Tuesday, July 24, 2012

~ Mee Goreng Udang Kering...

Sheery Dream Cakes | 8:07 PM | 13 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam sejahtera.... 

Diana ingin mohon ampun dan maaf sebab belum ada kesempatan untuk BW dan terima kasih kerana masih sudi meninggalkan komen dan singgah kat dapur Diana ni... InsyaAllah setelah sembuh sepenuhnya Diana pasti akan aktif seperti biasa... Maaf sesangat tau..

Baiklah.. Untuk entri kali ni Diana tak nak banyak membebel... Terus sahaja kita tengok resipi yang dah lama tertunggak ni... Resipi simple sahaja sebenarnya... Resipi ni mengikut selera bebudak di rumah ni... Jom selongkar resipinya...

::  Mee Mat Salleh  ::


MEE GORENG UDANG KERING

Bahan-Bahan
  • 2 bungkus Mee Sanggul Mat Salleh ( 100 gm sebungkus ) _ dimasak seperti arahan pada bungkusan
  • 2 ulas bawang merah _ dicincang
  • 4 ulas bawang putih _ dicincang
  • 2 biji cili padi _ ditumbuk
  • 2 biji telur
  • Segenggam udang kering _ direndam dalam air panas dan tumbuk kasar
  • 1 tsp perencah pati ayam Tumix
  • 1 tsp sos ikan
  • Kicap pekat manis Cap Ayam secukup kegunaan
  • Sedikit gula
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
  • Sedikit air

Cara-Cara
  1. Masak mee seperti arahan pada bungkusan. Toskan. Gaulkan dengan sedikit kicap pekat manis. Ketepikan
  2. Kemudian panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan pecahkan telur sebiji demi sebiji. Goreng telur hingga masak. Angkat dan ketepikan.
  3. Di dalam kuali yang sama, tambahkan sedikit minyak jika tidak mencukupi. Masukkan bawang merah, bawang putih serta cili padi dan tumis hingga sedikit garing.
  4. Masukkan udang kering dan sedikit gula. Tumis lagi hingga garing.
  5. Setelah itu masukkan mee dan sedikit air. Gaul rata.
  6. Masukkan perencah pati ayam, sos ikan dan garam secukup rasa.
  7. Goreng sehingga garing.
  8. Sesuaikan rasa dan masukkan telur goreng tadi. 
  9. Angkat dan hidang.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, June 19, 2012

~ Cara Edit Image Dalam Lightroom...

Sheery Dream Cakes | 10:05 PM | 35 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang semua...

Terlebih dahulu Diana ingin merakamkan ucapan ribuan terima kasih kepada anda semua di atas ucapan tahniah dan doa anda semua.. Alhamdulillah moga kita semua akan dirahmati olehNya.. :)

Baik ler.. Di atas permintaan... Entri kali ini Diana hendak terangkan bagaimana proses suntingan gambar yang Diana buat selama ini.. Jika ada kesilapan di dalam entri ini nanti... Kepada yang sudi tu tolong lah perbetulkan ya.. Hehhee... Maklum la ilmu photography yang Diana ada ni hanya la sedikit.. mak budak baru belajar... :). Jadi kalau boleh sama-sama lah kita belajar ya.. Masih banyak lagi yang Diana perlu pelajari dalam bidang ni..


Setelah siap mengambil gambar.. Seperti yang anda dah tahu, Diana ambil gambar tu dalam format RAW. Dulu di awal Diana berjinak dengan format RAW ni.. Diana fahaminya dengan cara = RAW bermakna MENTAH..Jadi, Diana umpamakan ia seperti makanan.. Misalnya ayam yang mentah. Sebelum ianya dinikmati kita perlu untuk memasaknya terlebih dahulu kan.. ;). Lepas tu baru lah boleh dihidang dan dinikmati.. Begitu juga halnya dengan format RAW ni. Raw files harus melalui beberapa proses terlebih dahulu sebelum kita dapat melihat hasil sebenarnya.. Diana guna Lightroom untuk proses file RAW ni.. Apa yang Diana buat adalah seperti di bawah ya.. 

  1. Import gambar ke Lightroom ( LR ).. 
  2. Kemudian pergi ke Develop dan klik Crop Overlay.. Lepas tu klik crop & straighten ( Diana guna 2 x 3 / 4 x 6 ).. Dah siap semuanya boleh klik Done.
  3. Lepas tu pergi ke User Presets.. Tengok kat bawah Navigator tu ya.. Pilih Preset yang anda nak guna tu.. Presets ni anda boleh membelinya atau download secara percuma online.. Tapi yang menjadi fav Diana ialah LR Presets dari ( klik untuk ke blog The Bell Sisters )   The Bell Sisters.. Iaitu LR Whiped Cream LR Preset ( KING Pack ) =  £37.99 GBP  dan  Soft Afternoon Glow Lightroom Preset ( DELUXE Pack ) £37.99 GBP.. Harga yang Diana letak nie adalah harga pada masa dan ketika Diana buat entri ini ya.. Harganya mungkin akan berubah-ubah tau.. Jika anda suka buat presets sendiri lagi baik kan.. ;).
  4. Klik kat Adjustment Brush.. Kat sini anda boleh ubah Exposure, Brightness, Contrast, Saturation, Clarity dan Sharpness sehingga anda berpuas hati dengan hasilnya.
  5. Kemudian pergi ke Basic Panel.. Di sini Diana hanya tambahkan atau kurangkan Temp, Exposure, Brightness and Contras.
  6. Kemudian Diana tambahkan Clarity, Vibrance dan Saturation.
  7. Lepas tu, pergi ke Tone Curve. Diana setkan Point Curve kepada Medium Contras. Diana lebih senang guna fungsi " Adjust tone curve by dragging in the photo" . Tapi boleh juga hanya guna fungsi kat bawahnya tu yer.. Tengok kat Region : Tambah atau kurangkan atau biarkan macam tu sahaja setting untuk Highlights, Lights, Darks dan Shadow. Lebih senang guna bahagian ni bagi yang baru bermula. 
  8. Setelah itu, tambahkan atau kurangkan Noise Reduction dan Detail. Bermain dengan kedua setting ni ya.
  9. Untuk Contras Diana biasanya akan set kepada " 0 " sahaja.
  10. Lepas tu ubahkan Sharpening.. Ubahkan Amount, Radius, Detail dan Masking. Di sini kita perlu gandingkan juga dengan setting Noise Reduction tadi ya. Kena bijak bermain dengan Noise reduction, Detail dan Sharpening. + atau - kan sehingga mendapat hasil yang kita ingini atau kita berpuas hati dengan hasilnya. 
  11. Kemudian, Diana akan + atau - kan jumlah Highlight Priority kat Effects.
  12. Lepas tu baru la Diana Export image tu ( Setting untuk nie nanti kita sambung ya.. ).







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, June 15, 2012

~ Nasi Ayam...

Sheery Dream Cakes | 5:43 PM | | 13 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... 

Entri kali ni entri pendek.. Hehehee... Sebab masa tak cukup untuk Diana bercerita panjang.. Huhuuu.. InsyaAllah malam nanti Diana akan online semula ya. Ada kerja sedang menanti sekarang ni.. Curi sedikit masa untuk update entri ni sekejap.. Terima kasih kepada yang sudi singgah di SBK ni.. Petang esok baru dapat Diana membuat kunjungan balas.. InsyaAllah.. 


Nasi Ayam SBK ni mungkin berlainan sedikit dengan Nasi Ayam yang lain sebab ayamnya tu perlu digoreng dengan 3 jenis tepung kemudian ditumis dengan bawang, kicap dan cili padi.. 

Jom tengok resipinya... 



Ooo yer... Lupa pula bagitahu.. Kepada sesiapa yang inbox Diana tu tentang lanjutan entri photography.. InsyaAllah akan Diana usahakan secepat mungkin.. Terima kasih kerana sudi membaca.. :)



NASI AYAM


Bahan-Bahan Untuk Nasi
  • 300 gm beras basmathi
  • 500 ml air rebusan ayam _ ( ambil bahannya sekali kecuali ayam )
  • 1 kiub pati ayam Maggi
  • Garam secukup rasa

Cara-Cara
  1. Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Kemudian toskan.
  2. Masukkan beras ke dalam periuk nasi elektrik dan tambahkan air rebusan ayam, kiub pati ayam dan garam secukup rasa.
  3. Masak seperti biasa.


Bahan-Bahan Untuk Ayam
  • 2 keping peha ayam _ dikelar sedikit
  • 2 inci halia _ dihiris kasar
  • 2 tangkai daun sup _ dihiris kasar
  • 2 tbsp sos tiram Maggi
  • 2 tsp kicap cair Loon kee
  • 1 tsp minyak bijan
  • 1100 ml air 

Bahan_Bahan A ( Digaul rata )
  • 2 tbsp tepung jagung
  • 2 tbsp tepung kastard
  • 2 tbsp tepung ubi kayu

Bahan-Bahan B
  • 2 biji kuning telur + sedikit garam _ dipukul ringan
  • Minyak untuk menggoreng dan menumis

Bahan-Bahan C
  • 8 ulas bawang putih _ dicincang
  • 2 ulas bawang merah _ dicincang
  • 1 biji bawang besar _ dipotong dadu
  • 5 biji cili padi _ dihiris _ ( boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa masing-masing )
  • Beberapa batang daun bawang _ dihiris
  • 1 tsp kicap pekat _ ( Diana guna Karamel pekat Loon Kee )
  • 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
  • Gula secukup rasa
  • Garam jika perlu

Cara-Cara
  1. Gaulkan ayam bersama halia, daun sup, sos tiram, kicap cair dan minyak bijan. Perap sekurang-kurangnya 1 jam ( Diana perap selama 4 jam ).
  2. Masukkan ayam bersama air ke dalam periuk dan masak sehingga ayam separuh masak.
  3. Keluarkan ayam dan ketepikan.
  4. Tapis air rebusan ayam dan ambil 500 ml air rebusan untuk dicampurkan bersama beras ( resipi nasi rujuk kat atas ).
  5. Simpan juga bahan yang lain ( hirisan halia, daun sup ) untuk dicampur ke dalam beras.
  6. Kemudian hiris ayam menjadi hirisan kecil ( Buangkan tulangnya ). Campurkan dengan kuning telur dan gaul rata.
  7. Masukkan bahan-bahan A dan gaul sebati.
  8. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali / periuk. Goreng ayam hingga masak kekuningan ( terpulanglah pada citarasa masing-masing nak garing atau tidak ).
  9. Angkat dan ketepikan.
  10. Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit untuk menumis.
  11. Masukkan bawang merah, bawang putih dan tumis hingga sedikit garing.
  12. Masukkan cili padi, bawang besar, ayam goreng, kicap pekat, perencah pati ayam, gula secukup rasa dan garam jika perlu.
  13. Gaul rata dan sesuaikan rasa.
  14. Masukkan hirisan daun bawang dan gaul.
  15. Angkat dan hidang bersama nasi di atas.






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, June 13, 2012

~ Ice Cream Cone Cupcakes Permintaan Di Hari Jadi Irfan......

Sheery Dream Cakes | 2:29 PM | 30 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bersiaran bersama resipi Ice Cream Cone Cupcakes hari ini... Alhamdulillah... Dibuat khas untuk
 sambutan Harijadi Irfan yang ke 5 tahun.. Buat untuk orang yang terdekat jer pun.. Jemput adik beradik Diana dan beberapa orang jiran.. Resipinya mudah sahaja.. Diana buat ikut citarasa anak-anak.. Resipi ni boleh dibuat marble cake juga sebenarnya... Jom tengok resipinya...


ICE CREAM CONE CUPCAKES

Bahan-Bahan
  • Kon aiskrim secukupnya
  • Cawan kertas bersaiz kecil secukup kegunaan
  • 1 1/4 cawan mentega _ ( Diana guna unsalted butter )
  • 1 1/2 cawan gula kastor
  • 3 biji telur
  • 1 tsp esen pisang
  • 1 1/2 tbsp susu cair
  • 1/2 cawan kelapa parut kering
  • Pewarna perang, merah jambu, biru dan kuning ( atau mengikut pilihan anda sendiri )

Bahan-Bahan A ( Diayak Bersama )
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 tsp baking powder
  • * 1/4 tsp garam _ ( tak perlu bubuh jika guna salted butter )


Cara-Cara
  1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
  2. Kemudian masukkan telur dan putar lagi sehingga adunan kembang dan gebu.
  3. Masukkan esen pisang dan susu cair. Pukul rata.
  4. Setelah itu masukkan bahan-bahan A yang telah diayak tadi dan pukul sebati ( pukul sekejap sahaja sehingga tepung bergaul rata ).
  5. Ambil sedikit adunan kek ( dalam 5 - 6 senduk nasi ) dan campurkan kelapa parut kering serta pewarna perang ( nak guna coklat emulco pun boleh ). Gaul rata menggunakan spatula. Ketepikan.
  6. Kemudian bahagikan baki adunan kek tadi kepada 3 bahagian. Bubuh pewarna berbeza pada setiap bahagian tersebut.
  7. Masukkan kon aiskrim ke dalam bekas yang sesuai untuk membolehkan ianya berdiri tegak ( Diana guna bekas aluminium dan buat beberapa lubang bersaiz kon aiskrim yang digunakan ).
  8. Sudukan adunan berwarna biru ke dalam kon aiskrim tadi. Diikuti adunan berwarna kuning dan seterusnya adunan berwarna merah jambu atau mengikut citarasa masing-masing ( hingga 3/4 penuh ). Ketepikan.
  9. Kemudian, sudukan pula adunan kelapa kering ke dalam cawan kertas kecil sehingga 3/4 penuh.
  10. Bakar kedua-duanya ( adunan di dalam kon aiskrim dan adunan kelapa parut kering ) dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 20 - 25 minit atau sehingga kek masak ( bergantung kepada saiz kon aiskrim dan kepanasan suhu oven masing-masing ). 
  11. Keluarkan dari oven dan biarkan kek sejuk.
  12. Buat lubang di tengah-tengah ice cream cone cupcake dan isikan dengan cupcake frosting / filling  ( resipi rujuk di bawah ). Buat juga langkah ini untuk coconut cupcake.
  13. Cantumkan keduanya dan hias dengan cupcake frosting / filling ( resipi rujuk di bawah ).
  14. Hias mengikut citarasa masing-masing.


:: Untuk resipi krimnya ni Diana ikut resipi dari blog Our Best Bites.. Cuma ada sedikit olahan yang diana buat mengikut citarasasendiri.. Diana buat 2 kali adunan di bawah.. Terima kasih buat Our Best Bites kerana berkongsi resipi cupcake frosting / filling ni.. Izinkan Diana kongsikannya dki sini pula ya.. Terima kasih..



PERFECT CUPCAKE FROSTING AND FILLING

:: Resipi Oleh ~ Our Best Bites  ( TQ )
:: Olahan Oleh ~ Sky Blue's Kitchen dalam tulisan berwarna merah 


Ingredients 
  • 2 1/2 tbsp mascarpone cheese _ Diana tambah
  • Finely chopped white chocolate _ Diana tambah
  • 3 tablespoon flour
  • 1/2 cup milk ( whole milk is best, but I use non-fat when it’s all I have and it’s actually fine )
  • 1/2 cup real butter ( I prefer salted, but you can use also unsalted and add salt to taste ) _ Diana guna SCS butter
  • 1/2 cup sugar ( that’s granulated sugar, not powdered sugar )
  • 1 teaspoon vanilla extractor other flavor if you wish

Method
  1. Whisk together the flour and the milk. Heat in a small sauce pan on medium heat.
  2. Whisk continuously until it starts to thicken. Let it cook, while stirring with a rubber spatula, until you can start to see the bottom of the pan. Continue to cook until mixture has the consistency of thick pudding or paste.
  3. Put  mixture in the fridge and let it cool completely, it’s fine if it stays in there long enough to get chilly, you just don’t want it warm at all. As it’s cooling, feel free to stir it occasionally to speed up the process and keep it from forming a crust on top.
  4. It an electric stand mixer, beat the butter and the sugar for a minute or two until well combined and fluffy.
  5. Add mascarpone cheese and beat until smooth. 
  6. You’ll want to use the whisk attachment on a stand mixer if you have one, instead of the flat paddle. Then while beating, add in the thickened milk mixture and the vanilla. Beat to combine and then scrape down the sides. 
  7. Mixture will separate and look messy, keep beating!  Continue beating until mixture comes together and is light and fluffy, about 7 - 8 minutes, but time varies.  
  8. Take a sample of frosting between your fingers; frosting is done when light and fluffy and sugar granules are dissolved.
  9. Using a rubber spatula, gently fold in chopped white chocolate until thoroughly combined.

:: Note Dari Our Best Bites ~
  1. Use real butter, and a good name-brand. Cheap butter does weird things.
  2. If you beat for the 6 - 8 minutes and the mixture still looks strange, beat longer and at a higher speed if you can. It should come together, but it takes a little patience!
  3. This frosting is best eaten fresh. You can store for a few hours at room temperature, or try storing in the fridge overnight, letting it come to room temperature on its own, and then rebeating to fluff.
  4. Add extracts to your hearts content; lemon is wonderful! Food coloring is also okay.
  5. The white sugar can be exchanged for brown. Try 1/2 white 1/2 brown for a warm caramel flavor.
  6. Do not try to make other substitutions or additions. Sour cream, cream cheese, fruit purees can do disastrous things. Some people have had success, just experiment at your own risk ( hehehe.. your own risk tau.. Diana pula bubuh mascarpone cheese.. nasib baik jadi.. ).
  7. If trying to decide whether or not to double it- double it. Chances are you’ll want more. It’s a rather small batch.


Di Labuan sekarang nie cuaca memang tak elok.. Dah beberapa hari ribut melanda.. Kemarin angin kencang sehingga menerbangkan bumbung beberapa buah rumah jiran kat sini... Di tambah lagi hujan lebat.. Sejuk dapat dirasakan hingga menusuk ke tulang.. Keadaan cuaca macam nie memang merisaukan.. Lagi² kepada penduduk yang tinggal berhampiran dengan pantai.. Walaupun pantai tak kelihatan dari rumah Diana.. Namun jelas kedengaran bunyi ombak memukul pantai.. Begitu kuat sekali seolah² pantai berada di depan mata.. Memang tak lena tidur di buatnya.. Moga kita semua sentiasa di bawah lindungan Allah S.W.T... Amin..



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>