Tuesday, February 8, 2011

~ Ayam Sos Plum...

Sheery Dream Cakes | 11:40 AM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sayang…

Hari ni tiada apa yang hendak diceritakan.. Terus sahaja kita semak resipi Ayam Sos Plum versi campak-campak ni ya.. Resipi asal dari buku masakan cina tetapi Diana olah mengikut bahan yang ada di rumah ni ya.. 

AYAM SOS PLUM

Bahan-Bahan
  • 2 ketul paha ayam ( buang tulangnya )_ boleh guna dada ayam.. Lagi senang..;)

Bahan-Bahan Salad

  • 1 biji mangga bersama kulitnya _ di hiris nipis. 
  • Cili merah _ dihiris nipis
  • Bawang besar _ dihiris nipis
  • Bawang merah besar _ dihiris nipis
  • 1 biji timun _ dihiris nipis bersama kulitnya
  • 1 biji apple ( boleh guna hijau ataupun merah ) _ dihiris nipis

** Campurkan kesemua bahan dan rendam d dlm air sejuk dan garam.. Setelah bhn² hiris lembut, toskan airnya dan campurkan dengann bhn sos salad _ ketepikan.

Bahan-Bahan Perap

  • 1 tbsp sos tiram
  • 1 tbsp tepung custard
  • Minyak bijan
  • Garam
  • Serbuk lada hitam
  • 1 biji telur

Bahan-Bahan Sos

  • Bawag merah _ dicincang
  • Bawag putih _ dicincang
  • 2 tbsp sos plum
  • 2 tbsp fruit jam
  • 2 tbsp air limau kasturi
  • 1 tsp Minyak bijan
  • Cili merah _ dicincang
  • Sedikit biji bijan panggang
  • Cili padi _ dicincang ( tak nak letak pun tak per ) 

Bahan Asas Tepung

  • 2 tbsp tepung gandum
  • 2 tbsp tepung ubi
  • 2 tbsp tepung beras
  • 1 tsp baking powder
  • Air secukupnya

Bahan Sos Salad

  • Tomato sos
  • Thai Cili sos
  • Cili sos
  • Gula
  • Air limau kasturi

Cara-Cara

  1. Perap ayam bersama bahan perap selama 2 jam atau lebih.
  2. Gaul ayam bersama adunan tepung dan goreng hingga masak kekuningan _ angkat dan toskan. Potong kecil² dan susun di atas piring. 
  3. Tumis bwg merah, bwg putih dan cili merah hingga naik wanginya.
  4. Masukkan kesemua bhn sos. Biarkan mendidih dan sedikit pekat.
  5. Susun salad di tepi ayam yang telah disusun tadi.
  6. Tuang sos di atas ayam. 
  7. Hidang.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, February 1, 2011

~ Resipi Kek Kukus Lapis Marble Nescafe...

Sheery Dream Cakes | 6:39 PM | | 2 Comments so far

KEK KUKUS LAPIS NESCAFE

:: Saiz Loyang ~ 7 atau 8 inci


Bahan-bahan
  • 10 biji telur
  • 1 1/2 cawan ( 342 gm )  mentega berkualiti tinggi
  • 1 1/2 cawan ( 342 gm ) gula kastor
  • 1 1/2 cawan ( 175 gm ) tepung gandum ( diayak )
  • 1 tin kecil susu pekat ( 388 gm ) _ susu krimer manis cap junjung
  • 1 tin sederhana seri kaya ( 300 gm )
  • 4 tsp nescafe ( diayak ) 
  • 2 tsp esen vanilla
  • Pewarna kuning 
  • Pewarna perang atau jika suka boleh gantikan dengan sedikit browning sugar

Cara-cara

  1. Didihkan air kukusan sebelum mengukus kek dan tutup penutup pengukus dengan aluminium foil / tuala bersih semasa mengukus kek. 
  2. Pukul mentega bersama gula sehingga gebu.
  3. Masukkan telur dan pukul lagi sehingga kembang.
  4. Setelah itu masukkan tepung gandum dan pukul sebati.
  5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
  6. :: 1 bahagian dicampurkan dengan nescafe, susu krimer manis dan pewarna perang atau sedikit browning sugar.
  7. :: 1 bahagian lagi dicampurkan dengan seri kaya, esen vanilla dan pewarna kuning.
  8. Ambil sedikit adunan nescafe dan sedikit adunan seri kaya. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilapis dengan aluminium foil dan digriskan nipis dengan mentega. Kukus sehingga kek masak.
  9. Setelah itu cucuk beberapa lubang dengan cake tester atau lidi pada kek dan tekan dengan lembut dengan sudu plastik. Lapis lagi dengan adunan seri kaya dan kukus sehingga kek masak.
  10. Ulang proses  no.8 dan no .9 sehingga adunan kek habis.
  11. Jangan lupa setiap kali kita membuat kek kukus, hendaklah dicucuk beberapa lubang dengan lidi dan tekan secara lembut dengan sudu plastik sebelum melapis adunan seterusnya. 
  12. Sejukkan kek dan simpan di dalam peti sejuk semalaman sebelum dipotong ( jangan skip proses ini ).










BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Kek Kukus Coklat...

Sheery Dream Cakes | 5:48 PM | | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Ermmm.. penatnya.. baru tadi pukul 4 pm siap kesemua kek... Alhamdulillah.... Boleh tarik nafas lega.. Tahun ni cuma dapat buat 6 biji kek untuk CNY untuk MIL... Jom tengok resipi nya


KEK KUKUS COKLAT

Bahan-Bahan
  • 10 biji telur
  • 200 gm mentega
  • 1 tin kecil ( 388g ) susu krimer manis cap junjung 
  • 1/2 cawan gula halus
  • 50 gm kelapa parut
  • 200 gm tepung gandum
  • Coklat secukupnya _ ( perisa mengikut kegemaran masing-masing )
  • 1 tsp esen vanilla
  • Sedikit pewarna merah


Cara-Cara
  1. Didihkan air kukusan sebelum mengukus kek dan tutup penutup pengukus dengan aluminium foil semasa mengukus kek.
  2. Pukul telur dengan gula sehingga sebati dan gebu. Ketepikan.
  3. Pukul mentega dengan susu krimer manis dan esen vanilla sehingga sebati. 
  4. Setelah itu campurkan kedua-dua adunan dan pukul lagi.
  5. Kemudian masukkan pula tepung gandum dan kelapa parut. Pukul sehingga sebati.
  6. Warnakan adunan dengan pewarna merah.
  7. Ambil sedikit adunan kek dan tuangkan ke dalam acuan kek yang telah dilapiskan dengan aluminium foil. Kukus sehingga adunan masak.
  8. Kemudian susun coklat pilihan di atasnya. Tuangkan lagi sedikit adunan kek dan kukus lagi sehingga masak. 
  9. Buat begini sehingga adunan habis.
  10. Sejukkan sebelum dipotong.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Resipi Kek Kukus Lapis Batik Naza...

Sheery Dream Cakes | 12:39 PM | | 3 Comments so far


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bertemu kembali bersama resipi kek kukus lapis naza. Untuk yang kurang suka kek yang manis, anda boleh kurangkan sukatan gula kastornya tu mengikut citarasa masing-masing ya. Jom semak resipinya.


:: 
Cara-cara menyediakannya anda boleh rujuk di SINI


KEK KUKUS LAPIS NAZA

    Bahan-Bahan
    • 10 biji telur
    • 300 gm mentega
    • 120 gm minyak sapi
    • 380 gm gula kastor ( boleh kurangkan sukatan jika tidak suka manis )
    • 135 gm Nestle Cerelac bijirin bayi ( gandum dan madu )
    • 126 gm Cream Crackers yang telah dikisar halus
    • 388 gm susu pekat manis 
    • 95 gm Haw Flakes yang telah dikisar halus
    • Pewarna makanan pilihan

    Cara-Cara
    1. Didihkan air kukusan sebelum mengukus kek dan tutup penutup pengukus dengan aluminium foil atau tuala bersih sebelum mengukus kek.
    2. Asingkan putih dan kuning telur. 
    3. Pukul putih telur bersama gula kastor sehingga kembang. Ketepikan.
    4. Putar mentega dengan minyak sapi sehingga sebati dan masukkan kuning telur.
    5. Setelah itu, campurkan kedua-dua adunan dan pukul lagi.
    6. Masukkan susu pekat manis, cerelac, cream crackers kisar dan haw flakes kisar. Pukul adunan sehingga sebati.
    7. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Warnakan 1 adunan dengan pewarna kuning dan 1 adunan lagi warna ungu.
    8. Kemudian masukkan adunan ke dalam 2 piping bags berasingan.
    9. Kemudian kukus sehingga kek masak.
    10. Setelah itu cucuk beberapa lubang dengan cake tester atau lidi pada kek dan tekan dengan lembut dengan sudu plastik. Lapis lagi dengan adunan yang satu lagi dan kukus sehingga kek masak.
    11. Buat begini sehingga semua adunan habis.
    12. Sejukkan kek dan simpan di dalam peti sejuk semalaman sebelum dipotong ( jangan skip proses ini ).
    13. Untuk lapisan terakhir, masa mengukusnya hendaklah ditambah selama 30 minit supaya kek masak sekata secara keseluruhannya
    14. Untuk menyimpan kek lebih lama, balut kek menggunakan aluminium foil dan simpan di dalam peti sejuk.
    15. Selamat mencuba...
    ::  Picit adunan berselang seli seperti ini dan lapis sehingga adunan habis  ::







    BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>