~ Entri asal dibuat pada : November 26, 2013...
PINEAPPLE CHICKEN
Bahan-Bahan 
- 3 keping peha ayam _ buangkan kulitnya dan dipotong kecil
 - 6 keping nenas dalam tin
 - 1/2 biji capsicum hijau _ dipotong kecil
 - 1 inci halia _ dihiris halus
 - 2 ulas bawang putih _ dihiris kasar
 - 7 tangkai cili kering _ dipotong 2
 - Minyak untuk menggoreng
 
Bahan-Bahan Perap
- 1 biji telur
 - 1 tsp serbuk kari Baba's
 - 1/2 tsp 5 spice powder
 - 1/4 tsp perencah pati ayam Tumix
 - Garam secukup rasa
 - 1 tsp gula
 - 1 1/2 tbsp tepung jagung
 - 1 tbsp tepung kastard
 
Bahan-Bahan Sos
- 2 tbsp sos cili Thai
 - 4 tbsp sos cili Maggi
 - 1 1/2 tbsp sos plum
 - 1/2 biji lemon _ ambil jusnya
 - 5 tbsp syrup nenas dalam tin
 - 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
 - Sedikit gula
 - Garam secukup rasa
 
Cara-Cara 
- Gaulkan ayam bersama bahan-bahan perap hingga rata. Perap ayam selama 30 minit - 1 jam.
 - Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng ayam hingga masak kekuningan. Angkat dan ketepikan.
 - Di dalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak dan gorengkan capsicum selama 20 saat. Angkat dan ketepikan.
 - Masukkan halia dan bawang putih. Tumis hingga terbit aromanya.
 - Kemudian masukkan cili kering dan goreng lagi sehingga cili kering bertukar warna.
 - Selepas itu masukkan bahan-bahan sos dan sesuaikan rasa. Biarkan ianya mendidih seketika.
 - Masukkan ayam goreng dan capsicum. Gaul rata dan tutupkan api.
 - Angkat dan hidang bersama nasi putih panas.
 













