break down any lumps & add some more air.
  10. 10
    Carefully take out the tin/s. Pour the batter into the tin/s and QUICKLY return to the oven.
  11. 11
    Cook for about 20 minutes until well risen and golden brown. DO NOT open the oven in the first 10-15 minutes or they will DROP!
  12. 12
    If you have two tins cooking, rotate the tins from top to bottom shelves after the 10-15 minutes so they cook evenly.
  13. 13
    Serve with Roast Beef and lashings of gravy.


Untuk mendapatkan Yorkshire Puddings yang baik... Kita kena pastikan suhu oven, minyak dan acuan muffin dalam keadaan yang cukup panas ya... kemudian barulah dibubuh adunan tu.. Tu pengalaman Diana membuat Yorkshire Puddings ni.. Jika tak cukup panas.. ianya kurang berjaya.. Kali ni Diana gabungkan Yorkshire Puddings ni dengan Salad Udang.. Resipi Salad Udang ni sebenarnya Diana buat khas untuk daughter.. Daughter paling suka makan Salad Udang ni.. Gabungan rasa keduanya ni memang serasi di tekak kami berdua.. Apa-apa pun ianya terpulang kepada selera masing-masing... 


:: Resipi Oleh ~ SheeryDreamCakes @ skybluemelleymey


SALAD UDANG

Bahan-Bahan
  • 200 gm udang _ d kupas dan bersihkan _ cincang halus
  • 1/2 tbsp minyak zaitun
  • 1/4 tsp serbuk cili
  • 1/4 biji bawang besar _ d cincang
  • 2 ulas bawang putih _ d cincang
  • 1 tangkai daun bawang _ d cincang
  • 2 tsp jus limau kasturi
  • 5 tbsp mayonis
  • 1 tbsp susu pekat manis
  • Garam
  • Serbuk lada hitam

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih dan bawang besar sehingga wangi dan sedikit garing.
  2. Masukkan serbuk cili, serbuk lada hitam, garam dan udang.. masak selama 2 - 3 minit d atas api kuat.
  3. Masukkan daun bawang cincang dan gaul rata.. Tutupkan api dan angkat.
  4. Campurkan mayonis, susu pekat manis dan jus limau kasturi.
  5. Gaul sebati dan jika suka boleh d sejukkan d dalam peti ais.
  6. Makan bersama Yorkshire Puddings atau roti.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, October 7, 2011

~ Sosej Berkentang...

Sheery Dream Cakes | 1:09 PM | 13 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Hari ni tukang masak masih lagi kurang sihat... jadi menu sarapan hari ni buat yang simple jer... Ni pun kepala masih terasa berat lagi... Kalau diikutkan hati.. memang nak baring jer kan... Tambahan lagi bila dah makan ubat batuk dan selsema tu.. Mata pun malas jer nak buka... Tadi lagi sebenarnya nak update entri ni.. Tapi memang tak larat.. 

Resipi ni diminta oleh sahabat kat fb... maaf sesangat tau.. Lambat sangat untuk letak resipi ni... Sebenarnya memang dah buat dah dulu dan letak resipinya kat fb jer.. Tapi album untuk food corner tu memang dah tak ada dah... sejak ada blog ni kesemua resipi Diana letak kat blog jer.. lebih mudah kan.. Jadi sekarang Diana kongsikannya di sini.. Apa-apa pun.. mari kita tengok resipi Sosej Berkentang yang simple ni.. Namun ianya memang fav anak-anak Diana.. 


SOSEJ BERKENTANG


Bahan-Bahan 
  • 1 bungkus sosej ayam ( 10 batang ) _ dipotong menyerong
  • 3 biji ubi kentang _ dikupas kulitnya dan dihiris kasar ( Nak bubuh 2 biji pun boleh )
  • 4 ulas bawang putih _ dicincang
  • Daun sup _ dicincang
  • Minyak untuk menggoreng
  • Garam

Bahan-Bahan Perap 
  • 1 tbsp sos tiram Maggi
  • 2 tsp gula

Bahan-Bahan A
  • 1 tsp sos tiram Maggi
  • 2 tbsp sos cili Maggi
  • 1 tbsp sos tomato Maggi
  • Sedikit air
  • Sedikit gula jika perlu

Cara-Cara
  1. Perap sosej bersama bahan perap selama 15 minit.
  2. Gaul ubi kentang bersama sedikit garam.
  3. Panaskan minyak dan goreng ubi kentang sehingga masak kekuningan. Angkat dan toskan.
  4. Goreng sosej yang telah diperap tadi ( jangan goreng terlalu lama.. Sekejap jer goreng.. ) Tengok seakan-akan sosej tu mengembang sedikit bolehah diangkat dan toskan. Ketepikan..
  5. Panaskan 1/2 tbsp minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih sehingga wangi.
  6. Masukkan bahan-bahan A dan gaul sebati.
  7. Setelah mendidih masukkan sosej dan ubi kentang yang telah digoreng tadi. Gaul rata.
  8. Sesuaikan rasa. Setelah sos sebati dan pekat bolehlah diangkat.
  9. Taburkan daun sup cincang ketika menghidang.


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>