Wednesday, June 13, 2012

~ Ice Cream Cone Cupcakes Permintaan Di Hari Jadi Irfan......

Sheery Dream Cakes | 2:29 PM | 30 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bersiaran bersama resipi Ice Cream Cone Cupcakes hari ini... Alhamdulillah... Dibuat khas untuk
 sambutan Harijadi Irfan yang ke 5 tahun.. Buat untuk orang yang terdekat jer pun.. Jemput adik beradik Diana dan beberapa orang jiran.. Resipinya mudah sahaja.. Diana buat ikut citarasa anak-anak.. Resipi ni boleh dibuat marble cake juga sebenarnya... Jom tengok resipinya...


ICE CREAM CONE CUPCAKES

Bahan-Bahan
  • Kon aiskrim secukupnya
  • Cawan kertas bersaiz kecil secukup kegunaan
  • 1 1/4 cawan mentega _ ( Diana guna unsalted butter )
  • 1 1/2 cawan gula kastor
  • 3 biji telur
  • 1 tsp esen pisang
  • 1 1/2 tbsp susu cair
  • 1/2 cawan kelapa parut kering
  • Pewarna perang, merah jambu, biru dan kuning ( atau mengikut pilihan anda sendiri )

Bahan-Bahan A ( Diayak Bersama )
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 tsp baking powder
  • * 1/4 tsp garam _ ( tak perlu bubuh jika guna salted butter )


Cara-Cara
  1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
  2. Kemudian masukkan telur dan putar lagi sehingga adunan kembang dan gebu.
  3. Masukkan esen pisang dan susu cair. Pukul rata.
  4. Setelah itu masukkan bahan-bahan A yang telah diayak tadi dan pukul sebati ( pukul sekejap sahaja sehingga tepung bergaul rata ).
  5. Ambil sedikit adunan kek ( dalam 5 - 6 senduk nasi ) dan campurkan kelapa parut kering serta pewarna perang ( nak guna coklat emulco pun boleh ). Gaul rata menggunakan spatula. Ketepikan.
  6. Kemudian bahagikan baki adunan kek tadi kepada 3 bahagian. Bubuh pewarna berbeza pada setiap bahagian tersebut.
  7. Masukkan kon aiskrim ke dalam bekas yang sesuai untuk membolehkan ianya berdiri tegak ( Diana guna bekas aluminium dan buat beberapa lubang bersaiz kon aiskrim yang digunakan ).
  8. Sudukan adunan berwarna biru ke dalam kon aiskrim tadi. Diikuti adunan berwarna kuning dan seterusnya adunan berwarna merah jambu atau mengikut citarasa masing-masing ( hingga 3/4 penuh ). Ketepikan.
  9. Kemudian, sudukan pula adunan kelapa kering ke dalam cawan kertas kecil sehingga 3/4 penuh.
  10. Bakar kedua-duanya ( adunan di dalam kon aiskrim dan adunan kelapa parut kering ) dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 20 - 25 minit atau sehingga kek masak ( bergantung kepada saiz kon aiskrim dan kepanasan suhu oven masing-masing ). 
  11. Keluarkan dari oven dan biarkan kek sejuk.
  12. Buat lubang di tengah-tengah ice cream cone cupcake dan isikan dengan cupcake frosting / filling  ( resipi rujuk di bawah ). Buat juga langkah ini untuk coconut cupcake.
  13. Cantumkan keduanya dan hias dengan cupcake frosting / filling ( resipi rujuk di bawah ).
  14. Hias mengikut citarasa masing-masing.


:: Untuk resipi krimnya ni Diana ikut resipi dari blog Our Best Bites.. Cuma ada sedikit olahan yang diana buat mengikut citarasasendiri.. Diana buat 2 kali adunan di bawah.. Terima kasih buat Our Best Bites kerana berkongsi resipi cupcake frosting / filling ni.. Izinkan Diana kongsikannya dki sini pula ya.. Terima kasih..



PERFECT CUPCAKE FROSTING AND FILLING

:: Resipi Oleh ~ Our Best Bites  ( TQ )
:: Olahan Oleh ~ Sky Blue's Kitchen dalam tulisan berwarna merah 


Ingredients 
  • 2 1/2 tbsp mascarpone cheese _ Diana tambah
  • Finely chopped white chocolate _ Diana tambah
  • 3 tablespoon flour
  • 1/2 cup milk ( whole milk is best, but I use non-fat when it’s all I have and it’s actually fine )
  • 1/2 cup real butter ( I prefer salted, but you can use also unsalted and add salt to taste ) _ Diana guna SCS butter
  • 1/2 cup sugar ( that’s granulated sugar, not powdered sugar )
  • 1 teaspoon vanilla extractor other flavor if you wish

Method
  1. Whisk together the flour and the milk. Heat in a small sauce pan on medium heat.
  2. Whisk continuously until it starts to thicken. Let it cook, while stirring with a rubber spatula, until you can start to see the bottom of the pan. Continue to cook until mixture has the consistency of thick pudding or paste.
  3. Put  mixture in the fridge and let it cool completely, it’s fine if it stays in there long enough to get chilly, you just don’t want it warm at all. As it’s cooling, feel free to stir it occasionally to speed up the process and keep it from forming a crust on top.
  4. It an electric stand mixer, beat the butter and the sugar for a minute or two until well combined and fluffy.
  5. Add mascarpone cheese and beat until smooth. 
  6. You’ll want to use the whisk attachment on a stand mixer if you have one, instead of the flat paddle. Then while beating, add in the thickened milk mixture and the vanilla. Beat to combine and then scrape down the sides. 
  7. Mixture will separate and look messy, keep beating!  Continue beating until mixture comes together and is light and fluffy, about 7 - 8 minutes, but time varies.  
  8. Take a sample of frosting between your fingers; frosting is done when light and fluffy and sugar granules are dissolved.
  9. Using a rubber spatula, gently fold in chopped white chocolate until thoroughly combined.

:: Note Dari Our Best Bites ~
  1. Use real butter, and a good name-brand. Cheap butter does weird things.
  2. If you beat for the 6 - 8 minutes and the mixture still looks strange, beat longer and at a higher speed if you can. It should come together, but it takes a little patience!
  3. This frosting is best eaten fresh. You can store for a few hours at room temperature, or try storing in the fridge overnight, letting it come to room temperature on its own, and then rebeating to fluff.
  4. Add extracts to your hearts content; lemon is wonderful! Food coloring is also okay.
  5. The white sugar can be exchanged for brown. Try 1/2 white 1/2 brown for a warm caramel flavor.
  6. Do not try to make other substitutions or additions. Sour cream, cream cheese, fruit purees can do disastrous things. Some people have had success, just experiment at your own risk ( hehehe.. your own risk tau.. Diana pula bubuh mascarpone cheese.. nasib baik jadi.. ).
  7. If trying to decide whether or not to double it- double it. Chances are you’ll want more. It’s a rather small batch.


Di Labuan sekarang nie cuaca memang tak elok.. Dah beberapa hari ribut melanda.. Kemarin angin kencang sehingga menerbangkan bumbung beberapa buah rumah jiran kat sini... Di tambah lagi hujan lebat.. Sejuk dapat dirasakan hingga menusuk ke tulang.. Keadaan cuaca macam nie memang merisaukan.. Lagi² kepada penduduk yang tinggal berhampiran dengan pantai.. Walaupun pantai tak kelihatan dari rumah Diana.. Namun jelas kedengaran bunyi ombak memukul pantai.. Begitu kuat sekali seolah² pantai berada di depan mata.. Memang tak lena tidur di buatnya.. Moga kita semua sentiasa di bawah lindungan Allah S.W.T... Amin..



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, June 5, 2012

~ Pais Ayam Temasek...

Sheery Dream Cakes | 3:03 PM | 14 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang kepada semua pengunjung SBK yang dikasihi.. 

Moga semua urusan kita hari ni dipermudahkan olehNya.. Cuaca hari ni di Labuan memang kurang elok.. Hujan lebat dan angin kencang pagi tadi.. Sekarang ni hujan dah berhenti namun masih lagi mendung.. Jadi kepada yang berhajat nak ke laut tu.. Pastikan ombak tak kuat ya.. Begitu juga yang memandu.. Walaupun hujan dah berhenti.. Jangan pandu laju-laju tau.. Jalan masih licin tu... 


Kemarin Diana buat Pais Ayam Temasek ni.. Kebetulan sama pula menu kat rumah ni dengan Che Mat Gebu... Hehehee... Cuma Diana baru sempat kongsikannya hari ni.. Pais Ayam Temasek ni sesangat sedaaaap... Memang berbaloi mencubanya.. Siapa tak cuba tu memang rugi... Diana masak 2 ekor.. Seekor Diana bakar dan seekor lagi Diana tak bakar.. Keduanya sedap... Cuma yang dibungkus dalam daun pisang dan dibakar tu memang harum.. :). Makan ketika ianya masih panas lagi... Seeedaaaappp!!! ^__^. Terima kasih kepada Akak Ayu kerana mengetengahkan resipi ni... Terima kasih juga kepada tuan empunya resipi kerana sudi berkongsi resipi yang sedap ni.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat SBK ni ya... Terima kasih... 
Jom tengok resipinya.. Nak jemput makan memang dah habis dah... Hehheee.. Kali ni kita tengok gambar versi orang sibuk ambil pula.. Hehheee.. Ambil gambar ni semua memang dalam kelam kabut.. Huhuuu.. 


:: Resipi Oleh ~ Puan Aini Salim  (TQ )



PAIS AYAM TEMASEK


Bahan-Bahan 
  • 1 ekor ayam _ dibelah dua dan dibersihkan _ ( Diana buang kulitnya dan potong kecil² )
  • 1 helai daun kunyit _ dihiris halus
  • 2 helai daun limau purut _ disiat
  • 2 cawan santan ( 1 biji kelapa )
  • 2 camca besar gula melaka atau secukup rasa
  • 1 camca besar pes asam jawa + 1/2 cawan air
  • Garam secukup rasa
  • Perasa _ ( Diana gantikan dengan Perencah pati ayam Tumix )
  • Daun pisang secukupnya 

Bahan-Bahan Kisar ( Diana kisar guna Food Processor )
  • 15 tangkai cili kering _ ( Diana bubuh 13 tangkai cili kering )
  • 12 ulas bawang merah
  • 6 ulas bawang putih
  • 8 biji buah keras
  • 1 cm lengkuas
  • Kunyit hidup sebesar ibu jari _ ( Diana tambah )
  • 1 batang serai _ ( Diana bubuh 2 batang serai )
  • Cili padi _ ( pilihan )
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu teh serbuk jintan putih

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga garing dan terbit minyak, guna api perlahan dan kacau selalu. 
  2. Masukkan daun limau purut, jus asam jawa, santan, gula melaka dan kacau rata. Masak sekejap.
  3. Masukkan ayam dan gaul rata. Tambah garam dan perasa / perencah pati ayam secukupnya, masak hingga pekat dan hampir kering. 
  4. Sediakan daun pisang, letak ayam tadi dan tabur dengan hirisan daun kunyit. 
  5. Bungkus dan semat dengan lidi.
  6. Bakar dalam oven 15 - 20 minit atau hingga perang keemasan, suhu sekitar 190°C.
  7. Hidangkan panas bersama nasi. 

Diana letak catatan Mat Gebu kat sini ya.. 

:: CATATAN MAT GEBU ~  Mat buat 4 bungkusan dan setiap satu berisi dengan 2 ketul ayam. Daun pisang mat layur sekejap atas api, untuk mengelakkan ia pecah ketika membungkus pais ayam tadi. Selamat mencuba!!...





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, June 3, 2012

~ Di Sebalik Dunia Fotografi SBK...

Sheery Dream Cakes | 12:25 AM | 19 Comments so far
Assalamualaikum dan Bertemu kembali di entri kali ini...

Semua dah tau kan apakah kamera yang Diana gunakan selama ini. Kali ini Diana hendak kongsikan bersama anda semua apakah di sebalik kisah dunia fotografi SBK selama ini.

Sebelum tu.. Dah fahami fungsi yang ada pada kamera DSLR anda? Itu la langkah pertama yang perlu dipelajari setelah kita miliki kamera yang diidamkan selama ini... Ianya amat penting tau.. Jika masih lagi belum memahami sepenuhnya fungsi kamera itu sendiri.. Memang sukar untuk kita melangkah dengan lebih jauh lagi dalam bidang ini.. Oleh itu kita kena betul-betul memahami fungsi asasnya terlebih dahulu ya... Rajin kan diri dan luangkan sedikit masa untuk explore sepenuhnya fungsi yang ada.. Fahami apa itu Aperture, Shutter Speed dan ISO ( Diana tidak akan sentuh tentang ini sebab sudah ramai yang buat entri mengenainya kan.. ).. Kuasai kesemua setting tu dulu.. Semua tu amat penting bagi menentukan hasil karya yang akan kita perolehi nanti.. Mulanya tu memang agak pening tapi bila dah faham dan biasa nanti semuanya jadi mudah.. Percaya la! Yang penting kerajinan kita untuk menguasinya.. 

Lepas itu baru la kita kenali dan fahami apa sebenarnya hasil karya yang kita mahukan.. Baru la boleh kita tentukan langkah seterusnya.. Baik la, seperti yang telah Diana beritahu di awal entri tadi Diana hendak kongsikan bersama anda kisah di sebalik dunia fotografi SBK..

  • Pilih lens yang bersesuaian bagi karya foto anda.
  • Diana akan sentiasa guna lens hood. Tak pernah tinggal tau.. :).. Lens hood ini dapat menghalang cahaya dari memasuki secara terus ke dalam lens.. Ia boleh mengelakkan lebihan cahaya yang masuk.. Ia juga boleh mempengaruhi kontras dan kualiti gambar tu.. 
  • Guna Tripod.. Macam Diana yang mengambil gambar makanan ni wajib ada Tripod.
  • Shoot in RAW.. Secara peribadi Diana lebih suka ambil gambar dalam format RAW.. Sebab ia akan memberikan banyak kelebihan semasa Diana edit gambar tu nanti.. Kita boleh menyunting seberapa banyak kali pun yang kita mahu tanpa merosakkan files asal tu... RAW files nie perlu diproses terlebih dahulu.. kena edit bagai baru la kita convert ke JPEG.. Susah? Banyak kerja nak buat? Tidaak la... Cuba dulu ya.. Diana percaya nanti anda akan jatuh cinta pada nya.. ;).. hehhe..
  • Shoot in Aperture-Priority mode.. Diana guna setting ni untuk kesemua gambar makanan yang Diana ambil.
  • Vibration Reduction ( VR ).. Set kepada "on".
  • Belajar bagaimana nak focus dengan baik dan tepat.. Kerana ianya akan memberi kesan kepada kualiti gambar yang kita ambil.
  • Jangan takut untuk Set White Balance kepada manual & Titik beratkan penggunaan warna dalam props yang kita gunakan.. Ok di sini Diana nak terangkan kaitan WB ( white balance ) dengan proses semasa kita edit tu yer.. Ni dari pengalaman yang pernah Diana lalui tau.. Mungkin lain orang lain pula pendapat mereka tentang ni.. Yer ler kan.. Pengalaman tiap orang pasti berbeza kan.. Ada yang berpendapat ( ni Diana sendiri dengar ya.. hehehe ) bahawa sekiranya kita ambil gambar dalam format RAW, kita tak perlu ambil kisah tentang cahaya / mood sekeliling serta WB tu.. Boleh ambil gambar tu main hentam ja sebab RAW files ni kan kena di edit juga nanti.. Ermm.. Lain pula pandangan Diana tentang hal ini.. Dari pengalaman Diana sendiri.. Antara keduanya tu amat penting dititik beratkan untuk mendapatkan mood yang kita kehendaki dalam karya foto kita nanti.. Contohnya.. Sekiranya Diana hendak kan hasil gambar yang diambil tu dalam mood pastel atau mungkin inginkan ianya nampak soft dan dreamy.. Jadi, Diana harus la guna warna props yang bersesuaian dengan mood pastel atau soft dan dreamy tu.. Gandingkan juga WB setting kat situ yer.. Contohnya seperti warna biru, ungu, oren, hijau, kuning, pink, brown dan lain-lain. Ianya penting juga semasa proses mennyuntingnya nanti ( yang ni akan kita bincangkan kemudian dalam entri seterusnya ).
  • Metering mode.. Diana lebih banyak set kan kepada spot & center-weighted average.
  • Masa yang sesuai untuk ambil gambar ( berdasarkan masa kat W.P. Labuan yer ) ialah antara pukul 9 am - tengahari. Sebelah petang pula dari pukul 4 pm - 5 pm.. Tapi itu bergantung juga kepada cuaca masa tu.
  • Jangan sesekali guna flash ketika mengambil gambar makanan..No Flash ok!
  • Ambil gambar dengan banyak.. Ini la yang Diana lakukan.. Hehe.. Nanti senang nak pilih mana yang berkenan..

    Langkah seterusnya Diana proses / sunting RAW files tu dulu menggunakan Lightroom ( LR ) .. Lepas itu sunting lagi menggunakan Adobe Photoshop CS6 dan selepas tu baru la boleh dikongsikan bersama anda semua... 


Ok.. sampai sini dulu buat kali ini.. Kita sambung lain di entri seterusnya... :) 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, June 1, 2012

~ Dunia Fotografi SBK...

Sheery Dream Cakes | 11:01 PM | 19 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang kepada semua pengunjung SBK yang dikasihi... 

Buat pertama kalinya dalam sejarah SBK sendiri... Hari ni Diana nak tanya sama ada suka ker tak suka sekiranya Diana ingin kongsikan bagaimana dunia fotografi SBK ( Food Photography ) selama ni bersama anda semua.. Apakah bahan utama yang menjadi tulang belakang untuk Diana mendapatkan gambar seperti di atas ni.. 

Diana sedar betapa diri ini begitu kecil sangat dalam bidang fotografi ni... Banyak lagi ilmu fotografi yang perlu Diana selongkar perlahan².. Diana ni mak budak baru belajar.. Kalau sudi tolong berikan tunjuk ajar yer... ;). Oleh kerana ada sebahagian pengunjung SBK yang ingin Diana kongsikan cara Diana mendapatkan gambar² yang ada kat SBK ni dengan membuat entri khas untuk tips fotografi.. Dengan ilmu yang amat sedikit dalam bidang fotografi ni.. Diana dengan rela hati dan ikhlas akan berkongsinya dengan anda semua dan Diana harap apa yang bakal Diana kongsikan nanti akan dapat membantu anda semua walaupun Diana teramat ler segannya nak kongsikan ilmu yang hanya Diana perolehi dengan mencari rujukan sendiri kat internet dan majalah² yang berkaitan dengan fotografi.. Heheheee...

Jadi... Sekiranya ramai yang setuju... Diana akan buat entri tu esok... ;). Kalau tak ramai... Maka Diana tak akan buat entri tu yer..  ^__<






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>