Assalamualaikum dan salam Sejahtera... 
Memang tidak dinafikan Sardin merupakan menu kegemaran ramai orang... Termasuk juga lah Diana sendiri.. Ianya sedap dimakan panas-panas bersama nasi putih.. Boleh bertambah-tambah dibuatnya..
Entri kali ini Diana ingin kongsikan resipi Sambal Sardin bersama timun... Jom semak resipinya di bawah...
SAMBAL SARDIN BERSAMA TIMUN
Bahan-Bahan
- 1 tin sardin Ayam Brand ( Ikan Mackerel dalam sos tomato )
 - 1 biji timun _ buangkan tengahnya dan hiris
 - 3 biji bawang merah _ dicincang
 - 2 ulas bawang putih _ dicincang
 - 1 biji bawang besar _ dihiris
 - 1 biji cili merah _ buangkan biji dan dicincang
 - Capsicum hijau _ dipotong dadu kecil
 - 7-10 tangkai cili kering _ buangkan biji dan rebus hingga lembut. Kemudian kisar
 - Garam
 - Gula
 - Minyak untuk menumis
 
Cara-Cara
- Asingkan ikan sardin dengan sos tomatonya. Buangkan tulangnya. Ketepikan.
 - Panaskan sedikit minyak di dalam periuk dan tumiskan cili kering kisar hingga masak dan garing.
 - Masukkan bahan yang dihiris dan dicincang serta capsicum hijau. Tambahkan juga sedikit gula. Tumis hingga wangi. Angkat bahan yang ditumis tadi dan ketepikan ( tinggalkan bahan yang ditumis tadi sedikit di dalam periuk ).
 - Masukkan sos tomato sardin dan tumis lagi hingga sedikit kering ( bergantung kepada citarasa masing-masing ).
 - Tambahkan garam secukup rasa. Gaul rata.
 - Masukkan ikan sardin dan gaul. Masak seketika.
 - Masukkan hirisan timun dan gaul rata.
 - Masukkan bahan yang ditumis tadi dan gaul rata hingga semua bahan mesra.
 - Tutupkan api dan hidang bersama nasi putih.
 



















