Sunday, March 27, 2011

~ Resipi Sardin Dengan Timun...

Sheery Dream Cakes | 8:59 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Entri kali ni... Sardin Dengan Timun.... Pernah makan kan? Kalau kat Labuan ni memang ramai yang suka makan Sardin Dengan Timun ni.. Cuma cara memasaknya mungkin berbeza-beza.. Baiklah.. Apa kata kita tengok pula cara Diana memasak Sardin Dengan Timun ni pula...



SARDIN DENGAN TIMUN


Bahan-Bahan
  • 2 tin besar Ayam Brand Sardin _ buangkan tulangnya
  • 2 biji timun jepun _ dikupas kulitnya dan dihiris ( jangan ambil bahagian tengahnya tu )
  • 2 biji cili hijau _ buang bijinya dan dipotong kasar
  • 1 biji cili merah _ buang bijinya dan dipotong kasar
  • 6 ulas bawang merah _ dihiris
  • 2 ulas bawang putih _ dihiris
  • 1 tsp serbuk cili
  • 1 tsp perencah pati ikan bilis Tumix
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula
  • Minyak untuk menumis


Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak, masukkan bawang merah dan bawang putih dan tumis sehingga sedikit garing.
  2. Masukkan serbuk cili, cili merah dan cili hijau. Gaul rata dan masak seketika.
  3. Kemudian masukkan sardin, perencah pati ikan bilis, gula dan garam. Sesuaikan rasa.
  4. Setelah sardin sedikit garing, bolehlah dimasukkan hirisan timun. Gaul rata dan tutupkan api.
  5. Angkat dan hidang. 
  6. Makan ketika ianya masih panas bersama nasi putih.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, March 4, 2011

~ Resipi Bihun Goreng...

Sheery Dream Cakes | 8:28 AM | 4 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Tanpa membuang masa, apa kata kita terus sahaja tengok resipi bihun goreng ini ya.. Jom semak resipinya…



BIHUN GORENG


Bahan-Bahan
  • 2 bungkus mihun _ d rendam ( Diana guna mihun Cap Ayam Belanda dari Eka )
  • 100 gm dada ayam _ d hiris nipis
  • 100 gm daging _ d hiris halus
  • 250 gm sotong _ d potong bulat
  • 200 gm udang _ d buang kulit dan kepalanya
  • Segengam udang kering _ d rendam dan d tumbuk kasar
  • 275 gm frozen mixed vegetables
  • 3 biji telur
  • 1 biji bawang besar _ d hiris kasar
  • 4 ulas bawang merah _ d cincang
  • 6 ulas bawang putih _ d cincang
  • 2 tbsp cili kering kisar ( guna cili kering yang lebar tu )
  • 3 tbsp sos tiram
  • 5 tbsp sos cili
  • 1 tsp perencah pati ayam Tumix
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula
  • Minyak untuk menumis
  • 1 biji cili merah _ d cincang


Cara-Cara
  1. Tumiskan bawang merah, bawang putih, bawang besar, udang kering dan cili kisar sehingga naik aromanya dan sedikit garing.
  2. Kemudian pecahkan telur satu persatu. Caranya sama seperti memasak  Telur Udang Kering  yer. 
  3. Setelah itu gaul sebati dan masukkan pula daging. Biar daging empuk.
  4. Masukkan ayam dan mixed vegetables. Masak seketika.
  5.  Masukkan sotong, udang, sos cili, sos tiram, perencah pati ayam, gula dan garam secukup rasa.
  6. Gaul dan masukkan cili merah.
  7. Masukkan mihun dan gaul sehingga semua bahan²  sebati.
  8. Masukkan sedikit air. Gaul dan masak sehingga mihun garing.
  9. Angkat dan hidang.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, March 1, 2011

~ Resipi Air Pisang Susu

Sheery Dream Cakes | 1:00 PM | 5 Comments so far


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Air Pisang Susu merupakan minuman kegemaran kami sekeluarga.. Sangat mudah hendak menyediakannya... Jom semak resipinya...



AIR PISANG SUSU


Bahan-Bahan
  • Sirap Pisang Sky Blue
  • Susu cair
  • Air sejuk 
  • Ais secukupnya
Cara-Cara
  1. Tuangkan sirap pisang ke dalam gelas dan tuangkan susu cair secukupnya. 
  2. Tambahkan air sejuk dan ais. Kacau dan hidang.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, February 25, 2011

~ Acar Timun Mentah...

Sheery Dream Cakes | 11:42 PM | 5 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam sejahtera...

Untuk entri hari ini diana ingin kongsikan resipi yang mudah dan sedap.. Ramai yang sudah tahu menyediakannya kan.. Tapi apa-apa pun.. Diana kongsikan juga di sini untuk rujukan Diana di masa depan ya...


ACAR TIMUN MENTAH


Bahan-Bahan
  • 250 gm timun jepun yang telah dihiris nipis
  • 1 tin nenas kiub 
  • 1/2 biji cili merah _ dihiris halus
  • 1/4 biji bawang besar _ dihiris halus
  • 1 biji bawang merah _ dihiris halus
  • 2 tbsp air nenas dalam tin
  • 2 tbsp cuka
  • 2 biji cili padi _ dicincang
  • Air gula secukupnya
  • Garam secukup rasa 
Cara-Cara
  1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk besar. Gaulkan sehingga rata.
  2. Hidang.
** Diana suka simpan acar timun mentah ini di dalam peti sejuk terlebih dahulu sebelum dihidang. 


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Resipi Double-Boiled Ayam Masak Kicap

Sheery Dream Cakes | 11:21 PM | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ini Diana ingin kongsikan resipi ayam masak kicap. Ada dua cara memasak ayam ni. Pertama, dengan menggunakan kaedah double-boiler. Sesuai untuk anda yang sibuk. Cara kedua pula kita boleh memasak seperti biasa. Masak di atas dapur biasa tu ya. Jom semak resipinya di bawah.




Bahan-Bahan A
  • 1 kg ayam yang telah dibuang kulitnya dan dipotong kecil²
  • 3 ulas bawang merah _ dihiris
  • 5 ulas bawang putih _ dihiris
  • 2 inci halia _ dihiris
  • 1 batang daun bawang _ dipotong 2 inci panjang
  • 2 tbsp tepung jagung
  • 1/2 tbsp perencah pati ayam Tumix
  • 1/2 tsp garam
  • 1/2 tbsp kicap manis soya pekat Cap Ayam
  • 1/2 tsp serbuk lada hitam
  • 1/2 tsp serbuk lada putih
  • 1 tbsp gula
  • 1 tbsp sos tiram

Bahan-bahan B
  • 2 inci halia _ dicincang
  • 2 ulas bawang merah _ dicincang
  • 3 ulas bawang putih _ dicincang
  • 1 biji lobak merah _ dipotong mengikut citarasa masing²
  • 1 batang daun bawang _ dipotong 2 inci panjang
  • 15 biji red dates _ dibuang bijinya 
  • 1/2 tsp kicap pekat Yot Brand
  • 1/2 tbsp kicap soya pekat Cap Ayam
  • 1 tbsp sos tiram
  • 1/2 tsp gula ( jika perlu )
  • 1/2 tbsp tepung jagung d campur dengan sedikit air ( untuk pemekat )
  • Minyak untuk menumis
  • Air secukup kegunaan


Bahan-Bahan C
  • 6 keping cendawan kering _ direndam ( nak potong 4 pun boleh.. tak nak potong pun tak apa )
  • 1 tsp sos tiram
  • 1/2 tsp gula
  • 1/2 tsp tepung jagung
** Campurkan kesemua bahan-bahan C dan perap selama 15 minit.

Cara-Cara
  1. Campurkan kesemua bahan-bahan A. Perap selama 1 jam atau lebih ( Lebih lama diperap lebih sedap rasa daging ayam tu ).
  2. ~ Ada 2 cara untuk memasak ayam ni.. Cara Pertama ~ Dengan menggunakan double boiler = Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia cincang bersama sedikit minyak sehingga naik baunya.. Kemudian.. Campurkan ke dalam ayam perap tadi berserta kesemua baki bahan-bahan B.. Masukkan ke dalam periuk tembikar seperti di dalam  Gambar i .. Renih sehingga ayam empuk. Hidang.
  3. ~ Cara ke-2 ~ Memasak seperti biasa.. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia cincang sehingga terbit aromanya.
  4. Masukkan 2 potongan lobak merah, tumis seketika. Kemudian masukkan ayam, baki lobak merah tadi dan cendawan kering. Gaul rata. Masak seketika.
  5. Tambahkan sedikit air dan masukkan red dates.Gaul lagi dan biarkan ianya sehingga ayam empuk.
  6. Masukkan kesemua baki bahan-bahan B yang lain dan gaul rata.
  7. Tutupkan api dan hidang.

::  Gambar i  ::



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>