Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..
Ermmm.. penatnya.. baru tadi pukul 4 pm siap kesemua kek... Alhamdulillah.... Boleh tarik nafas lega.. Tahun ni cuma dapat buat 6 biji kek untuk CNY untuk MIL... Jom tengok resipi nya
KEK KUKUS COKLAT
Cara-Cara
BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>
Ermmm.. penatnya.. baru tadi pukul 4 pm siap kesemua kek... Alhamdulillah.... Boleh tarik nafas lega.. Tahun ni cuma dapat buat 6 biji kek untuk CNY untuk MIL... Jom tengok resipi nya
KEK KUKUS COKLAT
Bahan-Bahan
- 10 biji telur
 - 200 gm mentega
 - 1 tin kecil ( 388g ) susu krimer manis cap junjung
 - 1/2 cawan gula halus
 - 50 gm kelapa parut
 - 200 gm tepung gandum
 - Coklat secukupnya _ ( perisa mengikut kegemaran masing-masing )
 - 1 tsp esen vanilla
 - Sedikit pewarna merah
 
Cara-Cara
- Didihkan air kukusan sebelum mengukus kek dan tutup penutup pengukus dengan aluminium foil semasa mengukus kek.
 - Pukul telur dengan gula sehingga sebati dan gebu. Ketepikan.
 - Pukul mentega dengan susu krimer manis dan esen vanilla sehingga sebati.
 - Setelah itu campurkan kedua-dua adunan dan pukul lagi.
 - Kemudian masukkan pula tepung gandum dan kelapa parut. Pukul sehingga sebati.
 - Warnakan adunan dengan pewarna merah.
 - Ambil sedikit adunan kek dan tuangkan ke dalam acuan kek yang telah dilapiskan dengan aluminium foil. Kukus sehingga adunan masak.
 - Kemudian susun coklat pilihan di atasnya. Tuangkan lagi sedikit adunan kek dan kukus lagi sehingga masak.
 - Buat begini sehingga adunan habis.
 - Sejukkan sebelum dipotong.
 
















