Friday, May 25, 2012

~ Brown Butter, Carrot, Pineapple, Coconut And Raisin Cupcakes ( Brown Butter Carrot Cupcakes ) ...

Sheery Dream Cakes | 9:45 AM | 20 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Indah sungguh suasana pagi ini.. Sang Mentari pagi bersinar terang disambut dengan kicauan burung... Bebunga kuning mekar cantik sesekali ditemani si rama-rama yang riang berterbangan bebas menikmati keindahan alam... Alangkah bahagianya hari ini.. 

Heheheee.. Adeeh!!! Pepagi dah buang tabiat kan... Haahaaa… Dah lama tak mengarang karangan.. Tu la tu jadinya.. Teringat pula zaman persekolahan dulu.. Diana suka ikut kursus sastera walaupun Diana bukan pelajar aliran sastera.. Minat sebenarnya..

Pagi nie Diana nak kongsikan resipi Cupcake yang Diana buat 2 hari lepas.. Masa tu memang tiada niat nak buat cc ni pun.. Bila mama beritahu pesanan jiran yang menjemput Diana pergi kenduri malamnya tu.. Terus ler buat cc ni.. Buat mengikut bahan yang ada kat rumah ni jer.. Bubuh ler mengikut gerak hati dengan berbekalkan pengetahuan asas yang pernah dipelajari sendiri... Tercipta ler cc ni.. Kiranya.. hentam jer ler ni kan.. Nasib baik menjadi.. Kalau tak... Mr.T kenyang lagi... :D.


Rasa cc ni lebih kurang dengan Brown Butter, Carrot, Apple And Coconut Muffins yang pernah Diana kongsikannya dulu... Cuma yang ni versi cupcake.. :). Ok ler.. Apa kata kita tengok resipi Brown Butter, Carrot, Pineapple, Coconut And Raisin Cupcakes ni.. Adeeh!! Panjangnya namaaa... Hehehee... Alaa beri jer nama Brown Butter Carrot Cupcakes.. Kan senang .. Hehhehee 


BROWN BUTTER CARROT CUPCAKES

Bahan-Bahan A ( Diayak )
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 tsp baking powder
  • 1/2 tsp soda bikarbonat
  • 1 1/2 tsp serbuk kayu manis
  • 1/4 tsp serbuk buah pala ( nutmeg )
  • 1/2 tsp garam kalau perlu _ Bubuh sekiranya menggunakan unsalted butterTak perlu bubuh jika guna salted butter

Bahan-Bahan B
  • 250 gm mentega _ ( Diana guna SCS salted butter ) 
  • 1 1/2 cawan gula perang ( soft brown sugar )
  • 3 biji telur
  • 1/4 cawan sirap maple
  • 1 tsp esen vanilla

Bahan-Bahan C ( Dicampur dan Gaul Rata )
  • 1/2 cawan kelapa parut kering
  • 2 1/2 cawan lobak merah yang diparut
  • 1/2 cawan nenas _ dicincang ( Diana guna nenas dalam tin )
  • 1/4 cawan kismis _ dicincang


Cara-Cara
  1. :: Cara menyediakan Brown Butter ~ Cairkan mentega di atas api sederhana. Masak hingga keperangan. Setelah terbit aroma seperti kacang yang sedang dipanggang, bolehlah diangkat dan sejukkan. Ketepikan. 
  2. Campurkan gula perang dengan bahan-bahan A yang telah diayak. Gaul rata dan ketepikan.
  3. Pukul telur, sirap maple, brown butter dan esen vanilla hingga sebati.
  4. Kemudian masukkan campuran bahan kering tadi ( gula dan bahan-bahan A ) dan pukul rata.
  5. Masukkan bahan-bahan C dan kaup balikkan dengan menggunakan spatula hingga sebati.
  6. Sudukan adunan ke dalam cawan kertas sehingga 3/4 penuh dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 20 - 25 minit atau hingga ianya masak.
  7. Angkat dan sejukkan sebelum disapu dengan cream pilihan.

Untuk cream nya tu anda boleh buat mengikut resipi pilihan masing-masing.. Diana pula lebih suka gabungkannya dengan Cream Cheese Frosting atau jika nak satu kelainan... Diana ada juga buat Mascarpone Cream Frosting.. 


MASCARPONE CREAM FROSTING

Bahan-Bahan
  • 175 gm mascarpone cheese
  • 75 gm mentega _ unsalted ( pada suhu bilik )
  • 3 tbsp gula aising
  • Secubit garam
  • 1/3 tsp lemon paste

Cara-Cara
  1. Pukul mascarpone cheese dengan mentega hingga sebati.
  2. Masukkan gula aising dan pukul lagi hingga adunan lembut.
  3. Masukkan garam dan lemon paste. Pukul sebati.
  4. Sedia untuk digunakan.
::  Diana taburkan juga denga kacang Pistachio cincang di atas cream tu  ::






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, May 11, 2012

~ Resipi Kek Batik Coklat Cheese Pesona...

Sheery Dream Cakes | 4:35 PM | 20 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... 

Alhamdulillah.. Diberikan kita peluang bersua lagi hari ni walaupun hanya di alam maya... Beberapa hari yang lepas.. SBK terpaksa berehat seketika atas sebab yang tidak dapat d ielakkan.. Maaf sesangat tau.. Memang terasa rindu sesangat kat semua orang.. Namun keadaan yang tak mengizinkan membuatkan rindu tu terpaksa dipendam.. Huhuuu... 


Pagi ni tadi memang ada niat nak online.. Namun bila seawal pukul 7am menerima call hubby yang mengatakan Irfan mengamuk kat sekolah.. Nak ikut hubby balik :D.. Terus hilang niat nak online tu.. Risau berpanjangan sehingga ler saat bertemu Irfan semasa ambil dia balik sekolah tadi.. Al-Kisahnya macam ni.. Hari ni mereka kena pakai baju sukan.. Tetapiii.. Mummy dia ni teeersilap pakaikan baju.. Aduuh!!! Kasihannya Irfan.. Pasti dia malukan .. :(. Kecuaian ni berpunca apabila Diana terlewat bangun sebab migraine melanda beberapa hari ni.. dan bergegas sediakan sarapan dan kebetulan pula Irfan meminta popia jejari ketam pagi tadi.. Makanyaaaa.. Apabila semua dibuat dalam keadaan kelam kabut.. Sampaikan hari ni kena pakai baju sukan pun Diana terlupa.. Kasihan Irfan menangis kat sekolah.. :( Sorry Irfan Cayaaang... 


Baik ler.. Dah habis cerita Irfan cayaang... Kita beralih pula kat cerita Kek Batik Coklat Cheese Pesona yang sedap ni... Hari tu nampak Izah buat kek ni.. Idea yang sangat menarik kerana Izah gabungkan 2 resipi kek iaitu Kek Batik Coklat dan Kek Lapis Cheese Persona menjadi 1 resipi... Ternyata ianya memang sedaap... Terima kasih buat Izah dan kepada tuan empunya resipi asal kerana berkongsi resipi ni.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini yer.. Terima kasih... 


KEK BATIK COKLAT CHEESE PESONA

Lapisan Coklat ( Kek Batik Coklat Beragar - Agar )

:: Olahan Oleh ~ Izah  ( TQ )
:: Resipi Asal ~ Mylla @ My Resipi  ( TQ )
:: Idea Oleh ~ Noorsha @ 1001 Cerita 1001 Rasa  ( TQ )
:: Sumber Dari ~ HaSue @ I Love My Life  ( TQ )

Bahan-Bahan

  • 2/3 cawan air
  • 1 sk serbuk agar-agar
  • 250 gm butter
  • 125 gm milo
  • 3 sb serbuk koko
  • 1/2 sk serbuk nescafe
  • 1/2 tin susu pekat ( tin 505gm ) _hampir 1/2 tin ikut kemanisan masing²
  • 1 kampit biskut merie * tak habis 1 kampit

Cara-Cara
  1. Sediakan Loyang yang dialas plastik bersih ( tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dari loyang tanpa mencacatkannya ).
  2. Masukkan air ke dalam kuali diikuti serbuk agar². Kacau sehingga cair ( *kacau hingga serbuk agar²  larut dan air mendidih ).
  3. Setelah itu masukkan butter dan gunakan api yang kecil sekali.
  4. Apabila sudah cair masukkan susu, milo sedikit demi sedikit dan gaul sehingga milonya sebati.
  5. Seterusnya masukkan serbuk koko.... gaul tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lagi. ( *boleh rasa cicip kemanisan yang disukai ).
  6. Setelah pekat ( adunan yang mengandungi agar² ini tidak akan terlalu pekat seperti resepi asal ). 
  7. Boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan.
  8. Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
  9. Ulangi langkah No. 7 dan 8 sehingga adunan habis ( Diana tinggalkan sedikit adunan coklat untuk lapisan terakhir selepas lapisan cheese ).
  10. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.
  11. Potong dan siap untuk dihidangkan.
  12. *Untuk kek batik coklat beragar² ini tak perlu semalaman. Jika cukup sejuk dan set di dalam peti ais, sudah boleh dinikmati dan dipotong.


Lapisan Cheese ( Kek Lapis Cheese Persona ) _ *izah buat half Diana bust 1 adunan di bawah )

:: Resipi Asal Oleh ~  Ryo @ Ryoazhar ( TQ )

BahanBahan ~ ( Saiz 9x9 )

A

2 bungkus biskut marie perisa coklat - lebih kurang 600 g ( ryo guna jenama LEE ) 
500 ml susu segar, dipanaskan

B

500 g cheese cream ( Philadelpia / Tartura )
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus



Cara-Cara

  1. Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair.
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan
  4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik / kertas minyak / baking paper.
  5. Panaskan susu segar, padamkan api.
  6. Ambil sekeping-sekeping biskut dan celup ke dalam susu ( suam-suam panas ). Terus susun dalam bekas. ( Celup 1 saat je tau ).
  7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan.
  8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
  9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  10. Kemudian, kisar baki biskut yang ada, taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese. ( Kalau pakai jenama LEE, boleh ramas-ramaskan je dalam penapis tu.. jadi serbuk lah ia.. )
  11. Tekan-tekan sikit permukaan tu dan masukan dalam peti sejuk, biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.

:: Ini pula cara yang Diana buat untuk mengabungkan 2 resipi di atas ~ 
  1. Keluarkan lapisan coklat ( kek batik coklat beragar-agar ) dari peti ais dan susun biskut marie di seluruh permukaan lapisan coklat.
  2. Ratakan adunan cheese di atasnya ( Diana tuang adunan tu sekaligus ).
  3. Kemudian susun biskut marie di seluruh permukaan lapisan cheese.
  4. Ratakan lapisan coklat ( adunan kek batik coklat beragar-agar ) di atasnya.
  5. Masukkan ke dalam peti ais semalaman.
  6. Hidang bersama Salted Caramel.

Diana hidang bersama Salted Caramel.. Tu pun kebetulan Diana juga buat untuk Choc Salted Caramel Cheesecake... Untuk resipi kek tu nanti baru update eh.. Hehhehee... Terima kasih buat Izah kerana idea gabungkan kedua resipi nie.. hasilnya memang sedaaap!!! 


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, April 30, 2012

~ Vanilla Heart Cupcakes...

Sheery Dream Cakes | 9:53 AM | 19 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Alhamdulillah... Bertemu lagi kita di pagi Isnin di penghujung bulan April ni... Moga semuanya sihat sejahtera dan gembira sentiasa hendaknya... Bagaimana cuaca kat tempat anda semua? Adakah hujan juga seperti kat sini? Awal pagi ni dah hujan lebat... Sejuk jer pepagi ni walaupun sejak pukul 3:30 am tadi black out... 

Dah dua hari dah badan nie rasa tak selesa... Kepala terasa berdenyut² jer... Petang sabtu tu sempat juga online kejap .. niat di hati sebenarnya nak BW masa tu.. Tapi oleh kerana tak larat dah rasanya bila kepala ni asyik berdenyut² jer... Terpaksa ler dibatalkan niat nak BW tu.. Kena ler rehatkan diri terlebih dahulu... Maaf sesangat tau tak sempat BW semalam...


Pagi Ahad tu Diana sempat buat CC ni untuk penuhi permintaan anak-anak yang nak makan Vanilla CC... Tu yang buat tu pagi kemarin.. Resipi CC ni Diana ambil dari blog Martha Stewart... Resipi yang mudah dan yang amat penting ianya sedap di tekak kami sekeluarga... Diana gabungkan Vanilla Cupcakes ni dengan Cream Cheese Frosting resipi dari Martha juga... Bagi Diana sekeluarga.. Gabungan keduanya ni memang sedaap... Memang menepati citarasa kami sekeluarga.. :


Ermmm... Bukan main slow lagi buat entri kali ni... Nak preview pun tak dapat... Sekarang ni kat sini masih hujan lebat.. Jadi line tenet makin tenat nampak gayanya... Ok ler tanpa membuang masa lagi jom tengok resipinya.. Terima kasih buat tuan empunya resipi di atas resipi ni.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini.. Terima kasih... 


:: Resipi Dari Blog ~ Martha Stewart  ( TQ )



BILLY'S VANILLA, VANILLA CUPCAKES

Makes about 30 cupcakes

Ingredients
  • 1 3/4 cups cake flour _ *not self-rising
  • 1 1/4 cups unbleached all-purpose flour
  • 2 cups sugar
  • 1 tablespoon baking powder
  • 3/4 teaspoon salt
  • 1 cup unsalted butter _ cut into 1-inch cubes
  • 4 large eggs
  • 1 cup whole milk
  • 1 teaspoon pure vanilla extract

Directions

  1. Preheat oven to 325 degrees. Line cupcake pans with paper liners; set aside. 
  2. In the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment, combine flours, sugar, baking powder, and salt; mix on low speed until combined. Add butter, mixing until just coated with flour.
  3. In a large glass measuring cup, whisk together eggs, milk, and vanilla. With mixer on medium speed, add wet ingredients in 3 parts, scraping down sides of bowl before each addition; beat until ingredients are incorporated but do not overbeat.
  4. Divide batter evenly among liners, filling about 2/3 full. Bake, rotating pan halfway through, until a cake tester inserted in the center comes out clean, 17 to 20 minutes.
  5. Transfer to a wire rack to cool completely. Repeat process with remaining batter. Once cupcakes have cooled, use a small offset spatula to frost tops of each cupcake. Decorate with sprinkles, if desired. Serve at room temperature.


:: Resipi Oleh ~ Martha Stewart ( TQ )



CREAM CHEESE FROSTING

Ingredients
  • 8 ounces cream cheese, room temperature
  • 8 tablespoons unsalted butter, cut into pieces, room temperature
  • 1 cup confectioners' sugar 
  • 1 teaspoon pure vanilla extract _ ( Diana bubuh 1/2 tsp sahaja )

Directions
  1. Place cream cheese in a medium mixing bowl. Using a rubber spatula, soften cream cheese. 
  2. Gradually add butter and continue beating until smooth and well blended. 
  3. Sift in confectioners' sugar and continue beating until smooth. 
  4. Add vanilla and stir to combine.
  5. ** ( Diana guna electric mixer untuk pukul adunan cream nie ).


:: Cara Diana pula ~ 
  1. Diana ambil sedikit adunan kek dan bubuh pewarna merah jambu dan ratakan di dalam loyang bersaiz kecil tapi tinggi.
  2. Kemudian bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170°C sehingga kek masak.
  3. Keluarkan kek dan sejukkan. Potong kek kepada beberapa bahagian kecil menggunakan cutter berbentuk hati atau jika suka boleh ukir sendiri dan potong menggunakan pisau yang tajam ( Diana buat yang nie sebab cutter berbentuk hati tu entah mana maid dah simpan.. Huhuu ). Ketepikan.
  4. Setelah itu, bubuh sedikit adunan kek yang selebihnya tadi ke dalam mangkuk kertas dan letakkan satu keping kek berbentuk hati di tengahnya.
  5. Lapis lagi dengan sedikit adunan kek sehingga 3/4 penuh.
  6. Bakar di dalam oven  yang telah dipanaskan pada suhu 170°C selama 17 - 20 minit atau sehingga masak.
  7. Keluarkan dari oven dan sejukkan sebelum dihias dengan cream cheese frosting ( resipi rujuk di atas ) atau cream pilihan masing-masing.
  8. Hias mengikut citarasa masing-masing.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, April 8, 2012

~ Nasi Impit Goreng Udang...

Sheery Dream Cakes | 5:56 PM | 10 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Sebelum kita berbicara tentang resipi.. Diana nak ucapkan ribuan terima kasih di atas kesudian anda semua singgah di blog Diana ni walaupun tuan rumahnya tiada beberapa hari ni.. Juga ampun dan maaf dari Diana kerana belum sempat membalas komen dan BW.. Buat masa beberapa hari ni Diana hanya sempat singgah sekejap tanpa meninggalkan komen sebab masa terluang Diana online hanya sebelah malam.. Sebelah siang pula Diana hanya ada masa sedikit sebelah pagi.. selebihnya tu ada kerja yang menanti untuk d isiapkan.. Agak sibuk sedikit masa ni.. Namun bila masa Diana online sebelah malam.. Pasti hujan lebat dan guruh serta kilat sambung menyambung menemani.. Tak berani nak online lelama masa tu.. Sekarang ni pun guruh dah mula berbunyi.. Harap dapat selesaikan entri ni nanti.


Kali ni Diana nak kongsikan resipi ulang tayang... Hari tu masa singgah kat dapur Izah.. Diana terliur tengok Nasi Impit Goreng yang izah masak tu... Memang dah lama Diana tak buat Nasi Impit Goreng walaupun ada permintaan dari ahli keluarga Diana.. Bukannya apa... Sebenarnya tak berapa rajin nak buat nasi impit tu.. Ermm.. Tak buat sendiri nasi impit tu.. Hanya beli ketupat segera tu.. Heheheh.. Namun kerajinan tu tak dapat mengatasi penyakit M tu... :D. Akhirnya bila Izah tayang Nasi Impit Goreng kat dapur dia.. Barulah datang seru nak buatnya.. Cuma Diana buat ikut resipi Diana yang ada bubuh lobak asin tu.. Jom selongkar resipinya...



NASI IMPIT GORENG UDANG

Bahan-Bahan
  • 1 bungkus besar ketupat nasi segera Adabi ( 2 bungkus kecil )
  • 8 ekor udang bersaiz besar _ dikupas dan tinggalkan ekornya
  • 150 gm lobak asin ( preserved salted radish )
  • 2 ulas bawang putih _ dicincang
  • 4 tangkai daun bawang ( boleh guna daun kucai juga ) _ dipotong 1 1/2 inci panjang
  • Sedikit taugeh
  • 2 biji cili merah _ dihiris
  • 5 biji telur
  • 2 tbsp cili kering kisar
  • Minyak untuk menumis
  • Air secukupnya untuk merebus

Bahan-Bahan A
  • 2 tbsp sos tiram Maggi
  • 2 tbsp sos cili Maggi
  • 2 tbsp kicap pekat Loon Kee
  • 1 tsp kicap cair Loon Kee
  • 2 tsp sos ikan
  • 1/2 tsp minyak bijan
  • 1/4 tsp serbuk lada putih
  • 1 tsp perencah pati ayam Tumix
  • Garam jika perlu

Cara-Cara
  1. Rebus ketupat bersama air secukupnya seperti arahan pada bungkusan. Setelah masak sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali / periuk dan tumis bawang putih hingga wangi.
  3. Kemudian masukkan cili kering kisar dan tumis hingga cili masak.
  4. Masukkan lobak asin dan goreng lagi seketika.
  5. Setelah itu masukkan bahan-bahan A dan gaul rata.
  6. Pecahkan telur satu persatu dan gaul rata.
  7. Masukkan nasi impit / ketupat nasi yang telah dipotong kecil-kecil dan gaul dengan perlahan hingga semua bahan bergaul rata.
  8. Akhir sekali masukkan daun bawang / daun kucai, cili merah serta taugeh dan gaul.
  9. Angkat dan hidang.

::  Kalau nak tengok versi lepas boleh klik kat    SINI  ::




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>